Κοσμος

Η Μάλτα ψηφίζει νομοσχέδιο που επιτρέπει την άμβλωση σε περίπτωση κινδύνου της μητέρας ή του παιδιού

Βήμα άμβλυνσης της αυστηρής απαγόρευσης στη διακοπή κύησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με πλακάτ σε διαμαρτυρία για τις αμβλώσεις
Γυναίκα με πλακάτ σε διαμαρτυρία για τις αμβλώσεις © EPA

Μάλτα: Νομοσχέδιο που αμβλύνει την αυστηρή απαγόρευση της άμβλωσης - Οι προϋποθέσεις - Τι ισχύει ως σήμερα

Ο υπουργός Υγείας της Μάλτας Κρις Φερν παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που αμβλύνει την αυστηρή απαγόρευση της άμβλωσης στο νησιωτικό κράτος, επιτρέποντας τη διακοπή της κύησης εάν η ζωή της μητέρας ή του παιδιού βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το τέλος της τελευταίας απόλυτης απαγόρευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίστηκε από τις ακτιβίστριες υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ως μια νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών, αν και ακόμη είναι ημιτελής.

«Είναι μια πολυαναμενόμενη εξέλιξη για τις γυναίκες στη Μάλτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντεζιρέ Ατάρ, ακτιβίστρια και νομικός με εξειδίκευση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επί του παρόντος, οι γιατροί που κάνουν την άμβλωση αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια και ισόβια απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος τους.

Μάλτα: Πότε θα είναι νόμιμη η άμβλωση σύμφωνα με το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, μια άμβλωση θα είναι νόμιμη εάν «στοχεύει στην προστασία της υγείας μιας εγκύου που πάσχει από ιατρική επιπλοκή που μπορεί να θέσει τη ζωή της ή την υγεία της σε σοβαρό κίνδυνο».

«Για πρώτη φορά, διαθέτουμε ένα νομοσχέδιο που αναγνωρίζει το απαρχαιωμένο νομικό μας πλαίσιο και προσπαθεί να το αλλάξει, έστω και σε μικρό βαθμό», σχολίασε η Ντεζιρέ Ατάρ.

Ωστόσο, η γιατρός Ίζαμπελ Στάμπιλε, μέλος της ΜΚΟ "Γιατροί για την επιλογή", εκφράζει λύπη «που δεν υπάρχει ακόμη διάταξη που να επιτρέπει τη διακοπή της κύησης σε περίπτωση βιασμού, αιμομιξίας ή θανατηφόρας εμβρυϊκής ανωμαλίας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ