Ελλαδα

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης στην ATHENS VOICE: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον φόβο» (βίντεο)

Ο έλληνας παραολυμπιονίκης μιλάει για τον διάπλου Ρόδου – Πανορμίτη και τα εμπόδια από τα κύματα έως το τουρκικό λιμενικό

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
taiganidis

Συνέντευξη του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη στην Athens Voice – Τα βίντεο της παρενόχλησης από το τουρκικό λιμενικό

«Ο στόχος επετεύχθη» λέει απλά ο παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, όταν τον ρωτάς γι’ αυτό που είχε θέσει σκοπό της ζωής του: να κολυμπήσει από την Ρόδο μέχρι τον Πανορμίτη, ώστε να αφήσει στην Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ το μετάλλιο που κέρδισε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2021. Ταυτόχρονα, όμως, κέρδισε κι ένα ακόμη προσωπικό του στοίχημα. Να υπερνικήσει τον φόβο του για την θάλασσα.

Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: Ήταν όνειρο ζωής, εάν το θέλουμε όλα γίνονται

Μιλώντας στην AΤΗΕNS VOICE, ο 41χρονος παραολυμπιονίκης αποκαλύπτει πως, παρά τα πολλά μετάλλια που έχει κερδίσει μέσα στην πισίνα, ο φόβος του ανέκαθεν ήταν η θάλασσα. Ήταν το προσωπικό στοίχημα που κατάφερε να κερδίσει. Ένας από τους λόγους μάλιστα που προχώρησε αυτό το εγχείρημα, ήταν για να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να αγοραστούν σκύλοι -ειδικής ράτσας- προκειμένου να εκπαιδευτούν και να δοθούν σε ανθρώπους με ολική τύφλωση που έως τώρα είναι υποχρεωμένοι να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους.

Αυτός ο άνθρωπος με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες  γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη ενώ η καταγωγή του είναι από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου της Κοζάνης. Από μικρός διαπρέπει αγωνιστικά στις πισίνες, αλλά το 2003 ήρθε αντιμέτωπος με μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς. Όπως ο ίδιος κατά καιρούς έχει αποκαλύψει, χρειάστηκε ένα ικανό διάστημα για να αφομοιώσει τι ακριβώς συμβαίνει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που σταδιακά του αφαιρούσε την όραση. Δεν το έβαλε κάτω όμως και ξεκίνησε να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία στην κατηγορία S13, φέρνοντας στην χώρα μετάλλια από Ευρωπαϊκούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτό το πείσμα του ήταν που τον ώθησε να προχωρήσει στον διάπλου Ρόδου-Πανορμίτη, ο οποίος ωστόσο είχε και τα απρόοπτα του, καθώς ένα σκάφος του τουρκικού λιμενικού, προσέγγισε τα σκάφη της συνοδείας, ζητώντας να μάθουν ποιοι είναι και που πηγαίνουν.

«Ήταν ένα τάμα, που ήθελα πάρα πολύ καιρό να εκπληρώσω κάποια στιγμή, ήθελα να ξεπεράσω και να αντιμετωπίσω τους φόβους μου, ο φόβος μου ήταν η θάλασσα. Μπορεί να έμαθα κολύμβηση, μπορεί να ήμουν καλύτερος κολυμβητής, μπορεί να έπαιρνα διακρίσεις στην πισίνα στους αγωνιστικούς χώρους, δεν είχα όμως έρθει ποτέ αντιμέτωπος με τον φόβο μου, την ανοικτή θάλασσα. Μετά την τελευταία μου Παραολυμπιάδα το 2021 στο Τόκυο, πήρα τον προπονητή μου τον Γιώργο Αδάμ και του είπα πως ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε σελίδα ζωής και να έρθω αντιμέτωπος με τον φόβο μου. Και με αυτό τον τρόπο, θα δώσω παράδειγμα σε άλλους ανθρώπους και ειδικά στην νεολαία, ειδικά στην σημερινή εποχή όπου επικρατεί φόβος, δυσπιστία, αδυναμία, έλλειψη πίστης στον εαυτό, ήθελα να το επιχειρήσω να κολυμπήσω από την Ρόδο στον Πανορμίτη», λέει χαρακτηριστικά στην Athens Voice ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης.

«Ο στόχος επετεύχθη. Έκανα προπόνηση πολύ εντατικά, ήμουν προσηλωμένος στο στόχο που ήθελα να επιτύχω, για να περάσω τα μηνύματα ότι δεν φοβόμαστε σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας, είμαστε πιο δυνατοί από τον φόβο και προχωράμε. Σίγουρα η διαδρομή της πορείας προς έναν στόχο δεν είναι εύκολη, έχει ανηφόρες, λακκούβες, στροφές, αυτά όμως μας κάνουν να πεισμώνουμε, να είμαστε πιο έτοιμοι σε οποιοδήποτε εμπόδιο μπορεί να μας σταθεί, ώστε να φτάσουμε στην κορυφή, γιατί όταν φτάσεις στην κορυφή, πάντα βλέπουμε την καλύτερη θέα».

Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: Μαζεύουμε χρήματα για το Ελληνικό Κέντρο Σκύλων Οδηγών

«Ο στόχος ήταν 25 μίλια, περίπου 50 χλμ. Επετεύχθη μέσα σε 10 ώρες, χρόνος ικανοποιητικός. Ξεκινήσαμε από τις Κάτω Πέτρες της Ρόδου και φτάσαμε στο λιμάνι του Πανορμίτη. Η πορεία μας ήταν πολύ καλή, ο καιρός ήταν ευνοϊκός, μόνο για ελάχιστα μίλια αντιμετωπίσαμε πολλά ρεύματα και πολλά κύματα, που ουσιαστικά εκεί λίγο μας καθυστέρησε. Όμως όταν είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου, όλα τα προσπερνάς», σχολιάζει ο 41χρονος παραολυμπιονίκης.

Η ικανοποίηση του, ήταν εμφανής, κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Ομολογουμένως, πρόκειται για έναν άνθρωπο, που παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στη ζωή του, δεν το έβαλε κάτω. Το απέδειξε στην επαγγελματική του πορεία εως τώρα, το αποδεικνύει όμως και απλή καθημερινότητα του.

«Στη ζωή δεν είναι τίποτε εύκολο. Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις γιατί έτσι γινόμαστε πιο δυνατοί. Άμα ήταν όλα εύκολα, δεν θα είχε και νόημα. Είχα τόση δύναμη από ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, τόσα πολλά μηνύματα από πολλούς ανθρώπους που κολύμπησα με πολλή δύναμη. Δεν κολυμπούσε ο Μπάμπης για τον Μπάμπη, κολυμπούσε ο Μπάμπης για όλη την Ελλάδα. Ναι, κολύμπησα, εκπλήρωσα το τάμα μου, άφησα το μετάλλιο μου στον Πανορμίτη, εκείνη τη στιγμή όμως, δεν ήταν μόνο μια προσωπική στιγμή, ήταν μια στιγμή για όλους τους Έλληνες».

Στην ερώτηση εάν υπήρχε εάν υπήρχε και κάποιος άλλος λόγος πίσω από τον άθλο του, ο Χαράλαμος Ταϊγανίδης απαντά: «Αυτή τη στιγμή εμείς οι μεγάλοι είμαστε οι υπεύθυνοι για τους υπόλοιπους, για την νεολαία μας, να δώσουμε τα σωστά μηνύματα. Θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε λεφτά για να αγοράσουμε σκυλάκια τα οποία θα εκπαιδεύσουμε και να τα δώσουμε στους ολικά τυφλούς ανθρώπους για να καταφέρουν να βγουν έξω από τα σπίτια τους για να διεκδικήσουν αυτή τη ζωή που τους αξίζει. Γιατί είμαστε ισότιμοι δεν έχουμε καμία διαφορά με κανέναν άνθρωπο, παρόλο που έχουμε ένα πρόβλημα. Πρέπει να τους δώσουμε το δικαίωμα και την ευκαιρία, για αυτό είμαστε εδώ».

Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνούν με το Ελληνικό Κέντρο Σκύλων Οδηγών, την πρόεδρο του συλλόγου Ζωή Γερουλάνου και το γγ Χρήστο Κορομυλά. Μάλιστα, ο κ. Κορομυλάς είναι ένας υπεραθλητής, όπως τον χαρακτήρισε ο 41χρονος παραολυμπιονίκης, αφού πρόσφατα έτρεξε στην διοργάνωση «Ironman» στην Αθήνα και ήταν ο πρώτος αθλητής με ολική τύφλωση που κατάφερε να ολοκληρώσει τον συγκεκριμένο αγώνα.

Χαράλαμπος Ταϊγανίδης: Η πορεία Ρόδος-Πανορμίτης και η «επίσκεψη» του τουρκικού λιμενικού

Αλλά τι λέει ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης για την αιφνιδιαστική εμφάνιση σκάφους του λιμενικού της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, για να κάνει έλεγχο στην ομάδα των σκαφών που συνέδραμαν στο εγχείρημα του παραολυμπιονίκη;

«Το τουρκικό λιμενικό ήρθε κοντά μας. Άκουσα κάποια στιγμή να φωνάζουν πάνω από την βάρκα ότι μας πλησιάζει. Επικράτησε ένας φόβος γιατί δεν ξέραμε πως θα αντιδράσουν. Ήρθαν και σταμάτησαν δίπλα στην βάρκα, στην οποία επέβαιναν ο Πύρρος Δήμας, η Αφροδίτη Σταφύδα, ο αντιπεριφερειάρχης και η οικογένεια του αλλά και η οικογένεια μου. Ρώτησαν που πηγαίνουμε και, αφού τους εξηγήσαμε, απομακρύνθηκε. Μας ακολούθησε για περίπου 4-5 μίλια, από απόσταση, και στην συνέχεια φύγανε. Στις βάρκες επάνω είχαμε σόναρ, πιστεύω ότι πηγαίναμε καλά, δεν βγήκαμε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Ούτε αυτό όμως ούτε κανένα άλλο εμπόδιο έκανε τον Χαράλαμπο να σκεφτεί πως δεν θα τα βγάλει πέρα: «Όταν έχεις να κάνεις με τη φύση, δεν μπορείς να είσαι ολοκληρωτικά σίγουρος ότι θα το καταφέρεις, όσο καλά και εάν έχεις προετοιμαστεί. Το πολέμησα πάρα πολύ, με έβλεπε η οικογένεια μου ότι το πάλευα, έκανα εντατική προπόνηση. Όλα ήταν προς όφελος μας, ο καιρός, δεν είχαμε δυσκολίες, όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Λαμβάνω μηνύματα από όλη την Ελλάδα, γιατί δώσαμε κουράγιο και δύναμη σε όλη την Ελλάδα, σε όσους λέγανε μέχρι χθες, δεν μπορώ φοβάμαι. Τώρα πλέον λένε όχι, θα σηκωθώ, θα καταφέρω και αυτό μου δίνει θάρρος και επιπλέον δύναμη να προχωρήσει σε έναν ακόμη μεγαλύτερο εγχείρημα μεγαλύτερο από τα 50 χλμ».

Έχουν περάσει μέρες από την ολοκλήρωση του εγχειρήματος του, αλλά ο 41χρονος παραολυμπιονίκης επιμένει σε ένα μήνυμα: «Κρύβουμε δύναμη μέσα μας που είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν πρέπει να την αφήσουμε και να φοβηθούμε εμείς τον φόβο, ο φόβος πρέπει να φοβηθεί εμάς. Εάν το πιστέψεις δεν μπορεί να σε νικήσει κανένας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ