Ελλαδα

Η ΕΛ.ΑΣ. για τον βιασμό των παιδιών στα Πετράλωνα: «Δεν είχε γίνει καταγγελία σε αστυνομική υπηρεσία»

Η εισαγγελική παραγγελία το 2018 και η δικογραφία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παιδί ξαπλωμένο σε εμβρυακή στάση στο πάτωμα
Συνεχείς αποκαλύψεις για τις κακοποιήσεις παιδιών στην Ελλάδα © unsplash

Βιασμός παιδιών στα Πετράλωνα: Οι αστυνομικές αρχές για την υπόθεση και η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η υπόθεση βιασμού παιδιών από τον πατέρα τους στα Πετράλωνα βρήκε το φως της δημοσιότητας στην αρχή της εβδομάδας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η 22χρονη κόρη της οικογένειας και ο 17χρονος αδελφός της κατέθεσαν μία ακόμη μήνυση κατά του πατέρα τους για σεξουαλική κακοποίηση, βάζοντας στο στόχαστρο και τη μητέρα τους, καταγγέλλοντας ότι είχε γνώση όσων γίνονταν στο σπίτι. 

Σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για την υπόθεση, στην οποία τονίζεται ότι «για την υπόθεση δεν υπεβλήθη καταγγελία σε αστυνομική Υπηρεσία, πλην όμως η διερεύνησή της από αρμόδια διεύθυνση ξεκίνησε με εισαγγελική παραγγελία τον Ιούλιο του 2018». 

Η δικογραφία σχηματίστηκε τον Νοέμβριο του 2019, ενώ νέα εισαγγελική παραγγελία για την υπόθεση δόθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση βιασμού παιδιών στα Πετράλωνα

Σχετικά με την υπόθεση των Πετραλώνων, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Για την υπόθεση δεν υπεβλήθη καταγγελία σε αστυνομική Υπηρεσία, πλην όμως η διερεύνησή της από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής ξεκίνησε, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τον Ιούλιο του 2018.

Έπειτα από ενδελεχή και επισταμένη έρευνα, την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ανακριτικών πράξεων και πάντα σε συνεργασία με την Εισαγγελία, η δικογραφία υπεβλήθη περαιωμένη το Νοέμβριο του 2019, ενώ νεότερη παραγγελία για την υπόθεση περιήλθε στην ανωτέρω Υπηρεσία τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριος 2022).

Σημειώνεται ότι, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση με τον δέοντα σεβασμό και την αρμόζουσα ευαισθησία, εφαρμόζοντας σε κάθε περίπτωση τους νόμους και τις επιταγές του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σύμφωνα πάντα με τις κατευθύνσεις των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών.

Βιασμός παιδιών στα Πετράλωνα: «Και άλλα παιδιά θύματα των ίδιων ανθρώπων;»

«Θα έπρεπε να έχει γίνει έρευνα στα σπίτια και στους επαγγελματικούς χώρους των καταγγελλομένων και γονέων, αλλά και των υπολοίπων εμπλεκόμενων, αν υπάρχουν εκεί άλλα στοιχεία, πορνογραφικό υλικό ή οτιδήποτε άλλο, γιατί τα παιδιά καταγγέλλουν ότι κατά τη διάρκεια αυτών των πράξεων και κυρίως των βιασμών που είχε υποστεί το αγόρι, είχε παρατηρήσει ότι γίνεται λήψη μέσω κάμερας των γεγονότων αυτών και πάρα πολλά πράγματα», δήλωσε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Δήμητρα Πλαστήρα, η οποία εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη από τα τρία αδέρφια, μια 22χρονη σήμερα κοπέλα.

Ο νομικός σύμβουλος των παιδιών, Σπύρος Χαριτάτος, ο οποίος εκπροσωπεί την ενήλικη κόρη, τον 17χρονο γιο και τον άνθρωπο που έχει στη φροντίδα του το ανήλικο αγόρι, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι το ένα παιδί θυμόταν πρόσωπα, μπήκε στο διαδίκτυο, στα προφίλ των πρωταγωνιστών, του πατέρα και του θείου και είδε τους κοινούς φίλους, ταυτοποίησε την εμπειρία του, ταυτοποίησε τις φριχτές εικόνες που είχε στο μυαλό του με πρόσωπα, αποθήκευσε τα προφίλ και τα παρέδωσε μαζί με τον άνθρωπο που είχε τη φροντίδα του στην υποδιεύθυνση ανηλίκων.

«Πριν πέντε χρόνια καταγγέλθηκε το περιστατικό από το ένα παιδί στην εισαγγελέα Ανηλίκων που διέταξε προκαταρκτική εξέταση. Η προκαταρκτική ολοκληρώθηκε και στάλθηκε στις ανακριτικές αρχές. Αν έγιναν λάθη είναι εγκληματικά», σημείωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, πρ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής.

Γρ. Λέων: Υπήρξαν καθυστερήσεις στην υπόθεση των Πετραλώνων | 02/11/2022 | ΕΡΤ

«Όταν εξετάζουμε ένα παιδί μετά από τρία χρόνια αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να έχει ιαθεί ακόμα και πλήρως. Ένα τραύμα περνάει σε λίγες ημέρες και στις περιοχές που έχει γίνει σεξουαλική κακοποίηση» δήλωσε από πλευράς του ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ