Ελλαδα

Λύθηκε το μυστήριο φαινομένου στις Καμάρες της Κρήτης - Η εξήγηση του Ευθύμη Λέκκα

«Κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kamares

Ευθύμιος Λέκκας: Ο υπόκωφος θόρυβος και η αναστάτωση στους κατοίκους χωριού της Φαιστού - Η εξήγηση

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε το μυστηριώδες φαινόμενο που αναστάτωσε πριν από μία εβδομάδα τους κατοίκους του χωριού Καμάρες, στο δήμο Φαιστού, στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, το συμβάν οφείλεται μικρής έντασης τοπικό σεισμό που οδήγησε στην κατάπτωση οροφής υπόγειου σπηλαίου. Αποτέλεσμα ήταν να σειστεί η γη και να ακουστεί ένας υπόκωφος θόρυβος που τρόμαξε τους κατοίκους.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το χωριό και τους κατοίκους του», τόνισε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

«Είναι μια κλασική περίπτωση ενός υπόγειου σπηλαίου που έπεσε η οροφή του και μετακινήθηκαν βραχώδεις μάζες. Τα δεδομένα αυτό δείχνουν και δικαιολογείται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια καρστική περιοχή, με ανθρακικά πετρώματα, όπου αναπτύσσονται αυτά τα κενά. Με την πάροδο του χρόνου, ουσιαστικά έχουμε καταπτώσεις μερικών όγκων και δημιουργούνται δονήσεις και υπόκωφος ήχος που γίνονται αντιληπτές μόνο από τους κατοίκους από της περιοχής αυτής. Κατά περιόδους, της τάξεως των μερικών χρόνων, επαναλαμβάνεται αυτό το φαινόμενο. Δεν είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί».

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «σε μερικά σημεία, όπου υπάρχουν καταπτώσεις βράχων, ίσως θα πρέπει να γίνουν κάποια τεχνικά έργα ώστε να αποσβεστεί ο κίνδυνος. Δεν έχουμε κάτι επείγον, πρέπει να γίνει ένας προγραμματισμός», ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα κινδύνου για το χωριό.

«Πρέπει να παρακολουθούμε το φαινόμενο μήπως αυτή η σεισμικότητα που παρατηρείται στην περιοχή δρομολογήσει και άλλες καταπτώσεις», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Είναι ένα φαινόμενο που μας τρομάζει γιατί έρχεται απροειδοποίητα και το περιβάλλει και ένας μύθος. Αυτό που θεωρούμε σταθερό, η γη δηλαδή, αυτό τίθεται σε αμφισβήτηση. Όμως, δεν χρήζει άμεσης ενόργανης παρακολούθησης. Οι κάτοικοι θα μας ενημερώνουν και αν δούμε ότι έχουμε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από την τωρινή τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο της ενόργανης παρακολούθησης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ