Ελλαδα

ΜyDATA: Αίτημα εφοριακών για διασύνδεση της ημερομηνίας εσόδων με τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρουν σε επιστολή τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ © EPA Pool

ΜyDATA: Διασύνδεση της ημερομηνίας εσόδων με τις φορολογικές δηλώσεις.

Η ΠΟΦΕΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών) απέστειλε αίτημα για διασύνδεση της καταληκτικής ημερομηνίας διαβίβασης εσόδων τιμολόγησης στο myDATA με αυτή των φορολογικών δηλώσεων και επαναπροσδιορισμό τους σε νέο εύλογο χρονικό διάστημα.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΦΕΕ προς τον υπουργό Οικονομικών για το mydata:

Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
Τον Διοικητή της ΑΑΔΕ
κ. Γεώργιο Πιτσιλή

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2022
Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου 019

«Θέμα: Αίτημα για διασύνδεση της καταληκτικής ημερομηνίας διαβίβασης εσόδων τιμολόγησης στο myDATA με αυτή των φορολογικών δηλώσεων και επαναπροσδιορισμό τους σε νέο εύλογο χρονικό διάστημα

Αξιότιμε κε Υφυπουργέ και κε Διοικητά,

Όπως γνωρίζετε, με την Α.1068/2022 παρατάθηκε μέχρι 15.06.2022 η προθεσμία διαβίβασης στην ΑΑΔΕ των δεδομένων που αφορούν στη σύνοψη και χαρακτηρισμό εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, από τις υπόχρεες οντότητες, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 14 του ν.4174/2013 (Α’ 170) εξαιρουμένων των αναφερομένων στην παρ. 3 της υπό στοιχεία Α.1038/2022 (Β’ 1475), για το ημερολογιακό έτος 2021.

Τα έντονα προβλήματα δυσλειτουργίας που έχουν παρουσιάσει τα myDATA, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, καταστούν απαραίτητη τη μεταφορά της ανωτέρω καταληκτικής ημερομηνίας ώστε να ταυτίζεται με αυτή της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί λαμβάνοντας υπόψιν τα νέα δεδομένα.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε».

MyData: Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι το σύστημα να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ολοκληρωθεί το δίχτυ «ασφαλείας και ελέγχου» σε όλες τις συναλλαγές. Παρόλα αυτά ακόμα πολλά είναι τα παράπονα και οι απορίες από επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και λογιστές, καθώς ζητούν περισσότερη ενημέρωση, αλλά και χρόνο πριν εφαρμοστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών βιβλίων και κυρίως τα πρόστιμα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία να αποτελέσουν τη μεγάλη αλλαγή του φορολογικού συστήματος, προκειμένου από την μια να περιοριστεί η γραφειοκρατία και από την άλλη να παταχθεί η φοροδιαφυγή, περιορίζοντας τη δυνατότητες απόκρυψης εισοδημάτων. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι οι μηχανές για την εφαρμογή του συστήματος δουλεύουν στο φουλ, ωστόσο αν το σύστημα δεν είναι 100% λειτουργικό δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο. Αυτό συμβαίνει καθώς αν και η σχετική διάταξη είναι έτοιμη, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ίσως και όλο το 2022 προκειμένου τα ηλεκτρονικά βιβλία να λειτουργήσουν και η αγορά να μάθει την ορθή χρήση τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις          

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ