Ελλαδα

Σχολεία: Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Ολο το σχέδιο - Η «ευθυγράμμιση» με το επαγγελματικό ωράριο

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
νηπιαγωγείο
Ενας μαθητής με τα βάρη της καθημερινότητάς του © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σχολεία: Οι εξαγγελίες για επέκταση ωραρίου στο Ολοήμερο για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά και οι δηλώσεις της υπ. Παιδείας, Νίκης Κεραμέως - Η αντίδραση του Ν. Φίλη

Νέα δεδομένα για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία, και συγκεκριμένα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά από τον Σεπτέμβριο, φέρνουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά θα έχουν σχολούν προαιρετικά στις 17:30 σε μία προσπάθεια -όπως επισημαίνουν πηγές του Υπ. Παιδείας- ευθυγράμμισης του σχολικού και του επαγγελματικού ωραρίου. 

Η χρονική επέκταση του ωραρίου για το Ολοήμερο στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά αποσκοπεί στη διευκόλυνση της συμμετοχής των γονιών, και δη των γυναικών, στην αγορά εργασίας, αλλά και στην εξισορρόπηση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και η προεδρία της κυβέρνησης προετοιμάζουν εδώ και αρκετό καιρό. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα γίνει η πιλοτική εφαρμογή του στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως Ολοήμερα. Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, ενώ θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις νηπιαγωγών και δασκάλων στα σχολεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν. 

Στόχος για το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση είναι «η στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών και των οικογενειών τους». Γι' αυτόν τον λόγο, δεν τίθενται κριτήρια για την πρόσβαση μαθητών στα ολοήμερα προγράμματα.

 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΘΗΤΗΣ
Η ώρα του μαθήματος © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σχολεία: Η στόχευση για την επέκταση ωραρίου του Ολοήμερου σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά

Η απόφαση για την επέκταση του Ολοήμερου σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση των προγραμμάτων του Ολοήμερου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα προγράμματα στα Ολοήμερα στρέφονται σε πιο δημιουργικές προσεγγίσεις, θα δίνεται έμφαση στις τέχνες, αλλά και τη μουσική.

Σε κάθε περίπτωση, στόχοι του Υπουργείου Παιδείας είναι τα παιδιά να επιστρέφουν σπίτι από το σχολείο και θα έχουν ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και ποιοτικές δραστηριότητες με την οικογένειά τους. Επιπλέον, επιδιώκεται η πρόσβαση των μαθητών σε ένα πιο διευρυμένο, ποιοτικό και δωρεάν πρόγραμμα που αμβλύνει τις ανισότητες που προκύπτουν από τα εξωσχολικά ερεθίσματα μαθητών διαφορετικών κοινωνικο-οικονομικών ομάδων. 

 

Σχολεία-Κεραμέως: Μείωση των εγγραφών μαθητών στην Α' Δημοτικού κατά 17%

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε τοποθέτησή της σε συνέδριο για το δημογραφικό, αναφέρθηκε στον αντίκτυπο του προβλήματος στα σχολεία. 

«Τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει μείωση στις εγγραφές στην Α’ Δημοτικού κατά 16,5% με 17%. Μιλάμε για ένα ορατό μέγεθος του φαινομένου και ένα φαινόμενο που έχει αίτια και φυσικά, δηλαδή την υπογεννητικότητα, αλλά και σχετίζεται με τα μεταναστευτικά ισοζύγια, που έχουν να κάνουν με το λεγόμενο brain drain και brain gain», είπε η Νίκη Κεραμέως και πρόσθεσε: 

«Η κυβέρνηση οριζοντίως έχει προχωρήσει σε μια μεγάλη και πολυδιάστατη δέσμη ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και πράγματι στο Υπουργείο Παιδείας έχουμε προχωρήσει σε πολλές αλλαγές προκειμένου να υποστηρίξουμε την ελληνική οικογένεια και να επεκτείνουμε τις δωρεάν παροχές εκπαίδευσης. Ήδη από τον Σεπτέμβριο προβλέπεται επέκταση του ολοήμερου σχολείου στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά». 

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως
Νίκη Κεραμέως © EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σχολεία - Φίλης: «Ποιος πιστεύει τον κ. Μητσοτάκη για τα Δημοτικά;»

Ο Νίκος Φίλης, μέσα από ανάρτησή του στο Facebook, σχολίασε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την επέκταση του ωραρίου στα Ολοήμερα για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά. 

«Η προσχολική αγωγή, το νηπιαγωγείο, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο χρειάζονται πρώτα από όλα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, που θα προσφέρει γνώσεις και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά. Με ένα σχολείο ως τις έξι απόγευμα - πάρκινγκ, με έναν εκπαιδευτικό να μαζεύει τα παιδιά γύρω από το τραπέζι και να τους λέει: βγάλτε να ζωγραφίσετε, δεν στηρίζεται ούτε ο μαθητής ούτε η οικογένεια» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ανάρτηση Φίλη

«Διάβασα με ενδιαφέρον την προεκλογική εξαγγελία Μητσοτάκη, για «παιδικούς σταθμούς και δημοτικά που θα λειτουργούν ως τις έξι το απόγευμα». Για τη… «στήριξη της ελληνικής οικογένειας».

» Αλήθεια, ποιον δουλεύει; Η κυβέρνησή του δεν έχει κατορθώσει να κάνει τις προσλήψεις και να βρει τους χώρους για να λειτουργήσει πλήρως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, πέντε χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως έχει λόγο να βιάζεται; Ξεχνάει κανείς ότι στην προσχολική αγωγή και στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον κ. Μητσοτάκη και τομεάρχη Παιδείας την κα Κεραμέως, στάθηκε απέναντι; Όμως σήμερα, θέλει δήθεν να επεκτείνει τη λειτουργία τους!
 
» Δεν εξήγησε επίσης σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, γιατί με απόφαση της κυβέρνησής του καταργήθηκαν τα σχολικά γεύματα, και μάλιστα στη διάρκεια της πανδημίας… Έτσι στήριξε την ελληνική οικογένεια το 2020-22! Ποιον νομίζει ότι θα πείσει τώρα με μια προεκλογική εξαγγελία; Χωρίς πόρους και χρονοδιάγραμμα; Χωρίς διορισμούς και υποδομές, σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτούργησε φέτος με 45.000 αναπληρωτές; Με σχολικές υποδομές ηλικίας κατά μέσο όρο πάνω από 50 έτη;
 
» Η προσχολική αγωγή, το νηπιαγωγείο, το ολοήμερο δημοτικό σχολείο χρειάζονται πρώτα από όλα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, που θα προσφέρει γνώσεις και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά. Με ένα σχολείο ως τις έξι απόγευμα - πάρκινγκ, με έναν εκπαιδευτικό να μαζεύει τα παιδιά γύρω από το τραπέζι και να τους λέει «βγάλτε να ζωγραφίσετε», δεν στηρίζεται ούτε ο μαθητής ούτε η οικογένεια.
 
» Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει εξετάσεις στη στήριξη του δημόσιου σχολείου, των μαθητών και της οικογένειας και έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, χωρίς τη μέγγενη των μνημονίων πλέον, μετά την πολιτική αλλαγή. Με δραστική αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία και αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης».
 
nikos_filis.jpg
 

Τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία αναμένεται να ανοίξουν για το νέο σχολικό έτος στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ