Πολιτικη & Οικονομια

Δημογραφικό: Κίνητρα για την αύξηση του πληθυσμού ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Πόσο συρρικνώνεται κάθε χρόνο η χώρα - Οι αριθμοί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε συνέδριο με θέμα το δημογραφικό ζήτημα μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δράσεις που ανακοίνωσε.

Εθνικό, υπαρξιακό ζήτημα, που απαιτεί την παραίτηση από κάθε κομματική οπτική χαρακτήρισε το δημογραφικό ζήτημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία εργάζεται για αυτό το θέμα κατά την παρέμβαση του στο συνέδριο «Δημογραφικό - Η μεγάλη Πρόκληση», που διοργανώνουν η Next is Now και η Dome Consulting.

«Δεν μιλάμε για μία απειλή κατά της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά για μία ευθεία υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει πλούτο σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ισχυρό ιστό, που ενώνει τους πολίτες. Εξ' ου και ο κίνδυνος είναι επίκαιρος, όσο και καθοριστικός», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι βρίσκεται στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας η πρωτοβουλία της άμεσης επέκτασης του ωραρίου των παιδικών σταθμών και δημοτικών σχολείων έως τις 6 το απόγευμα ώστε να συμπεριλάβει και την ενότητα της μελέτης των παιδιών.

«Σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, η επέκταση για παράδειγμα των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι», είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον γνωστοποίησε ότι δρομολογείται η στελέχωση των μονάδων υγείας της περιφέρειας και κυρίως των νησιών από γυναικολόγους και παιδιάτρους, προκειμένου να στηριχθεί ο θεσμός της οικογένειας εκεί. «Πρόκειται για μία ξεχωριστή πρόκληση για έναν πληθυσμό, που γερνά» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε πως έχει καλέσει επανειλημμένως όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου σε μία διακομματική συνεργασία καθώς κοινά προβλήματα απαιτούν κοινή αντιμετώπιση.

«Μόνο εάν δούμε κατάματα την απειλή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κυβέρνηση προτάσσει πολυμέτωπη αντιμετώπιση του ζητήματος από τα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για την αντιστροφή του braindrain, τις θετικές ειδήσεις περί νέων επενδύσεων έως τα κίνητρα για την πολιτική φθηνής στέγης μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό - Η Μεγάλη Πρόκληση»

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα τη ένταξης των νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ως απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών σε κλάδους όπως ο πρωτογενής τομέας και αυτός των κατασκευών.

«Προσοχή όμως η νέα πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κάποιον πίσω, ούτε οι νέοι Έλληνες να μην μπορούν να βρουν δουλειά, ούτε να επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους αλλοδαπούς εργαζομένους. Μία χώρα μεσηλίκων μπορεί να ανανεωθεί με ανθρώπους που ασπάζονται τις αξίες της και μπορούν να κάνουν οικογένεια εδώ και να τη συντηρήσουν. Δεν μιλώ για ένα εύκολο ζήτημα, αλλά οφείλουμε να το εξετάσουμε με ευθύνη, σοβαρότητα και θάρρος, αλλά και με την εθνική αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη σε έναν πολιτισμό που αντέχει στους αιώνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δημογραφικό: Συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας

Στην ανησυχητική εκτίμηση ότι την επόμενη εικοσαετία οι θάνατοι στη χώρα μας θα είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις καταλήγει ανάλυση των δημογραφικών δεδομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την πενταετία 2014-2019 αφαιρούνται στη χώρα μας από τον συνολικό πληθυσμό περίπου 37 άτομα κατά μέσο όρο ετησίως για κάθε 10.000 κατοίκους.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2020 ανήλθαν σε 84.767 (43.534 αγόρια και 41.233 κορίτσια) καταγράφοντας αύξηση κατά 1,2% σε σχέση με το 2019 που ήταν 83.763 (42.945 αγόρια και 40.818 κορίτσια). Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες κατά το 2020 ανήλθαν σε 440, μειωμένες κατά 3,1% σε σχέση με το 2019 που ήταν 454.

Οι θάνατοι, κατά το 2020, ανήλθαν σε 131.084 (66.198 άνδρες, 64.864 γυναίκες και 22 θάνατοι αγνώστου φύλου) καταγράφοντας αύξηση κατά 4,9% σε σχέση με το 2019 που ήταν 124.954 (63.079 άνδρες και 61.875 γυναίκες). Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 275, μειώνοντας το δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,75 το 2019 σε 3,24 το 2020.

elstat.jpg

pinakas-dimografiko.jpg

Μάλιστα σε έρευνα της διαΝΕΟσις το 2019 οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δήλωναν ότι θέλουν να κάνουν κατά μέσο όρο σχεδόν 2,8 παιδιά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ