Ελλαδα

Τουρκικά αεροσκάφη έφθασαν κοντά στην Αλεξανδρούπολη - Πέταξαν στα 2,5 μίλια

Έντονη αντίδραση από το ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη πέταξαν τουρκικά αεροσκάφη
Στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη πέταξαν τουρκικά αεροσκάφη © EPA/POOL (ΑΡΧΕΙΟ)

Τουρκικά αεροσκάφη δίπλα στην Αλεξανδρούπολη. Τα μαχητικά πέταξαν σε απόσταση 2,5 μιλίων. Η ανακοίνωση από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκικά αεροσκάφη βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου 2022. Όπως έγινε γνωστό, τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη στον Έβρο.

Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση από την Τουρκία που δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις. Σημειώνεται ότι η ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία για τη στάση των ΗΠΑ και την προσέγγισή τους με την Ελλάδα.

Σε αυτήν την ομιλία ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ένα ακόμη αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι διάλογος για την επίλυση διαφορών μπορεί να γίνει μόνο όταν το Διεθνές Δίκαιο και οι κανόνες «καλής γειτονίας» γίνονται σεβαστοί. Προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη νέα πρόκληση της Άγκυρας με τα τουρκικά αεροσκάφη στην Αλεξανδρούπολη, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που «εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη».

Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ για τη νέα τουρκική πρόκληση στην Αλεξανδρούπολη.

Τουρκικά αεροσκάφη δίπλα στην Αλεξανδρούπολη - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

» Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ» καταλήγει η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα τουρκικά μαχητικά που πέταξαν κοντά στην Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε κάνει λόγο για πρωτοφανή αύξηση της έντασης και της προκλητικότητας της Τουρκίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ