Ελλαδα

«Εκτός εκκλησίας οι πνευματικοί που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα»

Αυτό υποστηρίζει ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άγιο Όρος
Άγιο Όρος © EUROKINISSI/ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου εξέφρασε την άποψη ότι οι πνευματικοί που δίνουν γραμμές κατά του εμβολιασμού πρέπει να τίθενται εκτός εκκλησίας.

Οι πνευματικοί που υπερβαίνουν τα όρια, τις «κόκκινες γραμμές» βγαίνουν οι ίδιοι εκτός εκκλησίας και ιερών κανόνων με τη συμπεριφορά τους, υπογράμμισε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς και στο πρόσφατο περιστατικό με τον θάνατο της Παρθένας Κουτμερίδου

«Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτό το φαινόμενο στο χώρο της εκκλησίας, φαινόμενο που ξεπερνάει τα όρια, τις ‘κόκκινες γραμμές’ και φτάνει στο σημείο να παραποίει ένα μεγάλο μυστήριο στη ζωή του Χριστιανού που είναι το μυστήριο της εξομολόγησης και η σχέση με τον πνευματικό… Αλλοιώνεται αυτή η ιερή σχέση που υπάρχει». είπε στον ΣΚΑΪ 

«Είναι θέμα εκκλησίας όσοι έχουν υπερβεί τις γραμμές, στα ανώτατα όργανα, διοικητικά και πνευματικά. Δεν μπορώ να πω εγώ αν έχουν χώρο στην εκκλησία, οι ίδιοι το λένε, με τη συμπεριφορά τους έχουν βγει εκτός εκκλησίας. Ο τρόπος που κινούνται, που επεμβαίνουν και επιβάλλονται στους πιστούς, δεν συντάσσεται με το πνεύμα της εκκλησίας, με το πνεύμα του Χριστού και ό,τι λένε οι ιεροί κανόνες, είναι εκτός ιερών κανόνων, άρα έχουν βγει κι εκτός εκκλησίας, δεν έχουν χώρο οι ίδιοι στην εκκλησία». 

Διευκρίνισε ότι ο αριθμός των προσκυνητών στο Άγιον Όρος είναι ελεγχόμενος με ράπιντ τεστ, πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμού, αλλά δεν παύει να υπάρχει μια ανησυχία.
«Έπρεπε να είχαν πάει για εμβολιασμό ήδη οι μοναχοί, πέραν της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60η, η κοινή λογική λέει ότι ήδη έπρεπε να είχαν πάει». 

Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ακόμα ότι «δικό του θέμα τι θα αποφασίσει ο καθένας, αλλά δεν έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το ράσο που φοράει για να παρασύρει κόσμο. Ο ίδιος ο Χριστός το λέει το λέει ξεκάθαρα αφού υποτίθεται είμαστε φορείς του λογού του Θεού του Χριστού προς τους πιστούς. Μια απλή φράση είπε ο Χριστός: ‘Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν’, Όποιος θέλει. Δεν μπορώ να σου επιβάλλω μπορεί να υπάρχουν σε διάλογο απόψεις διαφορετικές, σκέψεις διαφορετικές, όμως οι αποφάσεις μετράνε. Τα όργανα της Συνόδου στο Άγιον Όρος... Είναι πολλές εδώ οι απόψεις, υπάρχουν, αλλά μια είναι η απόφαση, κι αυτή τη μία απόφαση οφείλουμε να την ακολουθούμε». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ