- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Κυκλώνας «Νέαρχος»: Ο 5ος ισχυρότερος στο Ιόνιο από το 2016
Αξιοσημείωτη η συχνότητα εμφάνισης των βαρομετρικών συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά στο Ιόνιο
O «Νέαρχος» ήταν ο πέμπτος ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο από το 2016, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.
Ο πέμπτος πιο ισχυρός μεσογειακός κυκλώνας στο Ιόνιο από το 2016 ήταν ο «Νέαρχος», σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.
Ειδικότερα, όπως παρατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, είναι πλέον αξιοσημείωτη η συχνότητα εμφάνισης των βαρομετρικών συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά στο Ιόνιο Πέλαγος κατά τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς από το 2016 έχουν σχηματιστεί πέντε ισχυροί μεσογειακοί κυκλώνες με διάρκεια άνω των 24 ωρών. Μάλιστα, οι τέσσερις από αυτούς (Trixie, Ζήνων, Ξενοφών, Ιανός) επηρέασαν την Ελλάδα με καταστροφικά αποτελέσματα.
Κλιματολογικές μελέτες δείχνουν ότι αυτού του είδους τα βαρομετρικά χαμηλά μπορούν να εμφανιστούν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με συχνότητα περίπου μία ή δύο φορές ανά έτος, όμως από το 2011 δεν έχει εμφανιστεί μεσογειακός κυκλώνας στη Δυτική Μεσόγειο, δηλαδή δυτικότερα από την Ιταλία. Επιπροσθέτως, παρατηρείται μια αύξηση της έντασης των μεσογειακών κυκλώνων κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τις μελέτες, οι οποίες όμως έδιναν το μέγιστο της εμφάνισής τους στη Θάλασσα των Βαλεαρίδων, στην Ισπανία.
Η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια μελέτης των μεσογειακών κυκλώνων και έκδοσης ενός επιστημονικού ορισμού τους, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του meteo, τα πρόσφατα καταστροφικά αποτελέσματα των μεσογειακών κυκλώνων, ιδιαίτερα στη χώρα μας, δείχνουν την επιτακτική ανάγκη εντατικής μελέτης τους.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν κινδυνεύει η ζωή της - Παραμένει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους
Καταγγελίες για «πρόχειρα» έργα και μπαζώματα - «Καμία σχέση με πραγματικότητα» απαντά ο ΔΕΔΔΗΕ
Έφυγε από τη ζωή στα 77, αφήνοντας πίσω της μια πολυσυζητημένη δημόσια πορεία
Οι νέες θέσεις Α΄ και Β΄ υπαρχηγού και οι γενικοί συντονιστές Βόρειας και Νότιας Ελλάδας
Επιχείρηση της Συνοριακής Φύλαξης Σουφλίου σε επαρχιακή οδό - Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τους ελέγχους
Άνοδος της θερμοκρασίας και νότιοι άνεμοι έως 5 μποφόρ - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τις πρωινές ώρες
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής σε πολλές περιοχές της Αττικής
Το έργο αναμένεται να παρουσιαστεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό
Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ της Πέμπτης (22/1) ο Σπύρος Καρατζαφέρης
Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες έως 9 μποφόρ
Νέα πρωτοβουλία Columbia–ΕΜΠ γεφυρώνει έρευνα και αγορά, επενδύοντας στη νέα γενιά επιστημόνων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τα καταστήματα ΟΠΑΠ και PLAY περνούν στην εποχή της Allwyn, με νέο look & feel, διεθνή αέρα και εμπειρίες που κοιτούν μπροστά, χωρίς να αλλάζει τίποτα από όσα αγαπήσαμε
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αιχμές για συγκάλυψη, σύγκριση με Ισπανία και αναφορές στο πολιτικό εγχείρημα που ετοιμάζει
Τα ίχνη της χάθηκαν από χώρο παιδικής προστασίας
Οι δικαστές έδωσαν όνομα, τόπο βάπτισης και όρισαν διατροφή σε υπόθεση διαζευγμένων γονέων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.