Ελλαδα

ΑΠΘ: Φοιτητές έφτιαξαν εργαλείο διάγνωσης καρκίνου στο πάγκρεας

Διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης © Eurokinissi

Φοιτητές του ΑΠΘ διεκδικούν χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό iGEM, με διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος που δημιούργησαν.

Διαγνωστικό εργαλείο για τον καρκίνο του παγκρέατος δημιούργησαν φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο στο διαγωνισμό iGEM.

Το εργαλείο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πρότζεκτ «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System), με στόχο να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα που εμφανίζεται σήμερα στην κλινική πράξη και είναι η αδυναμία των διαγνωστικών μεθόδων να ανιχνεύσουν έγκαιρα την ύπαρξη του καρκίνου στο πάγκρεας, που οδηγεί σε αποτυχημένες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τελικά σε μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας.

Πού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το διαγνωστικό εργαλείο 

Το εργαλείο αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια για την εύκολη, φθηνή και άμεση επεξεργασία δειγμάτων ούρων, στο πλαίσιο ουρολογικών εξετάσεων ατόμων μεγάλης ηλικίας ή ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα η ύπαρξη καρκινικού όγκου στο πάγκρεας.

Η ομάδα iGEM Thessaloniki έλαβε ήδη μία διάκριση από την κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού, με κριτήρια την εφαρμογή και τον αντίκτυπο του πρότζεκτ στην κοινωνία, τις προοπτικές που έχει να επιλύσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και φυσικά τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του. Η διάκριση έγινε σε πρώτο επίπεδο μεταξύ 356 ομάδων και συνοδευόταν από το βραβείο- επιχορήγηση των 2500 δολαρίων για να συνεχίσει η ομάδα το έργο της.

Σημειώνεται ότι η ομάδα παρουσίασε το πρότζεκτ μπροστά σε επενδυτές και πήρε το 1ο βραβείο στο στάδιο ιδέας στον Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Next Stage Challenge και το χρηματικό έπαθλο των 4000 ευρώ, στον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ενδεκαμελής ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημείας, Πληροφορικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής και Βιολογίας, ενώ συμμετέχει και μία προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ομάδας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, από τις 4 έως τις 14 Νοεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή 356 ομάδων από πανεπιστήμια και χώρες απ' όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γνωρίσαμε τις δύο νεαρές νταλικέρισσες Έλενα Παντοπούλου και Μαρία Μπινιόλα
Νταλικέρισσες και περήφανες: Έλενα Παντοπούλου και Μαρία Μπινιόλα μιλούν για την ομορφιά και τις δυσκολίες της νταλίκας

Οι δυο δυναμικές ξαδέρφες μας μίλησαν για όλα! Τις δυσκολίες του επαγγέλματος, τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις, τα καθημερινά δρομολόγια και τις γυναίκες οδηγούς νταλίκας στην Ελλάδα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας τους χαιρέτησε έναν – έναν, ενώ φωτογραφήθηκε και με τις δυο ελληνικές αποστολές

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.