Ελλαδα

Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα αγωνίας - Οι φλόγες μπήκαν στα Βασιλικά

Ανεξέλεγκη τη πυρκαγιά καίει σπίτια - Νέες εκκενώσεις οικισμών

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιά στην Εύβοια - Σε πύρινο κλοιό το βόρειο τμήμα του νομού
Φωτιά στην Εύβοια - Σε πύρινο κλοιό το βόρειο τμήμα του νομού © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μάχη να σωθούν χωριά στην Εύβοια, καθώς η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη, με τα φέρι μποτ σε ετοιμότητα και νέες εκκενώσεις οικισμών.

Μία ακόμη νύχτα αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι στην Εύβοια, με τη φωτιά να καίει ανεξέλεγκτη και να έχει φθάσει στα Βασιλικά, όπου τα πρώτα σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Ο εφιάλτης στην Εύβοια παραμένει, με συνεχείς αναζωπυρώσεις, και νέες εκκενώσεις οικισμών. Όπως έγινε γνωστό, φέρι μποτ παραμένουν σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν κάτοικοι.

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά Σήμια, Κρυονερίτης, Μηλιές και Αγδίνες, καθώς βρίσκονται σε πύρινο κλοιό.

Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά. Οι πυροσβέστες πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Στον Κρυονερίτη οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που παρέμεινε στο χωριό, παρά την εκκένωση που είχε διαταχθεί από χθες. Οργανώθηκε ολόκληρη επιχείρηση και οι δύο ηλικιωμένοι οδηγήθηκαν σε ασφαλές σημείο. Στο χωριό Μηλιές οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται εκεί μόλις που πρόλαβαν να ανασυνταχθούν όταν το χωριό το κύκλωσε η φωτιά.

Στο χωριό Αγδίνες πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να προστατέψουν τον οικισμό. Οι ισχυροί άνεμοι έστρεφαν συνεχώς τα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς πάνω τους, από πάρα πολλές πλευρές.

Στη Σήμια οι φωτιές κύκλωσαν όχι μόνο το χωριό, αλλά και τα πυροσβεστικά οχήματα που πήγαν να το σώσουν. Η φωτιά ξαφνικά τους έκοψε τη μοναδική δίοδο όταν προσπάθησαν να υποχωρήσουν. Παρέμειναν εκεί για αρκετή ώρα μέχρις ότου τα εναέρια μέσα, πρώτα ένα ρώσικο Β 200 και στη συνέχεια ένα ελικόπτερο, με πάρα πολλές ρίψεις μέσα στους καπνούς, έσβησαν τη φωτιά.

 

Αγωνιώδεις προσπάθειες από τους κατοίκους των Βασιλικών στην Εύβοια

Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά, στο Μετόχι και το Σπαθάρι φούντωσαν και πάλι τα μέτωπα γύρω από κατοικημένες περιοχές, ενώ αναζωπυρώσεις είχαμε και κοντά στο χωριό Μουρτιά από το οποίο έχει περάσει πάρα πολλές φορές η φωτιά. Σε όλα σχεδόν τα μέτωπα η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ώρες.

B.Eύβοια: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε δεκάδες μέτωπα | 07/08/2021 | ΕΡΤ

Εκκενώθηκαν και άλλοι οικισμοί στην Εύβοια - Μαίνεται η φωτιά - Μήνυμα από το 112

Εν τω μεταξύ μηνύματα στάλθηκαν μέσω του 112 σε κατοίκους της Εύβοιας για την εκκένωση χωριών. Συγκεκριμένα, το πρώτο στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις Μηλιές να εκκενώσουν τώρα την περιοχή. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις Μηλιές Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το δεύτερο αφορούσε τους κατοικους στους Γαλατσάδες και στις Καματριάδες Ευβοίας να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους Γαλατσάδες ή Καματριάδες Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Το τρίτο μήνυμα στάλθηκε μέσω του 112 για όσους βρίσκονται στις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά Ευβοίας, να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους. Το μήνυμα ανέφερε: Αν βρίσκεστε στη Μονοκαρυά ή Κάτω Μονοκαρυά #Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Λιμενικό Σώμα για φωτιά στην Εύβοια: Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν με φέρι μποτ και σκάφη 

Εν τω μεταξύ, συνολικά 2.284 πολίτες απεγκλώβισαν και μετέφεραν σε ασφαλείς χώρους στελέχη του λιμενικού από διάφορες περιοχές στην Εύβοια μέσα σε μόλις μια εβδομάδα, από την 1η έως και την 7η Αυγούστου. Σημειώνεται ότι οι εικόνες από τη δραματική απομάκρυνση των κατοίκων από τη Λίμνη στην Εύβοια συνεχίζουν να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Μόνο χθες Παρασκευή, απεγκλωβίστηκαν 1.400 άτομα σε μια οργανωμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος. Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα ξεκίνησε η εκκένωση του οικισμού της πόλης Λίμνης Ευβοίας, λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή. Δυο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, ιδιωτικά σκάφη, καθώς και τρία φέρι μποτ συμμετείχαν στις προσπάθειες.

Τα φέρι μποτ «ΑΛΚΥΩΝ» και «ΠΑΡΑΛΟΣ» μετέφεραν συνολικά 650 και 480 πολίτες αντίστοιχα. Το τρίτο φέρι μποτ «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ κατέπλευσε χθες, Παρασκευή βράδυ στο λιμάνι της Λίμνης Ευβοίας όπου και παρέμεινε, με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το πλοίο φιλοξένησε κατά τη διάρκεια της νύχτας 270 άτομα και θα παραμείνει εκεί για όσο χρειαστεί. Οι περιπολίες των σκαφών του Λιμενικού Σώματος για την παροχή βοήθειας ή απεγκλωβισμό πολιτών εξαιτίας των πυρκαγιών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Φωτιά στην Εύβοια - Έμειναν άστεγες 300 οικογένειες

«Απίστευτες» χαρακτηρίζονται οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη βόρεια Εύβοια, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις πρώτες καταγραφές που έχουν συγκεντρωθεί στους δήμους και την Περιφέρεια, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται.

«Μόνο οι οικογένειες, που καταστράφηκε ολοσχερώς το μοναδικό τους σπίτι, και δεν έχουν που να μείνουν, και μένουν τώρα σε ξενοδοχεία, δηλαδή δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω, είναι πάνω από 300» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός.

Και διευκρινίζει: «Δεν μιλάμε γι αυτούς που έχουν δεύτερο σπίτι ή το σπίτι έπαθε μικρές ή μεγάλες ζημιές. Μιλάμε για σπίτια που κατέρρευσαν. Μιλάμε για αυτούς που το μοναδικό τους σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είναι πλέον στον δρόμο».

Όπως ο ίδιος σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα νούμερα είναι απίστευτα εφιαλτικά». Και εξηγεί: «Οι ζημιές, μικρές ή μεγάλες, είναι σε χιλιάδες σπίτια και εγκαταστάσεις. Με μία πρώτη αξιολόγηση και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία για τις άκρως επείγουσες περιπτώσεις, μόνο στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, είναι πάνω από 250 οι οικογένειες που έχασαν το μοναδικό τους σπίτι στις φλόγες και δεν έχουν πού να πάνε. Και βεβαίως πάνω από 50 οικογένειες μέχρι στιγμής από τα χωριά του Δήμου-Ισταίας Αιδηψού που η καταγραφή συνεχίζεται ακόμα. Ελπίζουμε να σταματήσει εδώ το κακό».

Σε ό,τι αφορά την φυσική καταστροφή ο κ. Σπανός σημειώνει: «Το μέτωπο είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής και έχουν καταστραφεί δεκάδες χωριά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε σήμερα να μην κερδίσουν οι φλόγες γιατί διαφορετικά ακόμα και οι αριθμοί χάνουν κάθε έννοια και την αξία τους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ