Ελλαδα

Πυρκαγιά στην Εύβοια - Μήνυμα 112: «Εκκενώστε τώρα την Αβγαριά»

Αγωνία για την Ιστιαία - Σε πύρινο κλοιό χωριά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες στην Εύβοια μάχονται τις φλόγες για να σώσουν χωριά
Πυροσβέστες στην Εύβοια μάχονται τις φλόγες για να σώσουν χωριά © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Μήνυμα 112 για την εκκένωση στο χωριό Αβγαριά, με τους κατοίκους να καλούνται να κατευθυνθούν προς Ιστιαία, καθώς μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια.

Να γίνει εκκένωση στον οικισμό Αβγαριά και τη γύρω περιοχή, ζήτησε η Πολιτική Προστασία με μήνυμα που εστάλη μέσω 112. Οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Η φωτιά στην Εύβοια μαίνεται, με τη μάχη να σωθούν χωριά, να συνεχίζεται από πυροσβέστες, κατοίκους και εθελοντές.

Στον οικισμό Αβγαριά σημειώθηκε νωρίτερα μεγάλη αναζωπύρωση.

Εκκενώνονται χωριά στην Εύβοια - Σε πύρινο κλοιό οικισμοί

«Τα χωριά εκκενώνονται. Πίσω όμως μένουν αυτοί που μπορούν να βοηθήσουν και μέχρι σήμερα έχουν προσφέρει τρομερή βοήθεια. Χωρίς αυτούς, πολλά χωριά θα είχαν καεί» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός.

Ανάμεσα σε Γαλατσάδες και Αβγαριά, για πολλές ώρες τώρα δίνεται μία μεγάλη μάχη από πολύ ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, από εθελοντές, από κατοίκους, από ενισχύσεις που ήρθαν απ’ το εξωτερικό, με πληθώρα ρίψεων από τα εναέρια μέσα, χωρίς όμως να μπορούν να σταματήσουν την καταστροφική πορεία του μετώπου.

«Αν περάσει το μέτωπο ανάμεσα σε Καματριάδες και Γαλατσάδες θα σταματήσει στην Αιδηψό και τους Ωρεούς» προειδοποιούν κάτοικοι, την ώρα που ενισχύονται οι επίγειες δυνάμεις και επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Στα υπόλοιπα χωριά, μικρές εστίες γίνονται τεράστια μέτωπα, απειλώντας χωριά για δεύτερη ή τρίτη φορά, όπως έγινε στις Γούβες, το Καστρί, το Ασμήνι – ακόμη το Ελληνικό και το Καστρί.

«Είναι αδύνατο να κάνουμε προβλέψεις. Τοι μέιζον είναι να σταματήσουν οι φλόγες να καταστρέφουν. Αυτό ζητάμε, αυτό επιθυμούμε, αυτό παλεύουμε» εξήγησε ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός. Και πρόσθεσε: «Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις για την επόμενη μέρα και εκεί θα είμαστε ασυμβίβαστοι».

«Υπάρχουν άνθρωποι, υπάρχουν οικογένειες, υπάρχουν νέοι που είχαν συνδέσει τη ζωή τους με το δάσος, με την παραγωγή του, όπως οι ριτινοσυλλέκτες. Δεν είναι ότι έχασαν πιθανά το μοναδικό τους σπίτι. Έχασαν τα πάντα. Θα μείνουμε δίπλα τους να σταθούν στα πόδια τους να ζήσουν να δημιουργήσουν» κατέληξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ