- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Τζανάκης: Αποφύγαμε 16.500 κρούσματα λόγω εμβολιασμού
Τι είπε για τα νέα μέτρα σχετικά με τις μετακινήσεις στα νησιά
Νίκος Τζανάκης: Η εκτίμηση του καθηγητή για το πλήθος των κρουσμάτων που γλιτώσαμε λόγω του εμβολιασμού των πολιτών.
Την εκτίμηση ότι λόγω του εμβολιασμού αποφεύχθηκαν περίπου 400 θάνατοι, 250 διασωληνωμένοι και 16.500 κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Με το μοντέλο μας αναλύσαμε το υποθετικό σενάριο τι θα γινόταν αν δεν θα είχαμε αυτόν τον εμβολιαστικό ρυθμό που έχουμε από το Πάσχα και μετά. Αυτό έδειξε ότι έχουμε αποφύγει περίπου 16.500 κρούσματα, 250 διασωληνωμένους και 400 θανάτους εξαιτίας του εμβολιασμού», δήλωσε ο κ. Τζανάκης, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο της μετάλλαξης Δέλτα, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Οι πανδημικοί δείκτες έχουν υποτροπιάσει και πολύ φοβάμαι ότι μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου (σ.σ περίπου 2.000 κρούσματα)», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Τζανάκης.
Ακόμη, σχετικά με τη μεταδοτικότητα της ινδικής μετάλλαξης, ο καθηγητής σημείωσε ότι κατά μέσο όρο αντί κάποιος να μολύνει 2, μολύνει 4. «Μια στενή επαφή που έμεινε ένα τέταρτο με κάποιον που έχει μολυνθεί και μεταδίδει, ενώ παλιά χρειαζόσουν 20 λεπτά για να μολυνθεί, τώρα απαιτούνται 3-5 λεπτά. Μάλιστα, ο ανεμβολίαστος αναπτύσσει πάρα πολύ υψηλό φορτίο», τόνισε κατά την παρουσία του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με τον ίδιο και ο εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί, αλλά ένας ανεμβολίαστος θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα, ακόμα κι αν είναι μικρής ηλικίας.
Ο Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των ιερέων. «Οι παπάδες που έρχονται σε επαφή με το ποίμνιό τους, το οποίο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο να νοσήσει βαριά και να πεθάνει, δεν πρέπει να εμβολιαστούν; Δεν πρέπει οι κατά τόπους μητροπόλεις να ζητήσουν να εμβολιαστούν άπαντες;»
Ακόμη, αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 για τις μετακινήσεις στα νησιά με την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid ή μοριακού τεστ. Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά θέτοντας στο τραπέζι τη δωρεάν πρόσβαση σε τεστ των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. «Πολλοί δεν έχουν εμβολιαστεί όχι εκ πεποιθήσεως, αλλά επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Πρέπει να γίνουν διαδικασίες ώστε αυτοί να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο οποιοδήποτε τεστ χρειάζεται προκειμένου να μετακινηθεί. Δεν μπορείς να υποχρεώνεις τον άλλον, ο οποίος μάλιστα δε φταίει που δεν εμβολιάστηκε, να πληρώνει από την τσέπη του, διότι αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος του μέτρου. Χρειάζεται να ενισχύσουμε το μέτρο κι όχι να το παρεμποδίσουμε».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Καραμανλή στη Βούλα
Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων λόγω κακοκαιρίας
Πιθανές χαλαζοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι έως 8 μποφόρ σε Ιόνιο και Αιγαίο
Έλεγχοι σε όλο το οδικό δίκτυο - Περιορισμοί στην κίνηση βαρέων οχημάτων
Σε επιφυλακή οι κρατικές υπηρεσίες και η Πυροσβεστική - Τι πρέπει να προσέξουν οι πολίτες
Έντονα φαινόμενα σε Αττική, Θεσσαλία, Εύβοια, Σποράδες και νησιά του Αιγαίου
Έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών - Έκτακτη λεωφορειακή σύνδεση από τον ΟΑΣΑ
Τοπικά ισχυρά φαινόμενα από τα δυτικά - Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ
Τι αποκαλύπτει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ με τίτλο: «Ο Ελληνικός Τουρισμός: Επιτεύγματα, Προκλήσεις, Προοπτικές»
Στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού - Μικρό το εστιακό βάθος
Επιστροφή στη χειμερινή ώρα - Στις 04:00 π.μ. τα ρολόγια θα μετακινηθούν
Αίθριος ο καιρός στις περισσότερες περιοχές - Πού θα εκδηλωθούν ασθενείς βροχές και ομίχλες
Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας - «Προτεραιότητά οι 2.500 εργαζόμενοι και η επαναλειτουργία των καταστημάτων»
Η ανακοίνωση με αφορμή το χθεσινό άρθρο αντεισαγγελέα
Κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.