Ελλαδα

Θεοδωρίδου-Μετάλλαξη Δέλτα: Υψώνει περισσότερο το τείχος ανοσίας

«Ιδιαίτερης ανησυχίας η μετάλλαξη Δέλτα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου © EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα και η ενημέρωση από την Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Καμπανάκι» για την μετάλλαξη Δέλτα και το τοίχος ανοσίας που υψώνεται πλέον στο 80% των εμβολιασμένων, έκρουσε κατά τη σημερινή (28/6) ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19 η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η μετάλλαξη Δέλτα μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη προς παρακολούθηση σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας. Η μετάλλαξη έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες, ενώ στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 29 στελέχη. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η παραλλαγή Δέλτα θα έχει επικρατήσει παγκόσμια.  Το 90% των νεών λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δέλτα», σημείωσε κατά την ενημέρωση η κ. Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα. «Θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, μιας και δεν έχουν εμβολιαστεί. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τοίχος που χρειάζεται για την ανοσία και πλέον χρειάζεται το 80% των εμβολιασμένων για να χτιστεί». 

Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει aνεμβολίαστος, κάνοντας και τις δύο δόσεις των εμβολίων ή το μονοδοσικό Johnson & Johnson. «Υπάρχουν οι νέοι που θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό της παραπληροφόρησης, όσοι είναι αναβλητικοί και όσοι θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο λόγω της ύφεσης», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης και σημείωσε ότι χρειάζεται δράση για την προώθηση των εμβολιασμών παρότι είναι καλοκαίρι. «Να είναι καλοκαίρι δράσης και όχι ραστώνης». Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι το 99% των θανάτων από κορωνοϊό αφορά άτομα που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του ιού.

Κληθείσα να σχολιάσει το «Freedom Pass» που ανακοινώθηκε σήμερα για τους νέους 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή θα εμβολιαστούν, σημείωσε ότι πρόκειται για μία καλή κίνηση, η οποία αν δεν τεθεί σε εφαρμογή δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Με τη σειρά του ο κ. Θεμιστοκλέους εξέφρασε την εκτίμηση ότι το voucher θα λειτουργήσει. «Είναι ένα γενικότερο κάλεσμα. Να πείσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται να εμβολιαστεί». 

Θεμιστοκλέους: Άμεσα ξεκινούν οι κατ' οίκον εμβολιασμοί

Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 8.175.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Ειδικότερα, όπως γνωστοποίησε με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 4.750.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 45%, και 3.650.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ποσοστό που αντιστοιχεί στο 35%. Σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 100.000 εμβολιασμοί, προσέθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που προχωρά ικανοποιητικά, αλλά και στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς που ξεκινούν άμεσα. Οι ιδιώτες γιατροί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, θα πληρώνονται από την Πολιτεία.

Δείτε την ενημέρωση

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ