- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κορωνοϊός - Παυλάκης: Τι είναι ο κίνδυνος της Σιγκαπούρης
Πόσο διάστημα χρειαζόμαστε για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας
Κορωνοϊός - Παυλάκης: Να μη γίνουμε Σιγκαπούρη το καλοκαίρι - Τείχος ανοσίας από Σεπτέμβρη.
Για διαμόρφωση του απαιτούμενου τείχους ανοσίας μετά από περίπου τρεις μήνες, δηλαδή από το Σεπτέμβρη, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
«Οι εμβολιασμένοι έχουν τεράστια, όχι απόλυτη προστασία», προειδοποίησε, ενώ επικαλέστηκε τον κίνδυνο να συμβεί ό,τι συνέβη στην Σιγκαπούρη ενόψει της περιόδου των διακοπών.
Εθελοντικός εμβολιασμός σε παιδιά από 12 και πάνω
Ειδικότερα, ο ερευνητής ζήτησε να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά, θα θελα να το ξορκίσουμε, φαίνεται όμως ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες δυστυχώς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Πολύ νωρίς να μιλάμε για τείχος ανοσίας»
Για το τείχος ανοσίας σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό.
»Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα 3 μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας».
Αν η Ελλάδα πάει στους 150.000 εμβολιασμούς τη μέρα, εξήγησε ο κ. Παυλάκης θα γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Η Κίνα ανέφερε κάνει 20 εκατ. εμβολιασμούς την ημέρα, επομένως για την Ελλάδα μιλάμε αναλογικά για 150.000 εμβολιασμούς.
Ο κίνδυνος της Σιγκαπούρης
«Πρέπει να προσέξουμε το καλοκαίρι γιατί θα καθορίσει το φθινόπωρο. Μη γελιόμαστε, τα πράγματα συνεχίζουν να είναι επικίνδυνα. Η Σιγκαπούρη που τα είχε πάει υπέροχα, μια μικρή οργανωμένη χώρα με μόνο ένα αεροδρόμιο, άφησαν τις διεθνείς πτήσεις να πηγαινοέρχονται, κόλλησε ένας 78χρονος εργαζόμενος στο αεροδρόμιο και έκαναν από αυτό το περιστατικό 40 μολύνσεις την ημέρα με το ινδικό στέλεχος», υπογράμμισε ο καθηγητής. «Η Ελλάδα είναι ανοιχτή, είναι ηλίου φαεινότερον ότι θα έρθουν τα ‘‘πάντα όλα’’, όλα τα στελέχη θα έρθουν στην Ελλάδα», προειδοποίησε.
Κίνδυνος συνδημίας
Παράλληλα αναφέρθηκε και στον κίνδυνο συνδημίας, δηλαδή τη συσσωμάτωση δύο ή περισσοτέρων ταυτόχρονων ή διαδοχικών επιδημιών ή συστάδων ασθενειών σε πληθυσμούς, κάτι που συνέβη στη Νότια Αφρική όπου σε ορισμένες περιοχές το 25% του ενήλικου πληθυσμού έχει AIDS και κορωνοϊό πολλοί είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν τον ίο στο σώμα τους για μήνες.
«Μια γυναίκα ήταν μολυσμένη για πάνω από 6μηνο κι έκανε στο σώμα της τεραστία γκάμα στελέχη του ιού που πηρέ πολύ χρόνο να γίνουν στον πληθυσμό μέσα σε μερικούς μήνες», σημείωσε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πάγιες συστάσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων
Τι ισχύει για το delivery και τις εργασίες στην ύπαιθρο
Δείτε ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»
Η απότομη αλλαγή του καιρού που έφερε προβλήματα στο οδικό δίκτυο
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.