Ελλαδα

Δολοφονία αστυνομικών στου Ρέντη: Στο Εφετείο για το ύψος ποινών

Το χρονικό της δολοφονίας τους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άρειος Πάγος
Άρειος Πάγος © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δολοφονία αστυνομικών στου Ρέντη: Η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αναίρεση αιτήσεων των δραστών - Γιατί η υπόθεση πηγαίνει στο Εφετείο.

Απορρίφθηκαν από τον Άρειο Πάγο οι αιτήσεις αναίρεσης των ομογενών από τη Ρωσία, που το 2011 είχαν ληστέψει µε την απειλή καλάσνικοφ περίπτερο στην περιοχή του Μενιδίου και μετά από καταδίωξη αστυνομικών τραυματίστηκαν θανάσιμα, στην περιοχή του Ρέντη, δυο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Μάλιστα, ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο προκειμένου να μειώσει το ύψος των ποινών που έχουν επιβληθεί, μετά την εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απορρίφθηκαν όλοι οι λόγοι των αιτήσεων αναίρεσης των καταδικασθέντων, που αναφέρονταν στην ενοχή τους για τις πράξεις της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση των δύο αστυνομικών και της απόπειρας ανθρωποκτονίας των υπόλοιπων αστυνομικών, που καταδίωξαν τους δράστες στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Ρέντη, μετά από ληστεία, στο περίπτερο στις Αχαρνές Αττικής, καθώς και των πράξεων της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής και της υπόθαλψης εγκληματία.

Μάλιστα, δύο εκ των δραστών ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας των αστυνομικών καταδικάστηκαν από το Πενταμελές Εφετείου Αθηνών δις ισόβια και 66 έτη κάθειρξη και οι υπόλοιποι 9 καταδικάστηκαν σε ποινές από 2 έτη φυλάκισης έως 8 χρόνια κάθειρξη, ενώ αθωώθηκε ένας. Επιπλέον, οι αρεοπαγίτες απέρριψαν το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών των καταδικασθέντων, όπως είναι του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης όταν ο κατηγορούμενος είναι κρατούμενος.

Μετά την ισχύ του νέου Ποινικού Κώδικα ο οποίος προβλέπει επιεικέστερες ποινές για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της οπλοχρησίας και της υπόθαλψης εγκληματία, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε μερικά την καταδικαστική εφετειακή απόφαση ως προς τις διατάξεις της επιβολής των ποινών και ανέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο.

Το χρονικό της δολοφονίας των δύο αστυνομικών στου Ρέντη

Οι δύο αστυνομικοί έπεσαν νεκροί στην περιοχή του Ρέντη την 1η Μαρτίου 2011. Είχε προηγηθεί ληστεία σε περίπτερο στο Μενίδι, ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε τηλεφωνήσει στην Άμεση Δράση και είχε αναφέρει τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών.

Τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Στον παράδρομο της Κηφισού, όμως, στο ύψος της λαχαναγοράς του Ρέντη, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις άγνωστοι που ήταν μέσα άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και πιστόλι κατά των αστυνομικών.

Οι τέσσερις αστυνομικοί δέχτηκαν καταιγισμό πυρών πάνω στις μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο στο κεφάλι, ένας στο στομάχι και ο τέταρτος στο γόνατο. Οι δύο υπέκυψαν σχεδόν αμέσως στα τραύματά τους. Δύο άλλοι αστυνομικοί από αυτούς που ακολουθούσαν τους μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ δέχτηκαν από μία σφαίρα στα κράνη χωρίς να τραυματιστούν, ενώ σε άλλους δύο οι σφαίρες σφηνώθηκαν στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Λίγη ώρα μετά το μακελειό εντοπίστηκε στο Μοσχάτο το αυτοκίνητο των δραστών.

Νεκροί έπεσαν ο Γ. Ευαγγελινέλης και ο Γ. Σκυλογιάννης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, policenews.gr

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ