Ελλαδα

Πρώτη Ανάσταση - Κέρκυρα: Πέταξαν τους «μπότηδες» (βίντεο)

Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί στην πόλη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέρκυρα - Πρώτη Ανάσταση: Κάτοικοι πέταξαν «μπότηδες» από τα παράθυρα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Κέρκυρα - Πρώτη Ανάσταση: Κάτοικοι πέταξαν «μπότηδες» από τα παράθυρα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα με χιλιάδες «μπότηδες» να γίνονται κομμάτια στο έδαφος, στέλνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα.

Χιλιάδες «μπότηδες» έπεσαν και εφέτος στην Κέρκυρα από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα των σπιτιών, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης.

Οι «μπότηδες» έγιναν κομμάτια στο έδαφος, στέλνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα για την πρώτη Ανάσταση.

Όπως φαίνεται και στα βίντεο που ανέβηκαν στα social media, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο έθιμο, που χάνεται στα βάθη των χρόνων, συνδέεται και με την πεποίθηση ότι αυτά τα μεγάλα κανάτια με νερό διώχνουν τα μοχθηρά πνεύματα από το νησί. Οι «μπότηδες» και ο εκκωφαντικός θόρυβος που προκαλούν όταν πέφτουν στο έδαφος, σηματοδοτούν και τη νίκη του Χριστού έναντι του Θανάτου.

Οι «μπότηδες» είναι μεγάλα ή μικρά κεραμικά, βαμμένα κατακκόκινα δοχεία, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, που είναι δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Σκοπός τους είναι να «σκάσουν» στο έδαφος και να γίνουν χίλια κομμάτια. Στη συνέχεια αυτά τα κομματάκια, παίρνουν πολλοί στο σπίτι τους για να τα κρατήσουν ως φυλακτό ή καλοτυχία.

Το έθιμο είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο, ενώ φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Πραγματοποιείται αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

(από 12.00 και μετά...)

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΠΟΤΗΔΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑ 2021

Κατά τη διεξαγωγή του εθίμου ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, ενώ όλοι ανταλλάσσουν πασχαλιάτικες ευχές.

easter saturday corfu 2021

Πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα - Ο «σεισμός» και η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα

Νωρίτερα, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου η Κέρκυρα «σείστηκε» από έναν «μεγάλο σεισμό».

Ειδικότερα, στις 6.00 το πρωί στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, αναβίωσε το έθιμο του τεχνητού σεισμού που προκαλείται με θόρυβο, από το κούνημα όλων των εικόνων και των καντηλιών.

Ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, στο προαύλιο του Αγίου Σπυρίδωνα. Το έθιμο ακολουθείται πιστά από το 1574 όπου καθιερώθηκε σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, που έσωσε τον κερκυραϊκό λαό από τη σιτοδεία.

Επιτάφιος στην Κέρκυρα συνοδεία Φιλαρμονικών | 01/05/2021 | ΕΡΤ

Ζωντανή Μετάδοση | Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ