Ελλαδα

Μεγάλη Εβδομάδα: Πώς λειτουργούν οι ναοί: Τι ζητά η Εκκλησία

Προτείνει αλλαγές σε απαγόρευση κυκλοφορίας και όριο πιστών μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ekklisia-megali-evdomada-metra.jpg
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η Εκκλησία πιέζει για περισσότερη «χαλάρωση» στα υφιστάμενα μέτρα για τους ναούς και τις λειτουργίες, καθώς πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα τόσο κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις άγιες ημέρες του Πάσχα.

Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι. Το νέο αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ (837 διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό) αποτυπώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πόσο δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνεχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση.

Σε επιστολή της με παραλήπτες την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρουσίασε τις θέσεις της, αποσαφηνίζοντας τι ζητά για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επιδιώκει να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό –από 1/25 τ.μ. να πάει σε 1/15 τ.μ.- και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να φθάσει στους 100.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο lockdown οι εκκλησίες παρέμειναν κλειστές, με τις λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα να γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά επίσης να υπάρχουν υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει και την Ανάσταση.
 
Παράλληλα, θέτει το ζήτημα να υπάρξει «χαλάρωση» στην απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.
 

Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τις εκκλησίες - Πόσοι πιστοί επιτρέπονται στους ναούς

Ο προβληματισμός των ειδικών είναι μεγάλος, καθώς η πίεση στο Σύστημα Υγείας παραμένει μεγάλη. Σκεπτικισμός και αντικρουόμενες απόψεις στο ζήτημα με τη μετακίνηση στο χωριό το Πάσχα, με τις τελικές αποφάσεις να μην αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
 
Εν τω μεταξύ δημοσιεύτηκε το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 η νέα ΚΥΑ με τα «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας».
 
Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6.00 έως και τη M. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6.00.
 
Στην ΚΥΑ αυτή επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ