Ελλαδα

Όλα τα μέτρα για το Πάσχα: Μετακίνηση, εκκλησίες και κυκλοφορία

Ποιες υπερτοπικές μετακινήσεις απαγορεύονται - Οι εξαιρέσεις - Διπλή μάσκα για τους πιστούς και self test για τους ιερείς

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσούγκρισμα πασχαλινών αυγών - Με νέα μέτρα το φετινό Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Τσούγκρισμα πασχαλινών αυγών - Με νέα μέτρα το φετινό Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα μέτρα για το Πάσχα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στη μετακίνηση, την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις εκκλησίες.

Διαφορετικό θα είναι φέτος το Πάσχα 2021. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα έκτακτα μέτρα για το Πάσχα στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 24 Απριλίου 2021.

Μεταξύ άλλων έγιναν ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στη μετακίνηση το Πάσχα, το τι ισχύει με τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το πώς θα λειτουργήσουν.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι γίνεται υποχρεωτική η διπλή μάσκα για τους πιστούς στις εκκλησίες. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν όλες οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας το Πάσχα. Κατά τη διάρκεια της live ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα - mall το Σάββατο (24/4), ενώ το ίδιο ισχύει και για τα κέντρα αισθητικής.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι οι υπερτοπικές μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται και ειδικά στην Αττική δεν επιτρέπεται η μετακίνηση στα νησιά που εντάσσονται στη συγκεκριμένη Περιφερειακή Ενότητα. Ήδη, από το πρωί της Παρασκεύης οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί στα διόδια, με την ΕΛΑΣ να στήνει μπλόκα προκειμένου να τηρηθεί η απόφαση για «Πάσχα στην πόλη» και να μην υπάρξει διασπορά κορωνοϊού από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την Περιφέρεια.

Για το πασχαλινό τραπέζι 2021 ανέφερε ότι επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 άτομα σε εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι συστήνεται η διενέργεια self test.

Πάσχα 2021 - Πώς λειτουργούν οι Εκκλησίες - Όλα τα μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων παρουσίασε τα νέα έκτακτα μέτρα για το Πάσχα στις εκκλησίες, επισημαίνοντας ότι η διπλή μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πιστούς.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε, είναι υποχρεωτικό το self test για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού. «Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου/25 τ.μ, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας)» ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Και πρόσθεσε: «Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο/10 τ.μ., και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του διευκρίνισε ότι «για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους».

Αναφορικά με τις ακολουθίες τη Μεγάλη Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε:

  1. Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών.
  2. Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού
  3. Το προσκύνημα αυτό θα γίνει πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.).

(... από 18.40 και μετά)

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας


Τα μέτρα για τη μετακίνηση το Πάσχα - Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν από νομό σε νομό - Οι εξαιρέσεις και τα δικαιολογητικά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε διευκρινίσεις και για το τι ισχύει με τις υπερτοπικές μετακινήσεις μέχρι τις 10 Μαΐου.

Όπως είπε, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 μέχρι τις 10 Μαΐου. Παράλληλα, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην Αττική η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποιος μη μόνιμος κάτοικος Σαλαμίνας να πάρει το καράβι από το Πέραμα και να περάσει απέναντι.

Έλεγχοι στα διόδια για τη μετακίνηση το Πάσχα - Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν
Έλεγχοι στα διόδια για τη μετακίνηση το Πάσχα - Απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν © EUROKINISSI

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. 
  2. Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής. 
  3. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  4. Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής. 
  5. Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Και έδωσε το παράδειγμα ότι δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Πάσχα και απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι προβλέπεται τη Μεγάλη Εβδομάδα - Όλες οι αλλαγές

Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ και ξεκινά στις 21.00 το βράδυ τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινά μια ώρα αργότερα, στις 22.00. Η αλλαγή αυτή τίθεται σε ισχύ από τη Μεγάλη Δευτέρα. Στις 22.00 αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας και ανήμερα του Πάσχα 2021.

Τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23.00.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ