Ελλαδα

Μετακίνηση - Πάσχα: Τα νέα μέτρα - Τι ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς

Ανοίγουν το Σάββατο τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά με click inside - Οι ανακοινώσεις Σταμπουλίδη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πάσχα - Μετακινήσεις: Σε ισχύ τα νέα έκτακτα μέτρα με συγκεκριμένες εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού
Πάσχα - Μετακινήσεις: Σε ισχύ τα νέα έκτακτα μέτρα με συγκεκριμένες εξαιρέσεις για τη μετακίνηση εκτός νομού © EUROKINISSI

Με αλλαγές και νέα μέτρα η μετακίνηση το Πάσχα 2021 για τους πολίτες, με απαγορεύσεις και εξαιρέσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα νέα έκτακτα μέτρα που ισχύουν για τη Μεγάλη Εβδομάδα και για το Πάσχα 2021, το οποίο οι πολίτες θα το περάσουν τελικά στην πόλη, παρουσιάστηκαν στη live ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 23 Απριλίου 2021.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος επανέλαβε ότι απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανακοίνωσε επίσης το πώς θα λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι η διπλή μάσκα για τους πιστούς στις εκκλησίες είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτικό το self test για τους ιερείς, τους νεωκόρους και τους ψάλτες. Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ξεχωριστή αναφορά στη Μεγάλη Παρασκευή, τονίζοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 22.00 το βράδυ και η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στον προαύλιο χώρο γύρω από την εκκλησία χωρίς πομπή από πιστούς.

Για το πασχαλινό τραπέζι 2021 ανέφερε ότι επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα σε κλειστό χώρο και 12 άτομα σε εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι συστήνεται η διενέργεια self test. Σημειώνεται ότι αύριο, Σάββατο (24/4) ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα, τα mall, τα εκπτωτικά χωριά και τα κέντρα αισθητικής σε όλη την Ελλάδα με ραντεβού και click inside ή click away, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό, παρουσίασε πώς ανοίγουν από αύριο, Σάββατο τα εμπορικά κέντρα.

Νωρίτερα, στη δημοσιότητα είχε δοθεί η ΚΥΑ με όλα τα έκτακτα μέτρα για τις μετακινήσεις, όπου μεταξύ άλλων έγιναν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να κάνει διαπεριφερειακές μετακινήσεις και να κυκλοφορήσει εκτός νομού το Πάσχα 2021.

Από σήμερα το πρωί, Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, οι έλεγχοι στα διόδια για τις μετακινήσεις είναι σαρωτικοί και τα μπλόκα πολλαπλά, με στόχο να υπάρξει αποτροπή πολιτών που σκοπεύουν να κάνουν «Πάσχα στο χωριό». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι «το Πάσχα δεν γίνεται να ταξιδέψουμε», καθώς -όπως είπε- «η μαζική μετακίνηση ενέχει τον κίνδυνο της μετάδοσης παντού».

Πάσχα 2021: Ποιες μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται - Διευκρινίσεις από Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε διευκρινίσεις για το τι ισχύει με τις υπερτοπικές μετακινήσεις μέχρι τις 10 Μαΐου. Όπως είπε, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 μέχρι τις 10 Μαΐου. Παράλληλα, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην Αττική η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποιος μη μόνιμος κάτοικος Σαλαμίνας να πάρει το καράβι από το Πέραμα και να περάσει απέναντι. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. 
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής. 
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. 
  • Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής. 
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Και έδωσε το παράδειγμα ότι δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

(... από 20.50 και μετά)

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα 2021 - Τι αναφέρει η ΚΥΑ - Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις γίνονται πιο αυστηροί, με την ΚΥΑ να προβλέπει 5 εξαιρέσεις για μετακίνηση εκτός νομού -τις οποίες και επανέλαβε στη live ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα:

  1. Από και προς την εργασία. Οι εργαζομένοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) πρέπει να έχουν μαζί τους χαρτί από την «ΕΡΓΑΝΗ». Αν κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και χαρτί που αποδεικνύει το ραντεβού τους σε περιοχή εκτός νομού και για το οποίο πραγματοποιούν τη διαπεριφερειακή μετακίνηση. Σημειώνεται ότι στη διαπεριφερειακή μετακίνηση για λόγους εργασίας τίθεται σε εφαρμογή το χρονικό όριο διάρκειας 48 ωρών για την επιστροφή από το ταξίδι εκτός νομού.
  2. Για λόγους υγείας. Αποδεικνύονται μόνο με επίσημο έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή.
  3. Για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας. Ο οδηγός πρέπει να έχει στην κατοχή του το Ε1.
  4. Για μετάβαση σε κηδεία. Απαραίτητη η ληξιαρχική πράξη θανάτου και η άδεια ταφής.
  5. Για μετάβαση διαζευγμένων γονέων για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά. Σε αυτήν την περίπτωση ο γονέας που μετακινείται εκτός νομού πρέπει να έχει στην κατοχή και να επιδεικνύει στον έλεγχο α) στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, β) στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και γ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.​

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ