Ελλαδα

Πάσχα - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει και πότε αλλάζει

Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στις 22.00 ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς
Στις 22.00 ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά μία ώρα αργότερα, στις 22.00, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, και τη Δευτέρα του Πάσχα αρχίζει στις 23.00.

Για την απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα μίλησε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη live ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021.

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τα νέα έκτακτα μέτρα για τη μετακίνηση το Πάσχα 2021, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις από νομό σε νομό, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η διπλή μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πιστούς στις εκκλησίες, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε πώς ανοίγουν αύριο Σάββατο (24/4) τα εμπορικά κέντρα - mall.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ και ξεκινά στις 21.00 το βράδυ τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα ξεκινά μια ώρα αργότερα, στις 22.00. Η αλλαγή αυτή τίθεται σε ισχύ από τη Μεγάλη Δευτέρα. Στις 22.00 αρχίζει η απαγόρευση κυκλοφορίας και ανήμερα του Πάσχα 2021.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πότε αλλάζει και αρχίζει στις 23.00

Τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρχίζει στις 23.00 -μέτρο που είχε ανακοινώσει πριν από λίγα 24ωρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

 

Μεγάλη Εβδομάδα - Πάσχα 2021: Ποιες μετακινήσεις εκτός νομού επιτρέπονται - Διευκρινίσεις από Χαρδαλιά

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Δεν μπορεί δηλαδή μη μόνιμος κάτοικος Σαλαμίνας να πάρει το καράβι από το Πέραμα και να περάσει απέναντι.

Η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

  1. Μετακίνηση από και προς την εργασία, με τον τρόπο που προβλεπόταν. Σημειώνεται ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, σημειώνεται ότι στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση πρέπει να αναφέρεται συγκεκριμένα ο λόγος της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), ενώ ο συνολικός χρόνος της μετακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες. 
  2. Μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.
  3. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.
  4. Μετάβαση σε κηδεία. Στην περίπτωση αυτή ο μετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.
  5. Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου. 

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, δεν θα μπορεί ο επαγγελματίας να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Ακόμη, η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων δεν επιτρέπεται από ιδιώτες με επίδειξη Ε9 μέχρι τις 10 Μαΐου 2021. 

(... από 20.50 και μετά)

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ