Ελλαδα

Κατερίνη:Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για το κύκλωμα με τα διπλώματα

Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα - Πώς δρούσαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνηση
Κίνηση (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διπλώματα οδήγησης: Ελεύθεροι οι συλληφθέντες για το κύκλωμα στην Κατερίνη - Περιοριστικοί όροι και χρηματικές εγγυήσεις.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και χρηματικές εγγυήσεις από 5.000 έως 40.000 ευρώ αφέθηκαν οι έξι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνίας Πιερίας, που κατηγορούνται για εμπλοκή σε κύκλωμα, το οποίο διευκόλυνε την έκδοση διπλωμάτων οδήγησης, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Το βράδυ της Κυριακής (28/3), ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν, πέραν των χρηματικών εγγυήσεων, να τους επιβάλλουν τους όρους της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής τους, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και της μη συμμετοχής στη διαδικασία των εξετάσεων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ίδια ποινική μεταχείριση είχε κι ένας ιδιώτης που απολογήθηκε σήμερα και φέρεται ως διαμεσολαβητής. 

Πριν από λίγες ημέρες είχαν απολογηθεί ακόμη επτά εμπλεκόμενοι, ανάμεσά τους ιδιοκτήτες και υπάλληλοι Σχολών Οδηγών, αλλά και ένας πρόεδρος κοινότητας σε δήμο της Πιερίας. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς και, κατά περίπτωση, με χρηματικές εγγυήσεις.

Πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος. Συνελήφθησαν 14 άτομα, ενώ το κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 232 άτομα που κατά το επόμενο διάστημα θα κληθούν στον ίδιο ανακριτή. Ανάμεσά τους είναι δύο ακόμη υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνίας Πιερίας, ισάριθμοι πρόεδροι δημοτικών διαμερισμάτων της Πιερίας, ιδιοκτήτες και υπάλληλοι Σχολών Οδηγών αλλά και πολλοί ιδιώτες που φαίνεται να επωφελήθηκαν από το κύκλωμα.

 

Πώς δρούσαν οι υπάλληλοι και οι συνεργοί τους

Σύμφωνα με την έρευνα των αρμόδιων αρχών, τα μέλη του κυκλώματος ενώθηκαν τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2020. Σκοπός τους ήταν να εφοδιάζουν υποψήφιους οδηγούς παράνομα με άδειες οδήγησης όλων των κατηγοριών και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.), παρεμβαίνοντας στα στάδια της έγκρισης φακέλου, του ορισμού των εξεταστών και της πραγματοποίησης των θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων.

Η εγκληματική ομάδα παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ορισμού των εξεταστών θεωρητικής και πρακτικής εξέτασης εξασφάλιζε την επιτυχή έκβαση της εξέτασης των υποψηφίων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά τη θεωρητική εξέταση, οι εξεταστές - μέλη της εγκληματικής ομάδας, βοηθούσαν τους υποψηφίους να περαιώσουν επιτυχώς την εξέτασή τους, είτε υποδεικνύοντας τις σωστές απαντήσεις, είτε επιτρέποντας να χρησιμοποιήσουν οι εξεταζόμενοι το βιβλίο ύλης, είτε γράφοντας οι ίδιοι (οι εξεταστές) τις απαντήσεις που χρήζουν ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της πρακτικής εξέτασης των υποψηφίων η παράκαμψη της διαδικασίας από του εξεταστές – μέλη της εγκληματικής ομάδας, πραγματοποιείτο είτε με εικονική (μη μετάβαση στον χώρο εξέτασης) είτε με πλημμελή (υποτυπώδης και για μικρό χρονικό διάστημα) περαίωση της εξέτασης.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, υποψήφιοι από άλλους νομούς, που δεν υπάγονταν στη δικαιοδοσία της συγκεκριμένης Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών, προκειμένου να επωφεληθούν από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης και να προβούν στην έκδοση άδειας οδήγησης, μετέβαλαν τον τόπο κατοικίας τους χρησιμοποιώντας ψευδή δικαιολογητικά, ενώ επιπλέον η εγκληματική οργάνωση προέβαινε και στην έκδοση ψευδών ιατρικών γνωματεύσεων με τη συνδρομή ιατρών (παθολόγου-οφθαλμίατρου).

Από την έρευνα διαπιστώθηκαν σε τουλάχιστον (37) περιπτώσεις, η καταβολή αθέμιτων ωφελημάτων και σε τουλάχιστον (86) περιπτώσεις η ψευδής βεβαίωση περί της επάρκειας των οδηγικών ικανοτήτων των υποψηφίων οδηγών, είτε στην πρακτική, είτε στη θεωρητική εξέταση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ