Ελλαδα

Χατζηδάκης- Συντάξεις: 10 μέτρα για επιτάχυνση στην καταβολή τους

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε τον σχεδιασμό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταξιούχοι
Συνταξιούχοι © EUROKINISSI

Τα 10 μέτρα από το Υπουργείο Εργασίας για να επιταχυνθεί η καταβολή των συντάξεων παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τον αναλυτικό σχεδιασμό του υπουργείου που στοχεύει στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων στους δικαιούχους, παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε λόγο για 10 μέτρα, με τα οποία θα δοθούν γρηγορότερα οι συντάξεις.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι υπάρχει ήδη η βάση από τη δουλειά που έχει γίνει από τη διοίκηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Ειδικότερα, έφερε ως τελευταίο παράδειγμα τη δέσμη μέτρων που νομοθετήθηκε στα τέλη του 2020 και ξεκίνησε να εφαρμόζεται, όπως οι αποσπάσεις από άλλους φορείς των δημοσίων προς τον e-ΕΦΚΑ και την καταβολή μπόνους σε ομάδες εργαζομένων, αν πετύχουν συγκεκριμένους στόχους για τις αποφάσεις σύνταξης, κ.ά.).

Project manager, χορήγηση αριθμού εθνικών συντάξεων αναδρομικά από την κατάθεση της αρχικής αίτησης, με προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση πριν από το 2018, είναι ορισμένα από τα μέτρα αυτά που ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αναλυτικά, τα 10 μέτρα του Υπουργείου Εργασίας για τη γρηγορότερη απονομή των συντάξεων στους δικαιούχους:

  1. Τοποθέτηση project manager και ομάδας έργου, που έχει ήδη «πιάσει δουλειά».
  2. Χορήγηση αριθμού εθνικών συντάξεων -και μάλιστα αναδρομικά από την κατάθεση της αίτησης για σύνταξη- ως μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων, αλλά και άμεση εκπλήρωση μίας υποχρέωσης του e-ΕΦΚΑ. «Όσα ήδη ισχύουν για την καταβολή της προσωρινής σύνταξης δεν επηρεάζονται» ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης. Και πρόσθεσε: «Καθώς, όμως, έχουμε διαπιστώσει ότι με τα σημερινά δεδομένα προσωρινή σύνταξη χορηγείται περίπου στο 30% των περιπτώσεων, επιδιώκουμε να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό, ώστε να έχουν κάτι να πορευτούν -ενόσω περιμένουν- , αυτοί που τώρα δεν λαμβάνουν τίποτε».
  3. Προτεραιότητα στην καταβολή συντάξεων για τις οποίες έχει υποβληθεί αίτηση, πριν από το 2018. Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, πρόκειται για περίπου 15.000 περιπτώσεις.
  4. Διεύρυνση της χρήσης των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα ειδικά για καταχώρηση δεδομένων (data entry) και δημιουργία φακέλων.
  5. Ειδικά προγράμματα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων στα πλέον προβληματικά ασφαλιστικά ταμεία που έχουν συνενωθεί στον e-ΕΦΚΑ, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, με τον κ. Χατζηδάκη να αναφέρει ενδεικτικά το ταμείο των γιατρών (ΤΣΑΥ), των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) και των ναυτικών (ΝΑΤ).
  6. Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης με την προετοιμασία κατάλληλων κανονιστικών και νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να συμπτυχθούν τα «βήματα» που σήμερα απαιτούνται.
  7. Θεσμοθέτηση Ενιαίου Πλαισίου Υποβολής Συνταξιοδοτικού Αιτήματος ηλεκτρονικά (δηλαδή όχι υποβολή χειρόγραφων αιτημάτων πλέον, αλλά ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, καταχώρηση, κλπ), στο πρότυπο των φορολογικών δηλώσεων που υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά.
  8. Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αρχείων του ΕΦΚΑ, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την κατεύθυνση αυτή. Όπως σημείωσε μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης, στο «ψηφιακό μέτωπο» εξετάζονται σειρά πρωτοβουλιών άμεσης δράσης, από την αναβάθμιση των ιστοσελίδων του υπουργείου και όλων των φορέων (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ, κ.ά.), ώστε να είναι πιο χρηστικές, έως την αξιοποίηση των ΚΕΠ για την καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων και τη δημιουργία σύγχρονων τηλεφωνικών κέντρων, για να λύνουν τις απορίες των πολιτών και να τους κατευθύνουν στην εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία. Για όλα αυτά τα θέματα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και συνάντηση μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, που θα έχουν στενή συνεργασία.
  9. Αξιοποίηση περισσότερων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι 150 νεοδιοριζόμενοι στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και απονομών συντάξεων.
  10. Σταδιακή σύνδεση έκδοσης κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βαθμιαία ενοποίηση των δομών, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να μην παρατηρούνται χρονικά κενά μεταξύ της καταβολής της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Κωστής Χατζηδάκης για συντάξεις: Πρώτη προτεραιότητα η γρήγορη απονομή στους δικαιούχους

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων αποτελεί μεν Νο1 προτεραιότητα στην παρούσα φάση, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα μείνουν πίσω τα υπόλοιπα θέματα αρμοδιότητας του ΕΦΚΑ.

Συνταξιούχος στο κέντρο της Αθήνας περνά μπροστά από γκράφιτι
Πιστώνονται σε χιλιάδες δικαιούχους τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων/ © EUROKINISSI

«Θέλουμε να οργανωθούμε σωστά, να βάλουμε προτεραιότητες και πολύ σύντομα θα δούμε τα ήδη υπάρχοντα αποτελέσματα, (που αποτυπώθηκαν στην αύξηση των συντάξεων κατά 31% πέρυσι σε σχέση με το 2019), να βελτιώνονται ακόμα περισσότερο» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ