- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Έκκληση Μαγιορκίνη σε καπνιστές να απέχουν από τη συνήθεια
«Υψηλότερος κίνδυνος για βαριά νόσο»
Τι δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού σε νέους και καπνιστές
Με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για 667 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας και οκτώ ακόμα θανάτους άρχισε την Τρίτη την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, το κρίσιμο σημείο του συστήματος υγείας παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι διασωληνωμένοι ανέρχονται συνολικά σε 87.
Ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες, το πρώτο χαρακτηριστικό είναι ότι επιδημιολογική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών σε ποσοστό 60-70% περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10-20% τις τελευταίες ημέρες ως προς τη συμμετοχή της στην επιδημία.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι ότι υπάρχουν αρκετές εστίες μετάδοσης εκτός Αττικής που αφορούν αρκετά περισσότερο από το 50% των λοιμώξεων που καταγράφονται.
Από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, επίσης αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα των 40-64 ετών με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.
Παρ’ όλα αυτά, την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της στην επιδημία, υπέρ της ηλικιακής ομάδας των 18-39 ετών.
Η ηλικιακή ομάδα 1-18 ετών παραμένει σε ποσοστό 40-50% χαμηλότερο από το αναμενόμενο και η ομάδα άνω των 65 ετών να βρίσκεται μεσοσταθμικά σε 40% χαμηλότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη.
Με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας απευθύνουμε ειδική έκκληση στα άτομα 18-40 ετών να προσέχουν ιδιαίτερα, να χρησιμοποιούν τη μάσκα και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό με όσους δεν ανήκουν στον στενό κύκλο τους, υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Αναφερόμενος στα όσα λέγονται για την ομάδα αίματος 0, τόνισε ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ομάδα αίματος δεν είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό. Επιπλέον, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους καπνιστές, σημειώνοντας πως διατρέχουν δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο για βαριά νόσο και τους κάλεσε να απέχουν από τη συνήθεια του καπνίσματος αυτή την περίοδο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη αντίδραση της εταιρείας - «Προτεραιότητά οι 2.500 εργαζόμενοι και η επαναλειτουργία των καταστημάτων»
Η ανακοίνωση με αφορμή το χθεσινό άρθρο αντεισαγγελέα
Κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες Αρχές
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Στο εδώλιο του Εφετείου επρόκειτο να καθίσουν σήμερα οι 12 κατηγορούμενοι
Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Το χρονικό της υπόθεσης
Πού εντοπίζονται καθυστερήσεις στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου
Στο πλαίσιο των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Γεμάτο νοσταλγία το σημερινό σκίτσο
Δείτε τους πίνακες με όλους τους δρόμους που επηρεάζονται
Έως 24 βαθμούς η θερμοκρασία
114 νέες εισαγωγές COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Οι καταναλωτές καλούνται να μην το καταναλώσουν - Η ανακοίνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.