Ελλαδα

Χαρδαλιάς-Πιερρακάκης παρουσίασαν το χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

Η ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Κυριάκος Πιερρακάκης © EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παρουσιάστηκε ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό από τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Νίκος Χαρδαλιάς παρουσιάσαν σήμερα τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Ο κ. Πιερρακάκης παρουσίασε τις δυνατότητες του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, μέσω του οποίοι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού σε κάθε περιοχής στη χώρα μας. Ο χάρτης θα παρέχει - μέσω υπολογιστή ή κινητού - και πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στην κάθε περιοχή. Τα επίπεδα είναι:

Δείτε τον χάρτη στη διεύθυνση: https://covid19.gov.gr/covid-map/

Τα τέσσερα επίπεδα

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορoνοϊό περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. 

Επίπεδο 1: ετοιμότητας, 

επίπεδο 2: επιτήρησης,

επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και 

επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Πιερρακάκης: Οι δύο δυνατότητες που δίνει στους πολίτες

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης επεσήμανε ότι «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους - και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».

Ο χάρτης δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι «ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών - συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής».

Μαγιορκίνης: Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Αττική

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι από τα 391 κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, τα 161 είναι στην Αττική, ενώ 25 καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη. 

Ο καθηγητής σημείωσε ότι έχουμε ήπιες αυξητικές τάσεις των διαγνώσεων στην Ελλάδα ενώ αναφερόμενος στην Αττική έκανε λόγο για μερίδιο σε υψηλά επίπεδα με κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης, ωστόσο, είπε «είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και θα περιμένουμε μια ακόμα βδομάδα». 

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για αύξηση των διασωληνωμένων που πιέζουν το σύστημα υγείας και επανέλαβε την ανάγκη για αποστάσεις, μάσκες και την υγιεινή των χεριών.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ