Ελλαδα

Έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο για Τουρκία και Oruc Reis

Διήρκησε τρεις ώρες - Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη - Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας - Πού βρίσκεται το τουρκικό σκάφος

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο για την Τουρκία και το Oruc Reis
Έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο για την Τουρκία και το Oruc Reis © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Συνεδρίασε εκτάκτως για 3 ώρες το Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο - Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη για Τουρκία και Oruc Reis - Νέες τουρκικές προκλήσεις.

Τρείς ώρες διήρκησε την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 το έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο για την Τουρκία και το Oruc Reis.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση με το Oruc Reis και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, συνοδεία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, συνεχίζει να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν επικεφαλής της σύσκεψης στην οποία μετέχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των Επιτελείων. Παρόντες στο έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο και ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αντώνιος Οικονόμου.

Το έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο πραγματοποιήθηκε για να γίνει μια αποτίμηση των δεδομένων σχετικά με τις κινήσεις του Oruc Reis και τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα νεότερα δεδομένα και εξετάστηκαν οι περαιτέρω ενέργειες της ελληνικής πλευράς για να αντιμετωπιστεί αυτός ο νέος γύρος προκλήσεων από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποστολή του Oruc Reis σε θαλάσσια ζώνη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια από το Καστελόριζο, έγινε ανάκληση αδειών για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, με Στρατό, Αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό να τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Συνεχίζοντας την τουρκική προπαγάνδα, το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει το Oruc Reis να συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται ο ακριβής χρόνος και τόπος.

 

 

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη για Oruc Reis - Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα ζητήσει ο Νίκος Δένδιας

Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα με το Oruc Reis που κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκία - Oruc Reis: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Τουρκία - Oruc Reis: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα, εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων, εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρολό δρα έκτος πλαισίου Διεθνούς Δίκαιου».

Χουλουσί Ακάρ για Oruc Reis: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο χωρίς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε νέα του τοποθέτηση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ξεκαθάρισε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία».

Παράλληλα, σχολίασε τις κινήσεις του σεισμογραφικού σκάφους Oruc Reis που εξακολουθεί να πλέει ενός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο» είπε.

Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis
Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν το Oruc Reis @tcsavunma/Twitter

Και πρόσθεσε: «Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή».

Το Oruc Reis νότια από το Καστελόριζο - Συνεχίζει να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν στενά την πορεία του Oruc Reis και ζητούν από τον κυβερνήτη του να αποχωρήσει, καθώς βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι κυβερνήτες απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Μάλιστα, τονίζουν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ», γι' αυτό και καλούν τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας να αποχωρήσουν από την περιοχή.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY