Ελλαδα

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Δείτε τη θέση του

Το ακολουθούν βοηθητικά πλοία και συνοδεύεται από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis © EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER

Το Oruc Reis βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεχίζει να κινείται βορειοανατολικά - Δείτε τον χάρτη με την πορεία που ακολουθεί το ερευνητικό πλοίο.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Oruc Reis βρίσκεται εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, Oruc Reis, βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020.

Πλέον, το Oruc Reis, συνοδεία μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, συνεχίζει την πορεία του εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, κινείται βορειοανατολικά και το συνοδεύουν επίσης τα βοηθητικά σκάφη Ataman και CengizHan. Το Oruc Reis βρίσκεται ακόμα εντός της θαλάσσιας ζώνης, την οποία έχει δεσμεύσει η Τουρκία με την παράνομη NAVTEX.

Υπενθυμίζεται ότι νέο βίντεο με πλάνα μέσα από το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis είχε δώσει στη δημοσιότητα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ. Στο βίντεο με πλάνα μέσα από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ακούγονται μεταξύ άλλων δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και πάλι, όμως, δεν δηλώνεται ξεκάθαρα ο χρόνος και ο τόπος που καταγράφηκε το συγκεκριμένο οπτικοακουστικό υλικό και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιείται στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας.

 

 

Δείτε τον χάρτη με τη νέα θέση και την πορεία του Oruc Reis, το οποίο βρίσκεται πλέον εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κινείται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η νέα θέση του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο: Κινείται προς την Κύπρο
Η θέση του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο

Κυριάκος Μητσοτάκης για Oruc Reis και Τουρκία: Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη

Νωρίτερα σε μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις νέες προκλήσεις από την Τουρκία και το Oruc Reis που βρισκόταν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

«Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο έκτακτο διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου. 

«Η πατρίδα μας δεν απειλεί αλλά και δεν εκβιάζεται. Και για αυτό ακριβώς και δεν υποκύπτει σε απειλές και εκβιασμούς. Ούτε, όμως, και ανέχεται προκλητικές ενέργειες (...) Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» από τη στιγμή που στην περιοχή συγκεντρώνονται ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ