- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Τηρήθηκε το έθιμο των καβαλάρηδων του Αη Γιώργη στην Πρέβεζα αλλά χωρίς κόσμο λόγω κορωνοϊού.
Χωρίς πιστούς και με βροχή αναβίωσε το απόγευμα, 22 Απριλίου, το έθιμο των «καβαλάρηδων του Αη Γιώργη» στην Πρέβεζα, στον οικισμό του Αγίου Θωμά. Με την εικόνα του Αη Γιώργη στην αγκαλιά ένας μόνο καβαλάρης έφτασε στην εκκλησία της ενορίας και την παρέδωσε στον πατέρα Μιχάλη για να γίνει ο εσπερινός και αύριο η θεία λειτουργία στην μνήμη του Αγίου.
Νωρίτερα ο καβαλάρης ανέβηκε σε βουνό της περιοχής όπου βρίσκεται το ξωκλήσι του Αη Γιώργη και σύμφωνα με το έθιμο πήρε την εικόνα για να την μεταφέρει στον ιερό ναό της ενορίας του Αγίου Θωμά. Μόλις κατέβηκε στον οικισμό έκανε περιφορά της εικόνας στους δρόμους για ευλογία στην κάθε οικογένεια. Στην είσοδο της εκκλησίας τον περίμεναν ο ιερέας και ένας ψάλτης. Μόλις παρέδωσε την εικόνα εψάλλη το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου και το Χριστός Ανέστη. Ο ιερέας έδωσε στον καβαλάρη ευχές και έναν σταυρό.
Η κ. Κυριακή Σουρτζή μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Θωμά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι δύσκολες μέρες της πανδημίας δεν στέκονται ικανές να ματαιώσουν το έθιμο. Υπάρχει πίστη και θέληση και έτσι αναβίωσε το έθιμο με τον καβαλάρη, τον ιερέα και έναν ψάλτη.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζονται και αύριο οι έντονες βροχοπτώσεις
Η ενημέρωση του Λιμενικού
Σοβαρές καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές από το πέρασμα της κακοκαιρίας
Η πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου
Όσα τόνισε η Μαρία Σάκκαρη για τον γάμο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Έσπασε το πίσω τζάμι του λεωφορείου μετά από σύγκρουση
Πυρκαγιά σε πολυκατοικία από κεραυνό και εκτροπές αεροσκαφών λόγω νεροποντής
Γλίστρησε και έπεσε από μεγάλο ύψος
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Ο Ηλίας Στύλος, ο street artist γνωστός μέσα από το ψευδώνυμο «Hayate», είπε το δικό του τελευταίο «αντίο» στον τραγουδιστή
Το νησί με τη μικρότερη μείωση
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Ισχυρίζεται ότι του χρωστούσε 5.000 ευρώ
«Δεν θα γράψεις εσύ εμένα», φέρεται να τους είπε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.