- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Κορωνοϊός: Μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα
Σύμφωνα με τη διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας
Η ρύπανση της ατμόσφαιρας στην Αθήνα έχει μειωθεί σημαντικά από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού έχει φέρει θετικές εξελίξεις στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Αθήνας. «Οι μετρούμενες τιμές συγκέντρωσης για τρεις βασικούς ρύπους έχουν επηρεαστεί σημαντικά το χρονικό διάστημα που ελήφθησαν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω κορωνοϊού, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης τριετίας» αναφέρει η διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ) του ΥΠΕΝ.
Η σύγκριση γίνεται για τους ρύπους διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2), που είναι κατ’ εξοχήν ρύπος που επηρεάζεται από την κυκλοφορία και για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΚΑΠΑ, για το διοξείδιο του αζώτου, για τους σταθμούς κυκλοφορίας Πατησίων και Αριστοτέλους παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των συγκεντρώσεων της τάξης του 31,36% και 23,45% αντίστοιχα, ενώ για τον περιαστικό σταθμό της Γεωπονικής μείωση 1,22%.
Σύμφωνα πάντα με την ΚΑΠΑ, είναι εμφανές πως η μείωση της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού έχει επηρεάσει περισσότερο τις μετρούμενες συγκεντρώσεις στους σταθμούς του κέντρου, οι οποίοι και καταγράφουν διαχρονικά υπερβάσεις των οριακών τιμών, οι οποίες οφείλονται στην κυκλοφορία. Σε αντιδιαστολή, ο περιαστικός σταθμός Γεωπονική, ο οποίος επηρεάζεται σημαντικά λιγότερο από την κυκλοφορία, εμφανίζει και πολύ χαμηλότερη μείωση.
Όπως επισημαίνει η ΚΑΠΑ, παρ΄ όλη τη σημαντική μείωση, η μετρούμενη συγκέντρωση στο σταθμό κυκλοφορίας Πατησίων, που είναι διαχρονικά ο πιο επιβαρυμένος σταθμός του κέντρου, δεν χαρακτηρίζεται ως «χαμηλή» με βάση τα όρια και το δείκτη για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Επιπλέον, για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΑΣ10 για το σταθμό κυκλοφορίας Αριστοτέλους, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση 22,32%, ενώ για τα ΑΣ2,5 η μείωση ήταν 10,53%.
Σημειώνεται, ότι συγκεκριμένοι μετεωρολογικοί παράμετροι, για τα διαστήματα που εξετάσθηκαν, είναι παρόμοιοι και επομένως οι παρατηρούμενες μειώσεις των συγκεντρώσεων, οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εκπομπών από τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων εξαιτίας του κορωνοϊού.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, ότι το παραπάνω χρονικό διάστημα θεωρείται ακόμη πολύ μικρό, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το βαθμό που τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων, επηρέασαν τις τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα.
Το χρονικό διάστημα που εξετάστηκε είναι από την 11η Μαρτίου, όπου άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα (κλείσιμο σχολείων), μέχρι και την 30η Μαρτίου, όπου τα μέτρα περιορισμού λόγω του κορωνοϊού κλιμακώθηκαν περαιτέρω.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά
Στο όχημα επέβαιναν συνολικά 25 άτομα - Η ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού
Στο τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο
Όσα ζήσαμε στο Allwyn x McLaren Racing: Live in Athens στο ΟΑΚΑ
Αναβαθμίστηκε το έκτακτο της ΕΜΥ - Ισχυρές καταιγίδες και την 28η Οκτωβρίου
24ωρη κινητοποίηση των ναυτεργατικών σωματείων και 3ωρη στάση εργασίας από τους λιμενεργάτες
Σε αυξημένη επιφυλακή η Πολιτική Προστασία
Μόνο από την αριστερή λωρίδα τα αυτοκίνητα
Ταλαιπωρία για τους οδηγούς
«Ζητήσαμε να αναβαθμιστεί η κατηγορία», λέει ο γιατρός
Πού θα έχει συγκεντρώσεις και τι ώρα ξεκινούν οι διαμαρτυρίες
Τέσσερις συλλήψεις από τις Αρχές
Δείτε το νέο επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ
Η πολυτάραχη ζωή του, οι ιδέες που τον καθόρισαν, οι συγκρούσεις με την Εκκλησία και η διαρκής αναζήτηση της ελευθερίας.
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Εγκατέλειψαν άρον άρον το όχημα
Του τα είχαν αφαιρέσει για τον ίδιο λόγο
Η κρίση αξιών σε πρώτο πλάνο
Από λάθος χειρισμούς του οδηγού ξεκίνησε το δυστύχημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.