Ελλαδα

«Είμαστε πιο ώριμοι από ποτέ για να εφαρμόσουμε τον αντικαπνιστικό νόμο»

Ο Αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος» Ιάκωβος Καργαρώτος στο ATHENS VOICE 102.5

prov2.jpg
Μάκης Προβατάς
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παπαστράτος

Ο Αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος» Ιάκωβος Καργαρώτος μιλάει στο ATHENS VOICE 102.5 για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Μία από τις μεγάλες συζητήσεις το τελευταίο διάστημα, είναι το θέμα του αντικαπνιστικού νόμου. Εμείς στο ραδιόφωνο της ATHENS VOICE 102.5 μιλήσαμε με μία πλευρά η οποία είναι και αυτή στο τραπέζι αυτής της συζήτησης. Ο Ιάκωβος Καργαρώτος,  είναι Αντιπρόεδρος της «Παπαστράτος», θυγατρική της Philip Morris International.  

Επειδή τα πράγματα πρέπει να έχουν μία δικαιοσύνη, προφανώς με την «Παπαστράτος» που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία, θα συζητήσουμε για τον αντικαπνιστικό. Πείτε μας την γνώμη σας.
Εμείς στην «Παπαστράτος», πραγματικά καλωσορίζουμε με πολλή χαρά τις εξαγγελίες για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού. Να θυμίσω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοιες εξαγγελίες. Ο νόμος υπάρχει σχεδόν δέκα χρόνια, με πολλές ανάλογες εξαγγελίες από προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς σταθερά στηρίζουμε την κάθε μία από αυτές, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι θα πρέπει ο κάθε νόμος να είναι σεβαστός,  να είναι εφαρμόσιμος, και πρέπει να γίνεται με ένα πλαίσιο σεβασμού και πολιτισμού προς τον συνάνθρωπο. Αυτό το υποστηρίζουμε ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ήδη πλέον η λειτουργία μας δεν αφορά τα τσιγάρα. Η «Παπαστράτος» ιστορικά υποστηρίζει την εφαρμογή, και ελπίζουμε αυτήν την φορά πραγματικά το αποτέλεσμα να είναι διαφορετικό, από όλες τις προηγούμενες. 

Οι πραγματικά μεγάλες εταιρείες, σε κάθε τομέα, προετοιμάζονται πάντοτε για το μέλλον. Φανταζόμαστε ότι και εσείς θα έχετε προετοιμαστεί για αυτό το ‘μέλλον’ το οποίο είναι ήδη εδώ σε σχέση με το κάπνισμα.
Όχι μόνο είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά θα έλεγα ότι οδηγούμε το μέλλον. Εμείς θέλουμε να αφήσουμε το τσιγάρο πίσω μας και να το αφήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Γι αυτό, περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα, η μητρική εταιρία εργάζεται για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, νικοτινούχων, είτε με καπνό είτε χωρίς καπνό, προκειμένου να έχουμε καλύτερες εναλλακτικές, λιγότερο βλαβερές εναλλακτικές, για αυτούς που δεν θα διακόψουν το κάπνισμα. Όμως, το καλύτερο, όπως το λέμε ρητά και ανοιχτά, είναι ο κόσμος να μην μπαίνει στο κάπνισμα, αυτοί που καπνίζουν να διακόψουν. Θα πρέπει, όμως, να έχουμε και μία ρεαλιστική προσέγγιση για όλους αυτούς οι οποίοι θα παραμείνουν στο κάπνισμα. Και αυτό είναι μόνο η έγκυρη πληροφόρηση και η σωστή πρόσβαση σε καλύτερες εναλλακτικές. 

Μιλάω ως φανατικός μη καπνιστής. Έχουν απόλυτο δικαίωμα κάποιοι, κάτω από τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τον νόμο να καπνίζουν.
Απόλυτα. Αρκεί να γίνεται με έναν σωστό τρόπο, επιστημονικά τεκμηριωμένο, και να μην έχουμε ατασθαλίες είτε στο πως κατασκευάζονται τα προϊόντα αυτά, είτε στο πως επικοινωνούνται. Και εδώ είναι το χρέος της πολιτείας φυσικά, να παρέμβει και να βάλει το πλαίσιο.

Διάβαζα κάπου για κάτι κρούσματα στις Η.Π.Α. σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τι ακριβώς είναι αυτό, κύριε Καργαρώτο;
Υπάρχει μία αλυσίδα πραγματικά πολύ στενάχωρων περιστατικών στις Η.Π.Α., όπου χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων, είτε έχουν νοσηλευτεί, και κάποιοι από αυτούς έχουν δυστυχώς πεθάνει. Η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν οι Αρχές Υγείας των Η.Π.Α. συνεχίζουν να διερευνούν τα περιστατικά αυτά. Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι πρόκειται για αγορές παράνομων προϊόντων, αγορασμένων από τον δρόμο, όχι από νόμιμα καταστήματα, και τα οποία αυτά προϊόντα, ως παράνομα, είχαν μέσα διάφορες προσμίξεις με ναρκωτικές ουσίες, χασίσι, κάνναβη κ.λπ., πράγμα που είναι εντελώς ασύμβατο με την λογική και την λειτουργία των πρωτότυπων και νόμιμων ηλεκτρονικών τσιγάρων. Να προσθέσω ότι τα περιστατικά στην Αμερική σχετίζονται μόνο με ηλεκτρονικά τσιγάρα, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο με το IQOS που έχουμε στην ελληνική αγορά. Άλλωστε το IQOS έχει λάβει αδειοδότηση από τις Εθνικές Αρχές των Η.Π.Α. για την κυκλοφορία του, έχει περάσει ενδελεχή αξιολόγηση, και ήδη κυκλοφορεί σε δύο πόλεις.

Ο αντικαπνιστικός νόμος μοιάζει ότι αυτήν την φορά θα τηρηθεί. Μία τελευταία σκέψη γι αυτό;
Αναρωτιόμουν πραγματικά εάν αυτή η φορά θα είναι επιτέλους η επιτυχημένη φορά. Νομίζω ότι πολλοί ακροατές σας έχουν μπει σε παρόμοιες σκέψεις. Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι πιο πολύ από ποτέ, και πραγματικά ώριμοι, να ανταποκριθούμε και να εφαρμόσουμε τον νόμο. Όλοι μας, σαν κοινωνία, ακόμα και αυτοί στις μικρές εστίες αντίδρασης, όπως για παράδειγμα οι καταστηματάρχες εστίασης που έχουν διάφορους προβληματισμούς, τώρα πια είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε τον νόμο. Και νομίζω ότι στο τέλος όλοι θα βγουν κερδισμένοι, και οι καπνιστές, και οι μη καπνιστές, και οι καταστηματάρχες, και βέβαια η κοινωνία ολόκληρη. Είναι θέμα που το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, είναι θέμα σεβασμού και πολιτισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ