Ελλαδα

Οι Αρχαίοι δεν έτρωγαν γλουτένη, γι’ αυτό ο εγκέφαλός τους δεν βρισκόταν σε «ύπνωση»;

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν με το βιβλίο ενός κ. Χου. στο οποίο αναφέρονται τα περί σκανδάλου αλεύρων και πως ο Ελ. Βενιζέλος κατάργησε την καλλιέργειά της Ζειας

360811-747246.jpg
Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
42-696x463.jpg

Ποια είναι η αλήθεια για τη συνωμοσία ότι οι Αρχαίοι δεν έτρωγαν γλουτένη, γι’ αυτό ο εγκέφαλός τους δεν βρισκόταν σε «ύπνωση»;

Πρόσφατα στο pronews.grathensmagazine.grenimerosi-247.blogspot.com κτλ, και παλιότερα στο newsone.gromaiandros.comhellas-now.commakeleio.gr κτλ διαβάζουμε:

fireshot-capture-040-aytes-tis-trofes-den-etrogan-pote-oi-arhaioi-ellines-pos-mas-ypnoti_-www.webp

Ποια είναι η αλήθεια για τη «συνωμοσία» της γλουτένης;
Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη του ενδοσπερμίου του μαλακού σιταριού, κριθαριού και σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.

Στη γλουτένη οφείλεται το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι, το ντίνκελ, το μονόκοκκο, το σκληρό σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν γλουτένη. Δημητριακά όπως τεφ, κεχρί, καλαμπόκι, ρύζι και καθώς και ψευδο-δημητριακά όπως κινόα, αμάρανθος και το φαγόπυρο είναι χωρίς γλουτένη.

Η εναλλακτική λύση για τους εγχώριους υποστηρικτές της «συνωμοσίας της γλουτένης», προτείνουν τη χρήση Ζέας. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Ζειά-Ζέα, ένα καλοφτιαγμένο παραμύθι
Όλα λοιπόν ξεκίνησαν με το βιβλίο ενός κ. Χου. στο οποίο αναφέρονται τα περί σκανδάλου αλεύρων και πως ο Ελ. Βενιζέλος κατάργησε την καλλιέργειά της Ζειας. Ο κ. Χου. όμως δεν μας δίνει καμία ιστορική πηγή, κάποιο άρθρο τουλάχιστον από εφημερίδα εποχής ώστε να μπορέσουμε να διασταυρώσουμε τα λεγόμενά του.

Το βιβλίο αναφέρεται σε έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες και πως αυτές έγιναν στον ελλαδικό χώρο. Διαβάζουμε στο εν λόγω βιβλίο, για DNA, για εγκεφάλους για πειράματα από επιστήμονες και πολλά άλλα. Ακόμη μία φορά μας αφήνει, καλή την πίστη, να δεχτούμε ό,τι λέει. Χωρίς καμία αναφορά σε πηγές και επιστημονικά άρθρα, καμία αναφορά για το ποια πανεπιστήμια έκαναν την έρευνα, ποιοι επιστήμονες ενεπλάκησαν στην έρευνα, που δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα των ερευνών.

Το βιβλίο επίσης επικαλείται αναφορές της Ζειάς στον Όμηρο, Θεόφραστο, Διοσκουρίδη κτλ. Από τα κείμενα αυτών των αρχαίων συγγραφέων κρατάνε το κομμάτι εκείνο που τους εξυπηρετεί για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και το υπόλοιπο πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων. Στους αρχαίους συγγραφείς όμως δεν βρίσκουμε πουθενά να λέει πως η Ζειά αποτελούσε βασικό στοιχείο της δίαιτας των Ελλήνων αλλά πως ιεραρχικά στην διατροφή των Ελλήνων πρώτο ερχόταν το κριθάρι και μετά το σιτάρι και τελευταία η Ζειά λόγω του ότι είναι δύσπεπτη.

Αυτό που μας πουλάνε ως Ζειά, είναι το σιτηρό TRITICUM DICOCCUM ,ή πιο απλά δίκοκκο σιτάρι, το οποίο μαζί με το μονόκοκκο σιτάρι TRITICUM MONOCOCCUM αποτελούν τις δύο βασικότερες ποικιλίες αρχαίου σιταριού της περιοχής που ονομαζόταν ‘εύφορη ημισέληνος’.

Περισσότερα εδώ.

Επιδημία γλουτένης;
Η ιδέα ότι η ευαισθησία της γλουτένης είναι πραγματική και ευρέως διαδεδομένη δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά επιστημονικά στοιχεία. Πρόκειται για μια ακόμη διατροφική «μόδα», τα οφέλη της οποία στερούνται επιστημονικής βάσης. Ευαισθησία στη γλουτένη εμφανίζουν μόνο όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη, ή αλλεργία στο σιτάρι, ή ιδιοπαθή νευροπάθεια της γλουτένης.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ