Ελλαδα

Το Υπουργείο Παιδείας «κόβει» από την ύλη την ιστορία του Παύλου Μελά

«Διδάσκεται στην Γ' γυμνασίου, δεν χρειάζεται να επαναληφθεί και στην Γ' Λυκείου»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
melas23.jpg

Την απόφαση του να αφαιρέσει από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου τα κεφάλαια που αφορούν στον Παύλο Μελά και στον ένοπλο αγώνα του στη Μακεδονία,  γνωστοποίησε το Υπουργείο Παιδείας.

Εκτός ύλης βγαίνουν επίσης η ιστορία του επισκόπου Γερμανού Καραβαγγέλη, του Ιώνα Δραγούμη, αλλά και τα γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908).

«Για να μην κουραστούν οι μαθητές από τις επαναλήψεις» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα γεγονότα διδάσκονται στο μάθημα της Ιστορίας στην Γ' Γυμνασίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δεν σταματά να αναφέρει ότι «είμαστε "Μακεδόνες", μιλάμε τη "μακεδονική" γλώσσα και το "Βόρεια Μακεδονία" είναι απλά ένας γεωγραφικός προσδιορισμός».

Παράλληλα, η αφαίρεση των συγκεκριμένων κεφαλαίων γίνεται ενώ ακόμα παραμένει «θολό» το τοπίο με τις περιβόητες επιτροπές που θα προχωρήσουν στην εξάλειψη τυχόν αλυτρωτικών αναφορών στα βιβλία της Ιστορίας στα Σκόπια (και ενδεχομένως και στην Ελλάδα).

Οι αλλαγές περιλαμβάνονται σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προς Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου Δ.Ε. (μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης), Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Γενικά Λύκεια (μέσω των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).

Στο κείμενο, με θέμα «Οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Φυσικής Αγωγής ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019» και ημερομηνία 18-10-2018, σημειώνεται: «Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω οδηγίες για τη διδασκαλία μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών ημερησίου και εσπερινού Γενικού Λυκείου (Ιστορία, Θρησκευτικά, Πολιτική Παιδεία, Σύγχρονος κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία, Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών, Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών, Κοινωνιολογία, Φυσική Αγωγή) για το σχολικό έτος 2018-2019».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ