- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποκάλυψη-βόμβα: Η ΔΕΗ εξαγόρασε εταιρεία συνεργάτη του Ζάεφ 2 μήνες πριν από τις Πρέσπες (video)
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού απαντά πως η εξαγορά έγινε με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια
Εταιρεία του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, δυο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως αναφέρει σε απάντηση της η ΔΕΗ αυτή εξαγορά έγινε με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια χωρίς να διευκρινίζει αν δέχθηκαν τα μέλη εισήγηση από τους υπουργούς που την ελέγχουν ή αν ανακοίνωσαν τα μέλη της πλειοψηφίας την ανάγκη της εξαγοράς της προς την κυβέρνηση.
Η εταιρεία ΕDS, ανήκε στον αντιπροέδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων αρμόδιο για την οικονομία Κότσο Ανγκιούσεφ, προσωπικό φίλο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ. Σε ερώτημα προς την ΔΕΗ για το που καταλήγουν τα χρήματα των 4,8 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ απάντησε ότι κατατίθενται σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου Ανγκιούσεφ, χωρίς να διευκρινίζει αν είναι συνδεδεμένοι με το κυβερνών κόμμα.
Αναλυτικά η απάντηση του διευθυντή του γραφείου τύπου της ΔΕΗ κ. Ανδρέα Πετσίνη στον ΣΚΑΪ, έχει ως εξής:
«Η απόφαση για την εξαγορά της EDS είναι καθαρά επιχειρηματική απόφαση της ΔΕΗ στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων. Για την επέκταση αυτήν η ΔΕΗ αναζητεί διαρκώς ευκαιρίες σε όλες τις χώρες της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία βεβαίως και ήταν γνωστό ότι ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012 και την είχε αναπτύξει.
»Πρόκειται για μια εταιρεία άριστα οργανωμένη και στελεχωμένη από υψηλότατου επιπέδου προσωπικό. Έχει τεχνογνωσία και εμπειρία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσία σε διάφορες χώρες της Βαλκανικής μέσω θυγατρικών. Για την εξαγορά της και τον καθορισμό του τιμήματος προηγήθηκαν πολύμηνη διερεύνηση και τεκμηρίωση από έγκριτους διεθνείς οίκους και ασφαλώς due diligence (οικονομικό, νομικό κ.λπ.).
»Το τίμημα είναι ακριβώς 4,8 εκατ. ευρώ, χωρίς καμιά ‘’ουρά’’ και χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τη ΔΕΗ, και τα χρήματα κατατίθενται σταδιακά, σε συνάρτηση με την τήρηση όλων των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας, σε λογαριασμούς στο όνομα του ιδιοκτήτη, οι οποίοι είναι αποτυπωμένοι στη σύμβαση».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τραγωδία γράφτηκε στο λιμάνι του Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 2023
Eπιχειρούν 118 πυροσβέστες, 11 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα
Οι πολίτες καλούνται να μην ανοίγουν το αρχείο
10 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα επιχειρούν στο σημείο
Σε γενική επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς και υπευθυνότητας της ION
Οι πρώτες πληροφορίες
Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας της
Επί 20 μέρες οι 43χρονος έπαιζε θέατρο
Άνοιξε για τους πεζούς το κομμάτι από την Τσιμισκή έως τη Μητροπόλεως - Συνεχίζονται οι εργασίες
Ο ρόλος των βοριάδων που φυσούν στο Αιγαίο
Εις βάρος της έχει σχηματιστεί δικογραφία για κακούργημα
Σε ιδιωτικό ναυπηγεία εκδηλώθηκε η πυρκαγιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.