Ελλαδα

Γιατροί του Κόσμου: Πολεμικό το σκηνικό στο Μάτι - Σα να έπεσε βόμβα

«Πραγματικά είναι σα να είμαστε σε ένα χωριό της Συρίας και μας βομβάρδισαν»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mati.jpg
© EUROKINISSI/ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

«Είναι σα να έπεσε βόμβα. Πραγματικά είναι σα να είμαστε σε ένα χωριό της Συρίας και μας βομβάρδισαν». Τα παραπάνω λέει μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο»  για την κατάσταση στο Μάτι μετά την πυρκαγιά ο κοινωνικός λειτουργός και επιχειρησιακός υπεύθυνος των Γιατρών του Κόσμου, Τάσος Υφαντής. 

Ο ίδιος χαρακτηρίζει «πολεμικό» το σκηνικό που επικρατεί στο Μάτι και τονίζει την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης στους πληγέντες καθώς τα μέλη της οργάνωσης έχουν μιλήσει ήδη με πάνω από 180 ανθρώπους.

«Οι περισσότεροι αρνούνται αυτό που έχει συμβεί και σίγουρα το επόμενο εξάμηνο θα δούμε να αυξάνονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όταν θα ξεπεράσουν την άρνηση. Η τραγωδία αυτή είναι πολύ επιβαρυντική. Είναι άνθρωποι που έχασαν τα εγγόνια τους, που έχασαν τους γονείς τους. Βλέπουμε έντονο το συναίσθημα ότι θα το ξαναζήσουν και έντονη την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις Αρχές. Έχουμε ένα μείγμα θλίψης, οργής και φόβου», λέει ο επιχειρησιακός υπεύθυνος των Γιατρών του Κόσμου.

«Οι ιστορίες των ανθρώπων προκαλούν ανατριχίλα. Μια γυναίκα μας είπε ότι κατέβηκε από το αυτοκίνητό της, άρχισε να τρέχει, ξαφνικά είδε ότι είχε πάρει λάθος κατεύθυνση και την πλησίαζε η φωτιά, γύρισε πίσω να στρίψει σε άλλο δρόμο και πάτησε επί πτωμάτων» προσθέτει ο κ. Υφαντής.

Συνεχίζοντας αποκαλύπτει την ιστορία μίας 72χρονης που «τη βγάλαμε με το ζόρι από το καμένο σπίτι της. Κοιμόταν σε ένα μικρό χώρο μέσα στα αποκαΐδια, είχε βάλει ένα στρώμα δίπλα στο πιάνο της, το οποίο έμεινε ανέγγιχτο από την πυρκαγιά. Εισέπνεε όλες τις επικίνδυνες για την υγεία της ουσίες, χρειαζόταν οξυγόνο, ωστόσο αρνούνταν να φύγει μέσα από το σπίτι».

Ο ίδιος μιλά για ένα μίγμα θλίψης, οργής και φόβου ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής προβλέποντας ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στα θύματα αυτής της ανείπωτης τραγωδίας.

Όπως λέει η κατάσταση στο Μάτι θυμίζει σε κοινωνικό επίπεδο ό,τι είχε συμβεί με τους σεισμοπαθείς του 1999. «Έχουμε πολλούς θανάτους, η τραγωδία συνέβη κοντά στον αστικό ιστό και δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αποκατάστασης».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.