- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εκκλησία: Ποιον και γιατί ενοχλεί το δικαίωμα ψήφου του Επισκόπου σε μια δημοκρατική κοινωνία;
Ανακοίνωση για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου
Σε έντονο ύφος, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ), για το οποίο επισημαίνει: «Η Εκκλησία επιμένει να τονίζει ότι ο Ιερός Ναός δεν είναι τόπος ασκήσεως κομματικής επιρροής, αλλά πανίερο προσκύνημα πανελλαδικής εμβέλειας και αυτό είναι μείζων τιμή και ευλογία για τον Λαό της Τήνου και για όλον τον Ορθόδοξο κόσμο. Όποιοι πολιτικοί δηλώνουν ευλάβεια προς την Ιερά Εικόνα, αλλά ταυτοχρόνως καλλιεργούν στον λαό την αντιπάθεια προς την τοπική Εκκλησία, προωθούν μια μορφή ειδωλολατρίας. Τα σεβάσματα της πίστεως δεν νοούνται έξω από την λατρευτική πράξη της ορθόδοξης Εκκλησίας, που ζει και οργανώνεται γύρω από τον Επίσκοπο κάθε περιοχής».
Σε αυτό το σημείο, μεταξύ άλλων, αναρωτιέται: «Ποιον λοιπόν και γιατί ενοχλεί το δικαίωμα ψήφου του Επισκόπου σε μια δημοκρατική κοινωνία; "Θράσος'' διαθέτουν όποιοι χαρακτηρίζουν ως "υπερεξουσία'' του Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου το αυτονόητο δικαίωμα να ψηφίζει στο συλλογικό όργανο, που προεδρεύει και το οποίο διοικεί ορθόδοξο Ιερό Ναό της περιοχής του».
Επιπλέον, τονίζει πως «… είναι παράδοξο ότι όσοι αφαίρεσαν το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου από τον επιχώριο Μητροπολίτη κάνουν λόγο για Χούντα. Η Χούντα είχε αποκεφαλίσει την εκλεγμένη διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και το ίδιο έκαναν και αυτοί με την τροπολογία τους, αφού καθαίρεσαν την εκλεγμένη Διοικούσα Επιτροπή. Πάντως, θα ήταν εντιμότερο οι "προοδευτικοί'' πολιτικοί, που ασχολούνται με τα παγκάρια των Ναών να μη δηλώνουν, τουλάχιστον, ότι τάσσονται ταυτοχρόνως υπέρ του "χωρισμού'' Κράτους και Εκκλησίας».
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, «αναγκαζόμαστε προς αποκατάσταση της αλήθειας να εξηγήσουμε τα κατωτέρω:
- Ο Ελληνικός Λαός, που περιβάλλει με σεβασμό τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου και την πάνσεπτη Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πρέπει να γνωρίζει ότι από το 1976 (νόμος 349/1976) ο Ι. Ναός δεν διοικείται από την Εκκλησία, αλλά από κρατικό Ίδρυμα (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Στη 10μελή Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. η Εκκλησία εκπροσωπείται μόνον από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σύρου, ως Πρόεδρο, ενώ τους 9 Επιτρόπους εκλέγουν οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοικήσεως της Τήνου, η εν Αθήναις Αδελφότητα Τηνίων και ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου ως εκπρόσωπος του Κλήρου. Πρακτικά η πλειοψηφούσα παράταξη του εκάστοτε Δημάρχου εκλέγει την πλειοψηφία των Επιτρόπων, που διοικούν και διαχειρίζονται τον Ι. Ναό. Επιπλέον ο Δήμος Τήνου και τοπικοί φορείς εισπράττουν τα εκ του νόμου ποσοστά τους από τα έσοδα του Ιερού Ναού, τα οποία προέρχονται από το υστέρημα των προσκυνητών και την ευλάβειά τους προς την Παναγία Θεοτόκο.
- Από το 1976 οι 9 Επίτροποι ψηφίζουν μεταξύ τους για τον Αντιπρόεδρο (αναπληρωτή του Προέδρου) και τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής, θέσεις απαραίτητες για την καθημερινή εκτέλεση των αποφάσεων της Επιτροπής, καθ' όσον ο Μητροπολίτης Πρόεδρος δεν ευρίσκεται καθημερινά στην Τήνο, αφού εδρεύει στην Σύρο και διαποιμαίνει 12 νησιά. Από το 1976 μέχρι το 2014 ο Μητροπολίτης Σύρου δεν είχε δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα, ει μη μόνον οι 9 Επίτροποι, οπότε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου είχε και εδώ καθοριστική επιρροή. Με τον νόμο 4301/2014 επί υπουργίας Α. Λοβέρδου δόθηκε απλώς στον επιχώριο Μητροπολίτη το δικαίωμα ψήφου».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξημένη κίνηση σε Κινέττα και Ελευσίνα, αλλά χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις
«Υγειονομική βόμβα» καταγγέλλουν τοπικοί φορείς
Προβλήματα στην κυκλοφορία
Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Κρήτη
Εννέα μέρες μετά το σοβαρότατο τροχαίο που είχε στα Ιωάννινα
Η ζωή μας μέσα στην κίνηση και οι εξαγγελίες που δεν λύνουν το πρόβλημα
Έναρξη εξετάσεων και στα γυμνάσια
Γιατί δημιουργείται σύγχυση με την Πεντηκοστή
Θερμοκρασία έως 34°C σε αρκετές περιοχές της χώρας - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Κατασχέθηκαν οχήματα, πλαστές πινακίδες και χαρτονομίσματα
Μηδενική ανοχή από την Πυροσβεστική - Ήδη έχουν επιβληθεί 365 πρόστιμα και έγιναν 60 συλλήψεις
Ένα από τα πιο δημοφιλή αστρονομικά φαινόμενα για το ευρύ κοινό
H συγκινητική ανάρτηση της μητέρας της
Η ημέρα δεν συγκαταλέγεται στις υποχρεωτικές αργίες
Λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού - Μεταφέρθηκε στο 424
Προσωρινά κρατούμενος ένας από τους 22 κατηγορούμενους - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.