Ελλαδα

Ποιες ενέργειες μπορούν να γίνουν όταν δεν καταβάλλουν το ενοίκιο οι μισθωτές;

Οι τρόποι προστασίας των ιδιοκτητών που προβλέπονται από το νόμο

Contributor Athens Voice
Μιχάλης Παπαδόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1254145.jpg
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ Β.ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Μη καταβολή ενοικίου και νομικές ενέργειες

Πολλές είναι οι περιπτώσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, στις οποίες οι ενοικιαστές καθυστερούν ή δεν καταβάλλουν καθόλου το συμφωνηθέν μίσθωμα. Σύμφωνα με τον νόμο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιλέξει έναν από τους ακόλουθους τρόπους για να προστατευτεί:

Να καταθέσει αγωγή απόδοσης μισθίου και καταβολή μισθωμάτων ή να καταθέσει αίτηση για έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων

Στην πρώτη περίπτωση κατατίθεται η αγωγή στο αρμόδιο δικαστήριο και ακολουθεί η εκδίκασή της κατά την ορισθείσα ημερομηνία.

Στην δεύτερη περίπτωση δεν γίνεται δίκη, αφού ο αρμόδιος Δικαστής κρίνει με βάση τα έγγραφα που του προσκομίζονται και αποφασίζει χωρίς να ακουστεί η άλλη πλευρά. Αν η αίτηση είναι νόμιμη, εκδίδεται η σχετική διαταγή απόδοσης μισθίου και καταβολής μισθωμάτων και επιδίδεται στον μισθωτή ο οποίος έχει δεκαπενθήμερη προθεσμία για άσκηση ανακοπής.

Εφόσον δεν ασκηθεί ανακοπή, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προβεί αφενός στην αποβολή του μισθωτή από το ακίνητο και αφετέρου στην διεκδίκηση των οφειλόμενων μισθωμάτων ακόμα και με εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Συνήθως προτιμάται η δεύτερη διαδικασία λόγω του ότι είναι κατά πολύ ταχύτερη της πρώτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ