Ελλαδα

Ο Απόστολος Δοξιάδης εξηγεί τι θα συμβεί σήμερα με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς

«ΔΕΝ είναι ακριβές ότι "σήμερα αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για άσυλο στους Οκτώ Τούρκους αξιωματικούς"»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4404684.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Τι θα συμβεί σήμερα με τους οκτώ» είναι ο τίτλος της ανάρτησης του Απόστολου Δοξιάδη στο Facebook, σχετικά με οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Μεταξύ άλλων ο Δοξιάδης τονίζει ότι «ΔΕΝ είναι ακριβές ότι “σήμερα αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για άσυλο στους Οκτώ τούρκους αξιωματικούς”, όπως γράφουν κάποια μέσα. Αυτό που αναμένεται (και σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανώς να είναι σήμερα) είναι η απόφαση του ΣτΕ για την αίτηση αναστολής κατά της απόφασης ασύλου ενός από τους Οκτώ, που είχε καταθέσει ο αλήστου μνήμης Μουζάλας».

Η ανάρτηση ως έχει:

Μέρες που ναι, με όσα συμβαίνουν, το τελευταίο που χρειαζόμαστε όλοι μας, πολιτικοί και πολίτες, είναι ανακρίβειες στην πληροφόρηση για ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Συγκεκριμένα, ΔΕΝ είναι ακριβές ότι «σήμερα αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για άσυλο στους Οκτώ τούρκους αξιωματικούς», όπως γράφουν κάποια μέσα. Αυτό που αναμένεται (και σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανώς να είναι σήμερα) είναι η απόφαση του ΣτΕ για την αίτηση αναστολής κατά της απόφασης ασύλου ενός από τους Οκτώ, που είχε καταθέσει ο αλήστου μνήμης Μουζάλας.

Αν η αίτηση γίνει δεκτή, σημαίνει ότι ο ένας θα μείνει υπό κράτηση (με τους άλλους) μέχρι να κριθεί το κυρίως αίτημα ασύλου η Ολομέλεια του ΣτΕ, που συνεδριάζει αρχές Μαίου, ή να παρέλθει το νόμιμο όριο κράτησης (όποιο έρθει πρώτο).

Αν δεν γίνει δεκτή, ο ένας θα έχει προσωρινά (μέχρι την απόφαση της Ολομέλειας) άσυλο.

Η αποδοχή της αίτησης σήμερα δεν προδικάζει την απόφαση της Ολομέλειας.

Η μη αποδοχή της αίτησης σήμερα επίσης δεν προδικάζει την απόφαση της Ολομέλειας.

Όσο για το ότι «η απόφαση θα ισχύει και για τους Οκτώ» είναι επίσης ασαφές, ανακριβές με τη σιγουριά που γράφεται. Η δίκη για την αίτηση αναστολής, όπως και της Ολομέλειας, λέγεται «πιλοτική ή πρότυπη», που σημαίνει ότι αποτελεί πρόκριμα και για τις άλλες παρόμοιες. Αλλά δεν είναι διόλου σαφές ότι η όποια απόφαση θα ισχύσει και για τους άλλους αυτόματα, πριν βγουν οι αποφάσεις για αυτούς από τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου και πριν συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ. Είναι και θέμα νομοθεσίας, και θέμα διατακτικού της συγκεκριμένης απόφασης.

Κοινώς: λογικά δε θα συμβεί κάτι καθοριστικό σε σχέση με τους Οκτώ σήμερα, έτσι ή αλλιώς. Θα είναι απλώς ένα ακόμη βήμα στην υπόθεση, ίσως προς ουδέτερη κατεύθυνση.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ