- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας στις πιο όμορφες εκκλησίες της Αθήνας
Θείο Δράμα, ανθισμένες νεραντζιές και ιστορία
Μεγάλη Πέμπτη
(Πλάκα - Ψυρρή, στα 12 Ευαγγέλια)
Εισόδια της Θεοτόκου (Ερμού): Αν και είναι γνωστότερη με το όνομα Καπνικαρέα (που σημαίνει «κακάσχημη γριά», γιατί για χρόνια ο ναός ήταν σε άσχημη κατάσταση), είναι κάθε βράδυ γεμάτη (και με τουρίστες).
Αγία Αικατερίνη Πλάκας (Χαιρέφωντος, Λυσικράτους, Γαλανού και Γκούρα): Στην αυλή της υπάρχουν λείψανα από αρχαία λουτρά και φοίνικες που φύτεψαν Σιναΐτες μοναχοί.
Άγιοι Ανάργυροι (Αγίων Αναργύρων 19, Ψυρρή): Μικρή, σχεδόν οικογενειακή, εδώ συνήθιζε να εκκλησιάζεται και ο Παπαδιαμάντης.
Αγία Ειρήνη (Αιόλου 36): Ρωτήστε ποια μέρα θα ψέλνει με το χορό των μαθητών του ο Λυκούργος Αγγελόπουλος – η σπουδαιότερη βυζαντινή χορωδία της πόλης.
Μεγάλη Παρασκευή
Άγιος Γεώργιος (στον Λυκαβηττό): Η καλύτερη θέα για να βλέπεις τις φωτεινές… ουρές των επιταφίων της πόλης.
Άγιος Χαράλαμπος (Πεδίο του Άρεως): Η περιφορά του επιταφίου γίνεται γύρω από το πάρκο.
Ανάσταση
Άγιοι Ανάργυροι - Μετόχι Αγίου Τάφου (Αναφιώτικα): Εδώ καταφτάνει πρώτα το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Άγιος Δημήτριος ο Λουμπαρδιάρης (στου Φιλοπάππου): Αγαπημένη εκκλησία για τους Αθηναίους, συνδυάζει και βόλτα στο δάσος.
Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης (Σκουφά 34, Κολωνάκι): Άλλη μια αγαπημένη, κεντρική και…κοσμοπολίτικη, εδώ θα τους δεις όλους.
Οι αλλόγλωσσες εκκλησίες
Ρώσικη
Σωτήρα Λυκοδήμου (Φιλελλήνων & Βασ. Αμαλίας): Στο καλάθι που κρατούν οι γυναίκες το βράδυ της Ανάστασης έχουν κόκκινα αυγά, πασχαλινό ψωμί, τυρί μυζήθρα και ζαμπόν, ένα κομμάτι σκόρδο για δύναμη, βούτυρο και αλάτι για το καλό, λουκάνικο, σκεπασμένα με πασχαλινό πανί που έχουν κεντήσει μόνες τους.
Αρμένικη
Άγ. Γρηγόριος ο Φωτιστής (Κριεζή 10, Ψυρρή): Μ. Πέμπτη μια γυναίκα ψέλνει το θρήνο του Χριστού που ψάχνει για τη μητέρα του. Το Μ. Σάββατο η λειτουργία είναι πρωινή, ενώ η Ανάσταση γίνεται στις 9 το βράδυ.
Κοπτική Αραβική
Άγιος Μάρκος (Μενίδι): Τη Μ. Παρασκευή ψέλνεται ο ύμνος «Γολγοθάς». Σχετίζεται άμεσα με τον ύμνο που έψελναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι όταν πέθαινε ο Φαραώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Συναγερμός» από τον μετεωρολόγο για αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς
H υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ωλένη Ηλείας
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 22 Ιουλίου
Τι ισχύει για τις υπηρεσίες delivery
Αίτηση αναίρεσης από εισαγγελέα
Ιδιαίτερη μέριμνα ζητείται για τις Μονάδες Φροντίδας Προσχολικής Αγωγής
Πορτοκαλί προειδοποίηση για τρεις περιοχές την Τετάρτη - Το θερμόμετρο θα αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου
Ο άνδρας που παρασύρθηκε από το σπασμένο παράθυρο
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη στην Αττική και ακόμα δύο περιφέρειες
Η πυρκαγιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αδάμι Αργολίδας
Εξιτήριο σήμερα για τους δύο τουρίστες, μετά την επίθεση με μαχαίρι το πρωί της Τρίτης
Τραυματίστηκε από αιχμηρό αντικείμενο
Για μεταπτυχιακές σπουδές, μεταδιδακτορική έρευνα και ερευνητικές επισκέψεις στο εξωτερικό
Νέα απάτη στη Σταυρούπολη με λεία χρυσές λίρες Αγγλίας και κοσμήματα μεγάλης αξίας
«Σε ευχαριστώ που άντεξες τη διάρκεια και δεν έφυγες όταν άρχισε να πονά»
Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις
Πού τίθενται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα για πεζούς και οχήματα από τις 08:00 έως τις 20:00
Σο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.