- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δημοσκόπηση: Πόσο χαρούμενοι είναι οι Έλληνες;
Ποιοι από μας νιώθουν μεγαλύτερη χαρά; Διαβάστε την έρευνα της aboutpeople για λογαριασμό της Athens Voice
Το αίσθημα της χαράς, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για όλους μας. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων aboutpeople πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το θέμα προσπαθώντας να βρει όχι μόνο πόσο χαρούμενοι νιώθουν οι Έλληνες, αλλά και ποιες ομάδες (ηλικιακές, κοινωνικές κλπ) νιώθουν μεγαλύτερη χαρά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Athens Voice από τις 17 ως τις 20 Ιανουαρίου και συμμετείχαν 563 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω.
Λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες νιώθουν χαρούμενοι αυτή την περίοδο, με το 9,6% να δηλώνει πολύ, το 35,1% αρκετά, το 32,4% λίγο και το 22,2% καθόλου. Δηλαδή πολύ και αρκετά δηλώνει το 44,7% και λίγο και καθόλου το 54,6%. Oι άνδρες (46,9%) σε σχέση με τις γυναίκες (43,1%) δηλώνουν περισσότερο χαρούμενοι, ενώ σε σχέση με την ηλικία περισσότερο χαρούμενοι είναι όσοι ανήκουν στο 18-34 και λιγότεροι όσο είναι μεταξύ 35 και 54 ετών. Η ψυχολόγος Ειρήνη Αγαπηδάκη σημειώνει ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα (35-54) ανήκουν οι πολίτες των λεγόμενων «παραγωγικών τάξεων» και συνεχίζει: «Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΤΑΤ για το 2015, το ποσοστό των ατόμων που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται στο 35,7%. Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι η φτώχεια εντοπίζεται περισσότερο στο ηλικιακό γκρουπ της μέσης ηλικίας, όπου επιδρά με διπλό τρόπο: είτε αναβάλλοντας την απόκτηση παιδιών εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, είτε επιδρώντας στην οικονομική επιβίωση της οικογένειας. Με βάση αυτά τα στοιχεία, δεν είναι να απορεί κανείς που τα άτομα ηλικίας 35-54 δε δηλώνουν «χαρούμενοι», εικόνα που επιβεβαιώνεται και από επιδημιολογικά στοιχεία τα οποία δείχνουν αύξηση της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών σε αυτές τις ηλικίες».
Τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι επιβεβαιώνονται και όταν προχωράμε στην ανάλυση της χαράς σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση των ερωτώμενων. Έτσι όσοι είναι πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση δηλώνουν χαρούμενοι σε ποσοστό 71,2%. Το 50,3% όσων είναι λίγο ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση δηλώνει χαρούμενο και τα ποσοστά πέφτουν στο 31,4% για όσους δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση.
O αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης σημειώνει ότι σκοπός της έρευνας ήταν «να δούμε ποιοι είναι περισσότερο ή λιγότερο χαρούμενοι, να φτιάξουμε το προφίλ του ποιος είναι πιο χαρούμενος σήμερα. Για αυτό και βάλαμε πολλές και διαφορετικές παραμέτρους, προκειμένου δηλαδή να σκιαγραφήσουμε καλύτερα με τι σχετίζεται η χαρά».
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο διαχωρισμός μεταξύ όσων εμπιστεύονται εύκολα τους συνανθρώπους τους και εκείνων που δηλώνουν επιφυλακτικοί. Έτσι βλέπουμε ότι χαρούμενοι αισθάνονται 6 στους 10 (58,2%) όσων απαντούν ότι «οι άνθρωποι αξίζουν την εμπιστοσύνη μας» και μόνο 4 στους 10 (42,3%) εκείνων που απαντούν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τους άλλους ανθρώπους. «Όσοι είναι χαρούμενοι δεν αναλώνονται σε αμυντικές σκέψεις και συμπεριφορές για τούς άλλους. Κρίνουν σωστά ότι η επιφυλακτικότητα στοιχίζει» μας διευκρινίζει ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου.
Περισσότερο χαρούμενοι νιώθουν όσοι είναι ερωτευμένοι (57,2%) συγκριτικά με εκείνους που δεν είναι (36%), όσοι είναι σε σχέση (54,9%) ή παντρεμένοι (47,3%) συγκριτικά με εκείνους που είναι μόνοι (35,8%) και όσοι ζουν σε πόλεις με πληθυσμό 10 έως 50 χιλιάδες κατοίκους. Τέλος οι δεξιοί-κεντροδεξιοί δηλώνουν περισσότερο χαρούμενοι από τους αριστερούς-κεντροαριστερούς, όπως επίσης και οι θρησκευόμενοι από τους μη θρησκευόμενους. Για τον ψυχίατρο Γιώργο Οικονόμου το τελευταίο είναι αναμενόμενο αφού «όσο πιο πολύ πιστεύει κάποιος στον θεό τόσο πιο πολλά όπλα έχει στην υποτιθέμενη αυριανή συναλλαγή με το επέκεινα».
Συνοψίζοντας, το προφίλ του χαρούμενου ανθρώπου περιλαμβάνει τα εξής: Άνδρας, ζευγαρωμένος, νέος, ερωτευμένος, που εμπιστεύεται τους ανθρώπους, με κυριότερο όμως χαρακτηριστικό την οικονομική άνεση. Ακόμα και αν η πλειοψηφία θεωρεί ότι τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία.








ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παράλληλα κατατέθηκαν και παράβολα της τάξης των 600.000 ευρώ
Αφέθη ελεύθερος με περιοριστικούς όρους
Σπιτονοικοκύρης εντόπισε νεκρή γυναίκα βουλγαρικής καταγωγής σε διαμέρισμα στα Χανιά - Έρευνα των Αρχών
Έφοδος της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε σπίτι συνταξιούχου γιατρού - Κατασχέθηκε παράνομο υλικό
Τι ισχύει για εισιτήρια και αλλαγές
Στο σημείο έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Eίχε προβλεφθεί και υπήρχε υποστήριξη στο τηλεφωνικό κέντρο
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Δείτε αναλυτικά τι ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ
Ο συγγραφέας και πατέρας δύο παιδιών μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια οικογένεια με ένα παιδί στο φάσμα του αυτισμού
Προχωρά η δεύτερη φάση μετασχηματισμού
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για τις επόμενες μέρες
Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη τους
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Αποστέλλονται επίσης δύο Ανώτεροι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας - Η δήλωση Δένδια
Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο
Υπήρξε μέλος του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και συνιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.