Ελλαδα

ΣτΕ: Λάθος ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ σε τέσσερις περιοχές αλλά δεν θα επιστραφεί

Ποιες είναι οι τέσσερις περιοχές - παράνομος  ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330944-685261.jpg

Το Β´ τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας με σειρά αποφάσεων του έκρινε ότι είναι παράνομος ο τρόπος προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε τέσσερις περιοχές της χώρας.

Ως εκ τούτου είναι λάθος και ο προσδιορισμός του ΕΝΦΙΑ στις εξής περιοχές: Φιλοθέη, Ψυχικό, Νέο Βουτσά και Δελφοί Άμφισσας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την υπουργική απόφαση καθορισμού των αντικειμενικών αξιών στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς ο προσδιορισμός έγινε οριζόντια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στις αποφάσεις "καθορίστηκαν συλλήβδην για όλες τις ζώνες ορισμένης περιφέρειας".

Ο προσδιορισμός έγινε χωρίς να υπάρχει διαφανής, ορισμένη, πρόσφορη και οικονομετρικά άρτια μεθοδολογία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (νόμος 3852/2010), αλλά ούτε λήφθηκε υπ’ όψιν η γνώμη του κάθε Δήμου ή Κοινότητας, όπως προβλέπεται.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιστραφεί ο ΕΝΦΙΑ του 2016 στους ιδιοκτήτες ακινήτων των τεσσάρων αυτών περιοχών.

Η κυβέρνηση όμως πρέπει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 να έχει προσδιορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες στις τέσσερις αυτές περιοχές προκειμένου να καθοριστεί -σύμφωνα με αυτές και όπως προβλέπει το ΣτΕ- ο ΕΝΦΙΑ για το 2017.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.