Ελλαδα

Ξαναζωντανεύει το μαρτύριο του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο δικαστήριο (video)

Ξεκινά η δίκη με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Μαρκογιαννάκη και τον τότε διευθυντή της Σχολής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328218-678216.jpg

Ξαναζωντανεύει το μαρτύριο που ζούσε ο 20χρονος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης από τους συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, καθώς σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη που αναβλήθηκε χθες αφού η υπόθεση στο πινάκιο είχε τον αριθμό 30.

Πρώτοι να καταθέσουν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έχουν κληθεί οι γονείς του, ενώ κατηγορούμενοι είναι για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση ο πρώην διευθυντής της Σχολής και η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη της Εστίας και για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος του διευθυντή ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμπονται έχουν σχέση με τη μη επιβολή πειθαρχικής τιμωρίας από τη διοίκηση της Σχολής σε βάρος των σπουδαστών, οι οποίοι έκαναν άγριο bullying στον 20χρονο, τόσο που θύμιζε βασανιστήρια.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης φέρεται να αυτοκτόνησε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015, μην μπορώντας να ανεχθεί άλλο τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλλαν 8 συμφοιτητές του από τα Χανιά.

Μάλιστα, τον περασμένο Ιούνιο, η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος αποκάλυψε πως συμφοιτήτρια του Γιακουμάκη φέρεται να προσπάθησε να κρύψει στο δωμάτιό της ένα σκληρό δίσκο, δύο ημέρες μετά την εξαφάνισή του.

Μάρτυρας αποκάλυψε στην κατάθεσή του τα εξής: «Θυμάμαι ότι πριν έρθουν οι αστυνομικοί να ερευνήσουν την εστία της Σχολής, κάποια μέρα η @@@@@ μπήκε στο δωμάτιο κρατώντας κάποιο αντικείμενο που κάλυπτε με την μπλούζα της, ώστε να μην είναι ορατό. Το τύλιξε με μια άλλη μπλούζα και το έβαλε στην ντουλάπα της. Τη ρώτησα τι ήταν αυτό και τότε μου απάντησε κατά λέξη “δεν είδες τίποτα, δεν ξέρεις τίποτα”. Μετά από δύο ημέρες, ήρθαν οι αστυνομικοί για έλεγχο στην εστία, ενώ το βράδυ εκείνης της ημέρας, η @@@@@ πήρε αυτό το αντικείμενο από την ντουλάπα και βγήκε έξω. Όταν επέστρεψε δεν το είχε μαζί της».

Το αντικείμενο αυτό ήταν ένας σκληρός δίσκος, τον οποίο οι αστυνομικοί κατέσχεσαν από δωμάτιο φοιτητή που εμπλέκεται στην υπόθεση, αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για την ίδια συσκευή αποθήκευσης. Το πρόσωπο που προσπάθησε να κρύψει το δίσκο είχε δεσμό με έναν από τους οχτώ φοιτητές, που κατηγορούνται για «επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού».

Η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει επίσης ένα βίντεο με πρωταγωνιστές τους οκτώ νεαρούς που κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες στον Βαγγέλη. Το υλικό έχει τραβηχτεί στο δωμάτιο του 20χρονου άτυχου φοιτητή στην Εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής. Σε αυτό φαίνεται ο Βαγγέλης Γιακουμάκης να είναι πεσμένος στο κρεβάτι του και να παρακαλεί τους Κρητικούς «φίλους» του να τον αφήσουν, καθώς όπως φαίνεται και στο υλικό δέχεται βασανιστήρια. Εκείνοι δείχνουν να το... απολαμβάνουν, με γέλια και φωνές με 20χρονο να τους ζητά να τον αφήσουν λέγοντάς τους ότι πονάει. Εκείνοι συνεχίζουν το «παιχνίδι» τους, με τον Βαγγέλη να ξεσπά σε γέλια, πιθανότητα για τους πείσει να τον αφήσουν.

Την ίδια ώρα, κι ενώ μετά την «εξαφάνιση» του Βαγγέλη και τον εντοπισμό του πτώματός του κοντά στη Σχολή, έβγαινε στο φως η μία πληροφορία μετά την άλλη για τα βασανιστήρια που υπέμενε, διέρρευσε η πληροφορία πως ο τότε διευθυντής της Σχολής, αλλά και η καθηγήτρια που ήταν υπεύθυνη της Εστίας γνώριζαν το μαρτύριο του Βαγγέλη, αλλά δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό να το αποτρέψουν. Μάλιστα, όταν ο διευθυντής δέχθηκε πιέσεις από τον τότε υπουργό και βουλευτή Χανίων της ΝΔ Χρήστο Μαρκογιαννάκη για τους συντοπίτες του σταμάτησε κάθε ενέργεια για αποβολή τους από τη Σχολή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ