Ελλαδα

Αλλαγές στο Λύκειο και στην εισαγωγή στα ΑΕΙ

Τι εισηγείται το πόρισμα της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
326224-673339.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΨΩΜΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Φήμες φέρουν την επιτροπή Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία με επικεφαλής τον Αντώνη Λιάκο να έχει καταλήξει σε ένα πόρισμα για τη νέα δομή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Βήμα της Κυριακής παρουσιάζει αυτό το πόρισμα, το οποίο μάλιστα υποστηρίζει πως έχει γίνει αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και φέρεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στην επόμενη τριετία.

Μεταξύ των αλλαγών που παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής είναι οι εξής: 

«Το Λύκειο θα εκδίδει μόνο «εθνικό απολυτήριο» ή «πιστοποιητικό σπουδών». Δεν θα υπάρχει ούτε βαθμός πρόσβασης, ούτε μηχανογραφικό.

Για την εισαγωγή φοιτητών, ΑΕΙ και ΤΕΙ θα θέτουν κριτήρια ανά μαθήματα για το 20% της αξιολόγησης των υποψηφίων και το υπόλοιπο 80% θα προκύπτει από το «εθνικό απολυτήριο».

Κάθε μαθητής θα παρακολουθεί συνολικά έξι μαθήματα, από τα οποία θα επιλέγει τα τέσσερα από τέσσερις κύκλους μαθημάτων και κάποια θα παρέχονται σε δύο επίπεδα (βασικό και υψηλό).

Για την απόκτηση «εθνικού απολυτηρίου» θα απαιτείται συγγραφή διπλωματικής εργασίας στην τελευταία τάξη του Λυκείου, συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής αγωγής και σε προγράμματα Δημιουργικότητας, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς.

Πιστοποιητικό σπουδών θα παίρνουν όσοι μαθητές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις που προβλέπονται για το εθνικό απολυτήριο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ