Ελλαδα

Γιατί είναι σημαντική η ανακύκλωση γυαλιού;

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 551
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315508-622837.jpg

Ο αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων του Δήμου Αθηναίων εξηγεί στην AV γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή όλων των επαγγελματιών του χώρου της εστίασης στην ανακύκλωση γυαλιού μέσα από τους Μπλε Κώδωνες, μια προσπάθεια την οποία «τρέχει» ο δήμος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).


Πρόσφατα είδαμε πέραν των γνωστών σε όλους μας πια μπλε κάδων, να πληθαίνουν στην Αθήνα οι Μπλε Κώδωνες. Ποιος ο ρόλος του Μπλε Κώδωνα και ποια είναι η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ);

Η ανακύκλωση ως πρακτική αποτελεί βασική προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων και η προώθησή της είναι πάντα καίριας σημασίας για εμάς, με απώτερο στόχο να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες, να μειώσουμε τις δαπάνες του δήμου για τέλη ταφής, να συμβάλουμε στην προσπάθεια για μείωση της ανάλωσης απαιτούμενου χώρου υγειονομικής ταφής, αλλά και να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο όλων μας.

Η συνεργασία του δήμου με την ΕΕΑΑ χρονολογείται από το 2006 και έκτοτε με την αμέριστη υποστήριξή της φροντίζουμε πάντα να λαμβάνουμε νέες δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης συσκευασιών. Η νέα αυτή πρωτοβουλία, o Μπλε Κώδωνας, είναι μέρος του προγράμματος ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών που η ΕΕΑΑ σχεδίασε και με τη συνεργασία του δήμου μας υλοποιεί και αφορά τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ρεύματος ανακύκλωσης γυαλιού, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που είναι συγκεντρωμένα πολλά μαγαζιά και χώροι εστίασης παρατηρήθηκε ότι ο όγκος των γυάλινων συσκευασιών ήταν μεγάλος και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί επαρκώς από το Σύστημα του Μπλε Κάδου. Δημιουργήθηκε λοιπόν η ανάγκη ύπαρξης ενός ξεχωριστού ρεύματος που θα καλύπτει τους επαγγελματίες και θα απαντά στις ανάγκες τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν γυάλινες συσκευασίες που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγαν στα κοινά απορρίμματα.

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για την ανακύκλωση αυτών των γυάλινων συσκευασιών;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και απαιτεί το ελάχιστο της προσπάθειας από τους επαγγελματίες, μαζί με την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, οι γυάλινες συσκευασίες συλλέγονται από τους επαγγελματίες καταστηματάρχες χωριστά και απορρίπτονται στους ειδικούς Μπλε Κώδωνες που βρίσκονται σε επιλεγμένα σημεία του δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Η αποκομιδή και η μεταφορά τους γίνονται με ευθύνη της ΕΕΑΑ, σύμφωνα με εγκεκριμένες διαδικασίες και σε τελικό στάδιο το υλικό οδηγείται για αξιοποίηση και ανακύκλωση σε παραγωγούς εντός και εκτός Ελλάδας.

Ποια είναι η ανταπόκριση των επαγγελματιών σε αυτή την πρωτοβουλία;

Η ανταπόκριση των επαγγελματιών στο πρόγραμμα ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών στον Μπλε Κώδωνα ήταν άμεση, όπως αποδεικνύεται και εκ του αποτελέσματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Η συμμετοχή τους σε αυτή την προσπάθεια μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί αποδεικνύει την οικολογική τους ευαισθησία και την πρόθεσή τους να λειτουργούν την επιχείρησή τους με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο. Θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθειά καθώς η συστηματική συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τις ποσότητες που πάνε προς ανακύκλωση και όχι σε κάποιο ΧΥΤΑ, ώστε να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων.

Ποιες άλλες ενέργειες υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου με την ΕΕΑΑ και τους καταστηματάρχες για την ανακύκλωση γυάλινων συσκευασιών;

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης γυαλιού και της τοποθέτησης του ειδικά σχεδιασμένου Μπλε Κώδωνα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου Αθηναίων, εκπρόσωποι της ΕΕΑΑ μαζί με στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου πραγματοποιούν ενημερωτικές επισκέψεις προς τους καταστηματάρχες στις περιοχές που υπάρχει Μπλε Κώδωνας ώστε να τους ενημερώσουν και να τους ευαισθητοποιήσουν για τη συμμετοχή τους στην ανακύκλωση συσκευασιών. Στην ενημέρωση διανέμεται έντυπο με χρήσιμες πληροφορίες και επιστολή, καθώς και μεγάλη ειδική ανθεκτική τσάντα ανακύκλωσης, για να συγκεντρώνονται οι γυάλινες συσκευασίες και εν συνεχεία να τοποθετούνται στους ειδικούς Μπλε Κώδωνες.

image


Info: Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία για το πώς θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα οι επαγγελματίες μπορούν να απευθύνονται στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και στο www.herrco.gr/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ