- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλία: «Παριζιάνοι, φύγετε» – Η οργή για τον υπερτουρισμό στη Βρετάνη
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
Η Γαλλία ανακαλύπτει τον δικό της overtourism – Στο στόχαστρο οι Παριζιάνοι
Η υπερβολική τουριστική πίεση δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο στη Βαρκελώνη, τη Βενετία ή τα ελληνικά νησιά. Στη Γαλλία, ένα νέο κύμα δυσαρέσκειας στρέφεται αυτή τη φορά εναντίον των ίδιων των Γάλλων τουριστών — και συγκεκριμένα των Παριζιάνων.
Στη νότια Φινιστέρ της Βρετάνης, το σύνθημα «Parisians out!» έχει εμφανιστεί σε τοίχους και ακόμη και χαραγμένο πάνω σε αυτοκίνητα, καθώς κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται για την αυξανόμενη παρουσία επισκεπτών και ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Το φαινόμενο έγινε ιδιαίτερα ορατό στις αρχές Αυγούστου, όταν στην πόλη Πλογκόφ εμφανίστηκε πινακίδα με το μήνυμα «Parisians Out!». Ο δήμαρχος της πόλης της Γαλλίας έσπευσε να καταδικάσει το σύνθημα, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα να υπερασπίζονται την ηρεμία, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους, χωρίς όμως να στιγματίζουν όσους επισκέπτονται την περιοχή.
Αυτοκίνητα με πινακίδες «75» έγιναν στόχος
Λίγες ημέρες αργότερα, στην Πλομπαναλέκ-Λεσκονίλ, αυτοκίνητο βρέθηκε χαραγμένο με το μήνυμα «Όχι στους Παριζιάνους».
Ακολούθησαν ακόμη δύο αντίστοιχα περιστατικά. Οι δράστες φαίνεται ότι στόχευαν αυτοκίνητα με τον αριθμό «75» στις πινακίδες, ο οποίος παραπέμπει στο Παρίσι. Η ειρωνεία είναι ότι τα συγκεκριμένα οχήματα ανήκαν σε ανθρώπους που κατάγονταν από την περιοχή και απλώς είχαν μετακομίσει στην πρωτεύουσα.
Αργότερα εμφανίστηκε και γκράφιτι με το σύνθημα «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι, οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους».
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
Η ένταση έχει συγκεκριμένο υπόβαθρο. Σε ορισμένα χωριά και πόλεις της Φινιστέρ, ο πληθυσμός τριπλασιάζεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Η πίεση σε δρόμους, καταστήματα, κατοικίες και τοπικές υποδομές γίνεται αισθητή, ενώ η κατάσταση επιβαρύνθηκε φέτος από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές.
Πολλοί Γάλλοι άλλαξαν τα σχέδια διακοπών τους και στράφηκαν σε πιο δροσερούς προορισμούς, με τη Βρετάνη να γίνεται δημοφιλής επιλογή για τις λεγόμενες «coolcations».
Η δυσαρέσκεια εξαπλώνεται
Το κλίμα δεν περιορίζεται στη Βρετάνη. Στο Île de Ré έχουν μοιραστεί φυλλάδια με το μήνυμα «Parisians go home», ενώ στην Κορσική η ένταση απέναντι στους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας έχει αποκτήσει σαφώς πιο σκληρό χαρακτήρα.
Ένα παλιό κορσικανικό αυτονομιστικό κίνημα έχει επανεμφανιστεί, με μηνύματα προς ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών ότι δεν πρέπει να θεωρούν πως είναι «ασφαλείς» στην περιοχή.
Η γλώσσα αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία, καθώς η συζήτηση για τον υπερτουρισμό περνά από τη δυσαρέσκεια σε πιο επιθετικές μορφές αντίδρασης.
Το πρόβλημα του overtourism γίνεται εσωτερική υπόθεση
Η περίπτωση της Βρετάνης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δεν αφορά ξένους επισκέπτες, αλλά εσωτερικό τουρισμό.
Οι Παριζιάνοι έχουν γίνει για κάποιους κατοίκους το σύμβολο της αύξησης των δεύτερων κατοικιών, της εποχικής συμφόρησης και της αλλαγής του χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών.
Το δύσκολο ερώτημα είναι το ίδιο που αντιμετωπίζουν πλέον πολλοί δημοφιλείς προορισμοί στην Ευρώπη: πώς μπορεί να συνεχιστεί ο τουρισμός χωρίς να διαλύεται η καθημερινότητα όσων ζουν εκεί όλο τον χρόνο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Από το Τέξας στη Σικελία
Ο Χρίστος Γεωργάλας στο βιβλίο του «Ημερολόγιο Γάζας» περιγράφει την αποκλεισμένη Παλαιστίνη ως μια συλλογικότητα που για χάρη της το άτομο υπερβαίνει εαυτόν, ακόμα και τον φόβο του θανάτου
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης
Τι υποστήριξε για το επίμαχο καρέ και ποιους «βλέπει» πίσω από το σχέδιο εκβιασμού της
Αναφορές για τραυματίες
Σχεδόν τρεις ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες
«Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το σκάφος του» - Η μοιραία στροφή και η επέμβαση των αρχών
Απευθύνει έκκληση για την ενότητα των μουσουλμανικών χωρών
Στο νοσοκομείο η σύντροφος και η κόρη του
«Έχουν εξαφανιστεί ολόκληρα χωριά» - Δραματικές στιγμές στα νεκροτομεία
Φόβοι ότι το πρόβλημα θα χειροτερέψει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.