- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κίνα: Διανομέας φαγητού κέρδισε το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της χώρας
Ο Γουάνγκ Τζιμπίνγκ έγραφε ποιήματα ανάμεσα στις παραγγελίες και κατέκτησε το βραβείο Λου Σουν
Από τους δρόμους στην κορυφή της λογοτεχνίας: Η ποιητική συλλογή ενός 56χρονου ντελιβερά στην Κίνα απέσπασε μια από τις υψηλότερες διακρίσεις
Ο Γουάνγκ Τζιμπίνγκ, ένας 56χρονος διανομέας φαγητού από την Κίνα, τιμήθηκε με ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας για μια συλλογή ποιημάτων που καταγράφει τις δυσκολίες και τις αγωνίες των εργαζομένων στην οικονομία των ψηφιακών πλατφορμών.
Η συλλογή του με τίτλο «Χαμηλή Πτήση» απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας Λου Σουν, το οποίο φέρει το όνομα του Λου Σουν, μιας από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας της Κίνας.
Τα ποιήματα του Γουάνγκ γεννήθηκαν μέσα από τις εμπειρίες του στους δρόμους, ενώ αρκετά από αυτά γράφτηκαν πρόχειρα σε χαρτάκια κατά τη διάρκεια των διαδρομών του για παραδόσεις.
Ο Γουάνγκ ξεκίνησε να εργάζεται ως διανομέας περίπου το 2019, αφού προηγουμένως είχε κάνει διάφορες χειρωνακτικές δουλειές, όπως εργάτης οικοδομών, συλλέκτης ανακυκλώσιμων υλικών και πωλητής σε υπαίθρια αγορά.
Είχε εγκαταλείψει το σχολείο σε νεαρή ηλικία λόγω οικονομικών δυσκολιών, όμως συνέχισε να διαβάζει και άρχισε να δημοσιεύει δικά του ποιήματα και δοκίμια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η δημοτικότητά του αυξήθηκε το 2022, όταν το ποίημά του «Άνθρωπος σε βιασύνη» έγινε viral. Το εμπνεύστηκε από μια δύσκολη παράδοση το 2019, όταν μια λανθασμένη διεύθυνση πελάτη τον ανάγκασε να περιπλανιέται για ώρες μέχρι να ολοκληρώσει την παραγγελία.
Η βραβευμένη συλλογή «Χαμηλή Πτήση», που κυκλοφόρησε το 2024, βασίζεται σε συνεντεύξεις και έρευνες που πραγματοποίησε ο ίδιος με περίπου 200 διανομείς. Μέσα από τους στίχους του αναδεικνύει την καθημερινότητα, την πίεση και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που εργάζονται στις υπηρεσίες παράδοσης.
Παρά τη λογοτεχνική αναγνώριση, ο Γουάνγκ δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη δουλειά του άμεσα. Όπως ανέφερε, αγαπά τον ρυθμό της εργασίας του και θέλει να συνεχίσει να ζει μια απλή, προσγειωμένη ζωή.
Η βράβευσή του εντάσσεται σε μια ευρύτερη τάση στην Κίνα, όπου όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι της εργατικής τάξης αποκτούν δημόσια αναγνώριση για τα λογοτεχνικά τους έργα, προσφέροντας μια διαφορετική εικόνα της σύγχρονης κοινωνίας.
(Με πληροφορίες BBC News)
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι απέγιναν οι Έλληνες της Μαριούπολης μετά τη ρωσική εισβολή
Σχέδιο της Κομισιόν για την ανάσχεση της οικονομικής ισχύος της Κίνας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που αγαπά την Ελλάδα
Εξαγγελία-μαμούθ ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων εν μέσω οικονομικής πίεσης λόγω Ιράν
Γιατί ο τραγουδιστής τις τελευταίες ώρες δέχεται άγρια κριτική για το σχέδιο που φιγουράρει πάνω σε εισιτήρια συναυλιών του
Ο πρώτος Έξαρχος μετά από 300 χρόνια, που έμεινε στο Κίεβο από την πρώτη μέρα του πολέμου, μιλάει στην Athens Voice
Ο φωτορεπόρτερ που πηγαίνει εκεί όπου μόλις έπεσε ο πύραυλος μιλάει στην Athens Voice
Μια χώρα που μαθαίνει να ζει ανάμεσα στον πόλεμο, την εξάντληση και την επιμονή να συνεχίσει
Την αποκαλούσε σε συνομιλίες με άλλους άνδρες - πελάτες «νεκρό κρέας»
Τι γίνεται όταν το ακροατήριο δεν ακούει να μιλάνε τη γλώσσα του;
Eνώ η σύγκρουση έχει πλέον μπει στον έβδομο μήνα
Παραμένουν στη φυλακή των ΗΠΑ
Όσα δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο
Toν έχουν καταγγείλει η θετή κόρη του, η σύζυγός του, η πεθερά του, η κουνιάδα του και μία φίλη του ζευγαριού
Η υπηρεσία θα συνδέεται με το Facebook και το Instagram
Ο βιοχάκερ επιχειρηματίας που θέλει να πατάξει τον θάνατο στο πιο αλλόκοτο πείραμα με τη σύντροφό του, Κέιτ Τόλο
Παρουσιάστηκε ο Νόμος για την Οικονομικά Προσιτή Στέγαση από την Κομισιόν
2,7 δισ. ευρώ διαχειρίζεται ο μεγαλοεπενδυτής Κρις Ρόκος, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στην Ελλάδα
Με αφορμή τον θάνατο ενός εγκληματία πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και την πολιτική αποσιώπησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.