- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H ICE αλλάζει πολιτική στους οδικούς ελέγχους μετά τον θάνατο νεαρού Κολομβιανού στο Μέιν
Το Μεξικό προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ ζητώντας εξηγήσεις για θανάτους Μεξικανών υπό κράτηση
Πράκτορες της ICE πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άνδρες, μέσα σε διάστημα έξι ημερών, στο Τέξας και το Μέιν
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης (ICE) σήμερα ανέστειλε την πολιτική της ακινητοποίησης οχημάτων στο πλαίσιο των ερευνών της για τον εντοπισμό παράτυπων μεταναστών, αφού πράκτορες πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άνδρες, μέσα σε διάστημα έξι ημερών, στο Τέξας και το Μέιν, ανέφεραν δύο πηγές που ενημερώθηκαν για το θέμα.
Η αλλαγή πολιτικής όσον αφορά τους οδικούς ελέγχους εφαρμόζεται μία ημέρα αφότου ένας αξιωματικός της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων σκότωσε έναν οδηγό στην πόλη Μπίντεφορντ του Μέιν, περίπου 24 χιλιόμετρα νότια του Πόρτλαντ. Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέδωσε ανακοίνωση σχεδόν 12 ώρες μετά το συμβάν υποστηρίζοντας ότι ο αξιωματικός, «φοβούμενος για τη δημόσια ασφάλεια», άνοιξε πυρ όταν ο οδηγός επιχείρησε να διαφύγει από τους πράκτορες που του έκαναν σήμα να σταματήσει. Σύμφωνα με την πολιτική της ICE, οι πράκτορες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν θανατηφόρα βία εάν υπάρχει «άμεσος κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου» του πράκτορα ή άλλου προσώπου, αλλά όχι για να αποτρέψουν τη διαφυγή του υπόπτου.
Αν και κυκλοφόρησαν ορισμένα βίντεο που δείχνουν τα συμβάντα μετά, δεν υπάρχει ακόμη κάποιο που να δείχνει τη στιγμή του πυροβολισμού. Ο γερουσιαστής Άνγκους Κινγκ (ανεξάρτητος, που συνήθως ψηφίζει με τους Δημοκρατικούς) είπε σε δημοσιογράφους ότι οι πράκτορες δεν φορούσαν κάμερες σώματος και αυτό εγείρει αναπάντητα ερωτηματικά για τις συνθήκες θανάτου του οδηγού. Το υπουργείο, που επιβλέπει την ICE, ανέφερε ότι οι πράκτορες παρακολουθούσαν την τελευταία γνωστή διεύθυνση ενός προσώπου για το οποίο είχε εκδοθεί τελεσίδικη εντολή απέλασης. Όταν κάποιος έφυγε από την κατοικία, οι πράκτορες ακολούθησαν το αυτοκίνητο. Ο υπουργός Μαρκγουέιν Μάλι είπε στον Κινγκ ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε δεν ήταν ο στόχος της επιχείρησης, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του γερουσιαστή.
«Δολοφονία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ»
Σύμφωνα με ακτιβιστές που υπερασπίζονται τους μετανάστες, το θύμα ήταν ένας 26χρονος Κολομβιανός, ο οποίος είχε άδεια εργασίας στις ΗΠΑ.
Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το συμβάν έγιναν τη Δευτέρα στο Μέιν και προγραμματίζονται και για σήμερα.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο χαρακτήρισε «δολοφονία» τον θάνατο του 26χρονου διανομέα Σεμπάστιαν Γκερέρο. «Αυτό που συνέβη στο Μέιν» συνιστά «τη δολοφονία ενός λατινοαμερικάνου Κολομβιανού από την κυβέρνηση των ΗΠΑ», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Από τις αρχές Ιουνίου, οι συλλήψεις της ICE στο Μέιν τετραπλασιάστηκαν, φτάνοντας περίπου τις 70 καθημερινά, σύμφωνα με εσωτερικά στοιχεία της υπηρεσίας που έδωσε μια πηγή στο πρακτορείο Reuters. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη χώρα σε επιχειρήσεις της υπηρεσίας αυτής από τον Ιανουάριο του 2025, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο και ξεκίνησε μια εκστρατεία μαζικών απελάσεων.
Όταν ρωτήθηκε για τη αναστολή των τροχονομικών ελέγχων, ένας εκπρόσωπος της ICE είπε ότι η υπηρεσία «αξιολογεί τις διαδικασίες της για την ασφάλεια των αξιωματικών της και για να κρατήσει τους εγκληματίες μακριά από τους δρόμους μας» και αρνήθηκε να αποκαλύψει ή να συζητήσει την τακτική της.
«Προσπάθησα να σταματήσω»
Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Ντάνιελ Μπάουτσερ, 71 ετών, νοσηλευτής και σκιτσογράφος μερικής απασχόλησης, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι βρισκόταν στον δεύτερο όροφο του διαμερίσματός του όταν άκουσε ήχους σαν πυροτεχνήματα, το πρωί της Δευτέρας. Έτρεξε στο παράθυρο και είδε ένα λευκό SUV να εμβολίζει ένα μικρότερο, λευκό αυτοκίνητο. Αφού κατέβηκε στο επίπεδο του δρόμου και ευρισκόμενος σε απόσταση 6 μέτρων, είδε έναν αξιωματικό της ICE να βγαίνει από το SUV, να ανοίγει την πόρτα του άλλου οχήματος και να τραβάει έξω τον οδηγό, ο οποίος είχε αίματα στο κεφάλι και το πρόσωπο.
«Θυμάμαι ότι άκουσα το θύμα να λέει: Μα, προσπάθησα να σταματήσω», είπε ο Μπάουτσερ. Στη συνέχεια ο άνδρας φάνηκε ότι σταμάτησε να αναπνέει.
Σε ένα σύντομο βίντεο που επαληθεύτηκε από το Reuters, το λευκό αυτοκίνητο φαίνεται να κινείται ανεξέλεγκτο και δύο πεζοί που φορούν γιλέκα προσπαθούν να το σταματήσουν. Δεν είναι σαφές ωστόσο αν το υλικό αυτό καταγράφηκε πριν ή μετά τους πυροβολισμούς. Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μέιν ανέφερε ότι ερευνά το θέμα, σε συνεργασία με τις τοπικές, τις πολιτειακές και τις ομοσπονδιακές αρχές.
Το Μεξικό προσφεύγει στα δικαστήρια
Το συμβάν αυτό σημειώθηκε έξι ημέρες αφού ένας πράκτορας της ICE στο Ιστ Εντ του Χιούστον, μια συνοικία όπου ζουν πολλοί ισπανόφωνοι, πυροβόλησε και σκότωσε τον 52χρονος Λορένσο Σαλγάδο Αραούχο, μετά από τροχονομικό έλεγχο στο πλαίσιο μιας επιχείρησης της υπηρεσίας μετανάστευσης.
Ο Σαλγάδο δεν ήταν ο στόχος της επιχείρησης αυτής, ανέφερε ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Η ICE στην ανακοίνωσή της λέει ότι ο Σαλγάδο, Μεξικανός πολίτης που ζει παράτυπα στις ΗΠΑ εδώ και τρεις δεκαετίες, χτύπησε ένα όχημα της υπηρεσίας με το βανάκι του και επιχείρησε να παρασύρει έναν αξιωματικό, που πυροβόλησε όντας σε αυτοάμυνα. Η υπηρεσία δεν παρείχε κάποια απόδειξη για τους ισχυρισμούς της. Πέρυσι, σε παρόμοια περιστατικά, οι αρχικές ανακοινώσεις της ICE και του υπουργείου διαψεύστηκαν από βίντεο και άλλες αποδείξεις, κάποιες φορές στα δικαστήρια.
Τρεις άνδρες που επέβαιναν στο βαν του Σαλγάδο αμφισβήτησαν την περιγραφή της ICE, σύμφωνα με τον δικηγόρο των δυο από αυτών.
Το Μεξικό ξεκίνησε την υποβολή ποινικών προσφυγών στις πολιτειακές εισαγγελικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για τους θανάτους πολιτών του, είτε ήταν κρατούμενοι των αμερικανικών μεταναστευτικών αρχών, είτε και κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επιβολής του νόμου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα.
Η κυβέρνηση του Μεξικού απέστειλε επίσης εξώδικα σε κέντρα κράτησης των ΗΠΑ όπου έχουν πεθάνει Μεξικανοί υπήκοοι, πρόσθεσε το υπουργείο.
Τουλάχιστον 14 Μεξικανοί πολίτες έχουν πεθάνει υπό κράτηση και αρκετοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Σαλγάδο, σε επιχειρήσεις της ICE.
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σεϊνμπάουμ είχε ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή της «δεν μπορεί να εθελοτυφλεί» και θα απαντήσει στους θανάτους αυτούς. Εκτός από τις προσφυγές στα αμερικανικά δικαστήρια, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επικοινώνησε επίσης με τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σχετικά με τους θανάτους των Μεξικανών υπηκόων υπό την κράτηση της ICE.
Το Μεξικό αναμένει από το γραφείο του ΟΗΕ να συλλέξει πληροφορίες από τις αρχές των ΗΠΑ, να αναλύσει τα γεγονότα και «να παραπέμψει την υπόθεση στις σχετικές ειδικές διαδικασίες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ανέφερε το υπουργείο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενώ οι επιθέσεις από αρκούδες αποτελούν συχνότατο φαινόμενο
Σε δέκα περιπτώσεις «συνεργάστηκε με άγνωστο πρόσωπο»
«Για στημένη υπόθεση», κάνει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ανώνυμος ιδιώτης ο αγοραστής - Αντιδράσεις από τους παλαιοντολόγους
Mετά από 107 χρόνια
Το Μεξικό προσέφυγε στα δικαστήρια των ΗΠΑ ζητώντας εξηγήσεις για θανάτους Μεξικανών υπό κράτηση
Η φωτιά εξαπλωνόταν μέσω του φρεατίου του ανελκυστήρα στο συγκρότημα
Αυξάνονται οι πιέσεις προς το Ισραήλ - Τι αναφέρει δημοσίευμα του Axios
Μπλεξίματα για έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες της χώρας του
Η εξομολόγηση του Kάπτεν «Σάλι»
Καλείται να πληρώσει πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων
Από τις πυρκαγιές έχουν καεί περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους
Δυστύχημα έλαβε χώρα σε πάρκο του National Trust
Η τραγουδίστρια εκτιμά πως πρέπει να ληφθούν μέτρα βάσει ενός μοντέλου «που θα στηρίζει ο πληθυσμός»
Η 78χρονη Γουίτικαμ ήταν στέλεχος του Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ
Τι λέει σήμερα ο τραυματίας
Τι αναφέρουν οι ειδικοί για το περίεργο φαινόμενο
Πολλοί εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν μέσα σε ασανσέρ καθώς η φωτιά εξαπλωνόταν στο φρεάτιο του ανελκυστήρα
Ζητά τώρα επιστροφή των χρημάτων
Η συνάντηση προκάλεσε θύελλα επικρίσεων από οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.