- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Σύνοδος 37 κρατών στο Παρίσι για στρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης και Ουκρανία
Παρουσία Ζελένσκι και Μητσοτάκη η κρίσιμη συνάντηση υπό τον Μακρόν
Στο Παρίσι συνεδριάζουν 37 κράτη για την ενίσχυση της Ουκρανίας, την αεράμυνα και νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με βασικό στόχο τη «στρατηγική αφύπνιση» της Ευρώπης και την περαιτέρω παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συνάντηση 37 κρατών, όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το «παρών» στη σύνοδο στο Παρίσι θα δώσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και τουλάχιστον 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στην εφημερίδα Ouest-France, η σύνοδος αυτή, σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Ουκρανικό, έχει τριπλό στόχο: την υποστήριξη προς την Ουκρανία, «ιδιαίτερα όσον αφορά την αεράμυνα» κατά των ρωσικών βομβαρδισμών· την αυξημένη πίεση προς τη Μόσχα με «ένα 21ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων· την «προετοιμασία για την ειρήνη στην Ουκρανία και τον καθορισμό των εγγυήσεων ασφαλείας που θα είναι απαραίτητες για την αποτροπή οποιασδήποτε περαιτέρω επιθετικότητας».
Οι ηγέτες θα επικεντρωθούν επίσης στη συνεργασία στην «αεροάμυνα και την άμυνα κατά των βαλλιστικών πυραύλων», συμπεριλαμβανομένης της αδειοδοτημένης παραγωγής όπλων στην Ουκρανία, ανέφεραν κύκλοι του Ελιζέ.
Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφερόμενες εξάλλου στη σημερινή σύνοδο έκαναν λόγο για μια «πολύ ισχυρή στιγμή διατλαντικής σύγκλισης και ενότητας» αλλά και για μια «πιο ευνοϊκή δυναμική επί του εδάφους για την Ουκρανία». Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, έδειξε τον τελευταίο καιρό αξιοσημείωτη προθυμία να υποστηρίξει την Ουκρανία, τόσο στη σύνοδο κορυφής της G7 στο Εβιάν τον Ιούνιο, όσο και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.
Οι εργασίες της σημερινής συνόδου θα πραγματοποιηθούν στο Μέγαρο των Απομάχων (γαλλικά: Hôtel des Invalides), που είναι ένα συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο του Παρισιού, του οποίου η ανέγερση ξεκίνησε από τον Λουδοβίκο 14ο, με σκοπό να λειτουργήσει σαν νοσοκομείο και οικοτροφείο για τους ανάπηρους παλαίμαχους του Γαλλικού Στρατού. Η σημερινή ημέρα αναμένεται να κλείσει με επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Τέλος, αύριο, ημέρα της εθνικής εορτής της Γαλλίας, η γαλλική πλευρά θέλοντας να τονίσει το μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας έχει προσκαλέσει 500 στρατιώτες από τα κράτη του συνασπισμού για την Ουκρανία, οι οποίοι θα ηγηθούν καθιερωμένης ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης στο Παρίσι για την Ημέρα της Βαστίλης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως η απόφασή του για το Ιράν ήταν η σωστή
Οι πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τρεις κρίσιμες περιοχές του πλανήτη
Η άλλοτε προνομιακή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο κινδυνεύει να γίνει εκλογικό βάρος
20 ετών και 2 μηνών ήταν την Κυριακή ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι, όταν έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της F1.
Υποψίες για οργανωμένη επιχείρηση
Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συνοφρυωμένο
Μια διαδεδομένη δεισιδαιμονία συνδέει το γρήγορο φαγητό με εξαντλητικές βάρδιες
Μεταξύ άλλων καμία νίκη σε αμφίρροπες αναμετρήσεις
Η ανάρτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου
Υποχώρηση της Βέρνης από το αίτημα αποζημίωσης προς τη Ρώμη
Αισιοδοξία από την Κομισιόν - Ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δανεισμού στην Ελλάδα
Και γιατί κάνω μόνη μου cancel σε δικό μου σχετικό κείμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.