- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Μagnifica Humanitas»: Mε έμφαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη η πρώτη εγκύκλιος του πάπα Λέοντα
«Στην εποχή της AI έχουμε το επείγον χρέος να παραμείνουμε βαθιά ανθρώπινοι», γράφει ο ποντίφικας
Πάπας Λέων: «Δεν υπάρχει αλγόριθμος ο οποίος να μπορεί να μετατρέψει τον πόλεμο σε κάτι το ηθικά αποδεκτό»
Παρουσιάστηκε σήμερα στο Βατικανό η πρώτη Εγκύκλιος του πάπα Λέοντα, η οποία φέρει τον τίτλο «Μagnifica Humanitas» («Θαυμαστή Ανθρωπότητα»). Σε διακόσιες σελίδες και πέντε κεφάλαια, ο ποντίφικας αναλύει την σχέση της ανθρωπότητας με την τεχνολογική πρόοδο και, ειδικότερα, με την όλο και ισχυρότερη Tεχνητή Nοημοσύνη.
«Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, κατά την οποία η ανθρώπινη αξιοπρέπεια κινδυνεύει να εξαλειφθεί από νέες μορφές, με απάνθρωπα χαρακτηριστικά, έχουμε το επείγον χρέος να παραμείνουμε βαθιά ανθρώπινοι», γράφει ο πάπας Λεοντας ο ΙΔ'. Ζητά, παράλληλα, μια «αφοπλισμένη τεχνητή νοημοσύνη», για να μην ενταχθεί στην λογική της στρατιωτικής, οικονομικής και γνωστικής σύγκρουσης
«Δεν υπάρχει αλγόριθμος ο οποίος να μπορεί να μετατρέψει τον πόλεμο σε κάτι το ηθικά αποδεκτό και η τεχνολογία δεν αφαιρεί από την κάθε σύρραξη τον απάνθρωπο χαρακτήρα της, μπορεί μόνον να επιταχύνει τους ρυθμούς της και να την κάνει πιο απρόσωπη» υπογραμμίζει στην Εγκύκλιο, ο Αμερικανός ποντίφικας. Ο πάπας Λέων επέμεινε, ουσιαστικά, ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια που έχει θέσει ο ίδιος ο άνθρωπος, και ότι δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί χρήσιμη, αν δεν συμβάλει, με σαφή τρόπο, στην κοινωνική πρόοδο.
Η Εγκύκλιος αυτή, όμως, ήταν και αφορμή για να επαναληφθεί η πάγια θέση του Βατικανού ότι «η προαγωγή του κοινού μας καλού, δεν μπορεί ποτέ να διαχωριστεί από τον σεβασμό του δικαιώματος στην ύπαρξη του κάθε λαού, με την προστασία της ταυτότητάς του και της ιδιαιτερότητάς του, μέσα στην οικογένεια των εθνών». Κάτι που σημαίνει ότι «κάθε προσπάθεια ή σχέδιο αφανισμού ή υποδούλωσης ενός έθνους, είναι κάτι το βαριά ανήθικο και, κατά συνέπεια, απαράδεκτο».
Με την «Μagnifica Humanitas», τέλος, ο ποντίφικας προειδοποιεί ότι «σε ένα πλαίσιο στο οποίο ο πλούτος των εθνών εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις γνώσεις και τις τεχνολογίες, όταν τα αγαθά αυτά παραμένουν στα χέρια λίγων, χωρίς κατάλληλες μορφές πρόσβασης και κοινής χρήσης, δημιουργείται μια νέα ανισότητα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εταιρεία ανέφερε ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια
Η τάση συνδέεται με τη γενικότερη άνοδο της κουλτούρας των «kidults»
«Aυτή τη στιγμή η επιδημία μας ξεπερνά σε ρυθμό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Ο Αμερικανός πρόεδρος συνδέει τη συμφωνία με το Ιράν με εξομάλυνση σχέσεων με το Ισραήλ
Στο τραπέζι το Στενό του Ορμούζ, το εμπλουτισμένο ουράνιο και η αποδέσμευση κεφαλαίων
«Στην εποχή της AI έχουμε το επείγον χρέος να παραμείνουμε βαθιά ανθρώπινοι», γράφει ο ποντίφικας
H πιο ζεστή ημέρα του Ηνωμένου Βασιλείου εδώ και 80 χρόνια
Οι αρχές του Παρισιού εξετάζουν περισσότερες από 100 καταγγελίες που αφορούν παιδιά ακόμη και τριών ετών
«Θα δούμε τα αποτελέσματα και μετά θα αποφασίσουμε»
«Είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης που διέπραξε ειδεχθή εγκλήματα», ανέφερε η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Οι πρώτες δηλώσεις των επικεφαλής των κομμάτων
Zήτησε να ανοίξουν και πάλι άμεσα στα Στενά του Ορμούζ
«Πίστευε ότι μία δολοφονία είναι απαραίτητη για να σωθεί ο κόσμος»
Η μεγαλύτερη αύξηση στη συμμετοχή σε σύγκριση με το 2021 καταγράφηκε στους ψηφοφόρους του εξωτερικού
Η υπόθεση που δίχασε έντονα τη ρωσική κοινωνία
Τι υποστηρίζει στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Αστυνομική επιχείρηση με χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών
Προσπαθούσε εδώ και μήνες να εισέλθει στον χώρο
Η διπλωματία της παρεοκρατίας στη δεύτερη προεδρία του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.