- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ισπανία: Έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Θαπατέρο για αθέμιτη άσκηση επιρροής
Ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να καταθέσει για τη διάσωση της Plus Ultra το 2021
Ο Θαπατέρο ερευνάται για πιθανή εμπλοκή στη διάσωση αεροπορικής εταιρείας με κρατικό δάνειο
Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, που βρέθηκε στην εξουσία από το 2004 έως το 2011, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για αθέμιτη άσκηση επιρροής σχετικά με τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Plus Ultra το 2021. Πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση για πρώην πρωθυπουργό στην Ισπανία.
Ο Θαπατέρο κλήθηκε να καταθέσει στις 2 Ιουνίου ενώπιον του δικαστή Χοσέ Λουίς Καλαμά, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση στο Audiencia Nacional, το ανώτατο δικαστικό όργανο που αναλαμβάνει τις πλέον ευαίσθητες υποθέσεις στην Ισπανία.
Ισπανία: Έρευνες σε γραφεία και εταιρείες - Στο επίκεντρο η Plus Ultra
Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν έφοδοι στα γραφεία του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και σε τρεις εταιρείες που συνδέονται με την υπόθεση. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για επιχειρήσεις που ανήκουν στις θυγατέρες του.
Η υπόθεση αφορά τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Plus Ultra εν μέσω της πανδημίας Covid-19, μέσω κρατικού δανείου ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο του 2021.
Η εταιρεία, με έδρα τη Μαδρίτη, διατηρούσε περιορισμένο πτητικό έργο, εξυπηρετώντας τότε μόνο δρομολόγια προς Ισημερινό, Περού και Βενεζουέλα με τέσσερα αεροσκάφη Airbus A-340. Παρ’ όλα αυτά, εντάχθηκε στο ειδικό ταμείο δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ για τη στήριξη «στρατηγικών» επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.
Η δεξιά αντιπολίτευση είχε αντιδράσει έντονα στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, επισημαίνοντας τις σχέσεις της εταιρείας με βενεζουελανικά επιχειρηματικά συμφέροντα προσκείμενα στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.
Οι καταγγελίες για προμήθειες και ο ρόλος συμβουλευτικής εταιρείας
Σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais, οι ερευνητές εξετάζουν τον ρόλο συμβουλευτικής εταιρείας που ανήκε σε στενό συνεργάτη του Θαπατέρο. Η εταιρεία φέρεται να χρησιμοποιήθηκε ως ενδιάμεσος μηχανισμός για την καταβολή κρυφών προμηθειών.
Στην πολιτική αντιπαράθεση επανήλθε και η υπόθεση της συνάντησης του τότε υπουργού Μεταφορών Χοσέ Λουίς Άμπαλος με τη Ντέλσι Ροντρίγκες, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, τον Ιανουάριο του 2020 στη Μαδρίτη. Την περίοδο εκείνη απαγορευόταν στη Ροντρίγκες η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Άμπαλος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με ξεχωριστές δικαστικές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς και έχει πρόσφατα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στη Μαδρίτη.
Νέα πολιτική αντιπαράθεση στην Ισπανία - Στο στόχαστρο και ο Σάντσεθ
Η αποκάλυψη της έρευνας σε βάρος του Θαπατέρο προκάλεσε άμεση αντίδραση από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το οποίο επιτέθηκε τόσο στον πρώην πρωθυπουργό όσο και στον νυν επικεφαλής της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ.
Σε ανακοίνωσή του το PP ανέφερε ότι «ο Θαπατέρο είναι η μούσα του σαντσισμού και η μούσα αυτή διώκεται από την Audiencia Nacional», συνδέοντας ευθέως την υπόθεση με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Παράλληλα, το κόμμα της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι οι δύο τελευταίοι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί της Ισπανίας συνδέονται πολιτικά από «τη διαφθορά», κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποίησαν οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις για οικονομικό όφελος και ότι υποβάθμισαν τον θεσμό που εκπροσωπούν ή εκπροσώπησαν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο κτηνιατρικός σύλλογος διευκρίνισε τα όρια της πρακτικής λόγω του φαινομένου στα social media
Σύμφωνα με άρθρο τηςερευνήτριας του Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, Κατερίνα Τιτή
Πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα σε πολική αρκούδα στην Ευρώπη - Ανησυχία για την Αρκτική
Η Συμμαχία εξετάζει παρέμβαση στα Στενά μετά τη συνεχιζόμενη ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση
Ο Ρώσος πρόεδρος αφίχθη στην Κίνα για να επιβεβαιώσει τη στρατηγική σύμπραξη των δύο χωρών
Ο Τραμπ αποκάλυψε πόσο κοντά έφτασαν οι ΗΠΑ σε νέο πλήγμα κατά της Τεχεράνης
Ερευνάται ως ύποπτος για τη δολοφονία του πατέρα του
Η νεαρή φοιτήτρια εμφάνισε ψυχωτικά συμπτώματα μετά τη διακοπή συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12
Kανείς δεν γνωρίζει όμως αν πλέον το περιεχόμενο αξίζει
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε επίσης στο 4,65%, από 4,59 χθες
Tι υποστηρίζει δημοσίευμα των FT
Ο γιος του επιχειρηματία δήλωνε αθώος καθ' όλη την διάρκεια της αστυνομικής έρευνας
Η επιδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 130 ανθρώπους
Η πρώην σύντροφος του καταδικασμένου χρηματιστή αντιμετωπίζει το ερώτημα αν υπήρξε θύμα ή συνεργός του
Τι αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης
Ο πρώην πρωθυπουργός καλείται να καταθέσει για τη διάσωση της Plus Ultra το 2021
Από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα, η δημοκρατία ψάχνει απαντήσεις
Αγωνιώδης προσπάθεια της Άγκυρας για προσδιορισμό του ρόλου της στην περιοχή
Απειλεί με νέα μέτωπα σε περίπτωση που δεχτεί αμερικανική επίθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.